Dodaj do ulubionych

Toyota Corolla 1990 rok

02.04.05, 17:22
Od roku posiadam Toyote Corolle Liftback z 1990 roku - Przebieg:185 tys.Jak do
tej pory nic się w niej nie psuje ale jest jedno denerwujące ale: Jak jest
zimno to na ssaniu dostaje około 2500 tys. obrotów które pózniej spadają a gdy
ciepło to potrafią spaść do 600 !!!! nie wiem co jest przyczyną
pomóżcie.Terostat jest dobry to co ? nic nie można wyregulować bo obroty są na
podciśnienie.
Obserwuj wątek
    • takietam1 Re: Toyota Corolla 1990 rok 03.04.05, 07:48
      Serwis autoryzowany powinien pomoc.

Wspomnialas podcisnienie. To dosyc precyzuje rodzaj zasilania paliwem w tej
      Toyocie. Tam sa takie elementy regulacyjne w ksztalcie jakby srub z kolorowymi
      (np. zoltymi) koncowkami, do ktorych sa podlaczone rurki gumowe. Te elementy sa
      termicznymi przelacznikami podcisnienia. Zwykle wkrecone w kolektor ssacy od
      spodu i obudowe termostatu. Jest ich kilka.

Problem w tym, ze pod wplywem czasu i przeplywu powietrza wewnatrz osadzaja sie
      brudy. One zatykaja te przelaczniki i zaworki. Czesc z tych zaworkow nie dziala
      poprawnie i auto swiruje.

To jest jednak powazna naprawa polaczona z regulacja. Niestety tylko serwis
      autoryzowany, ewentualnie jakis domowy majsterklepka ze sprayem -
      rozpuszczalnikiem - pozdejmowac te rurki z zaworkow i sprayem wewnatrz
      przeczyscic.

Jednak osobiscie nie polecam tego amatorom, bo z reguly takie zaworki maja 3
      przylacza podcisnieniowe i latwo je ze soba pomylic a po drugie te wlaczniki sa
      trudno dostepne i czesto po prostu nie ma do tego dojscia.

Dodatkowa mozliwosc to taka, ze ktos kiedys juz w tym aucie grzebal i poknocil
      polaczenia podcisnieniowe. Moze byc opoznienie zaplonu odwrotnie i inne dziwne
      zjawiska. Auto powinno miec nalepke pod maska z prawidlowym przebiegiem
      przewodow podcisnieniowych. To trzeba sprawdzic w pierwszym miejscu.
      Kazda "patentowa" zamiana i obroty beda inne jak trzeba.

• basia4017 Re: Toyota Corolla 1990 rok 03.04.05, 11:43
        Dziękuje ślicznie za odpowiedż i porady.Pozdrawiam Basia.
        • basia4017 Re: Toyota Corolla 1990 rok 03.04.05, 11:48
          Czy ma to poważny wpływ na zużycie paliwa ? W tej chwili pali około 8.5 litra na
          100 Km.( miasto - trasa )
          • wonsz Re: Toyota Corolla 1990 rok 04.04.05, 01:40
            Mialem hatchbacka tej generacji z silnikiem 1.3 12V zasilanym gaznikiem (2E
            chyba?) i palila okolo 8 w miescie. W zimie wiecej. Kiedys padl mi termostat i
            wtedy dlugo trzymala wysokie obroty, nie nagrzewala sie i paliwa tez szlo duzo
            wiecej. Potem mialem '92 z silnikiem 1.4 16V (4E-FE) i zuzycie paliwa bylo
            podobne - wynika z tego, ze Twoja jest w normie.

600 na wolnych brzmi znajomo.

Jesli masz ten sam silnik 1.3 - delikatne stukniecie gazu kiedy silnik byl juz
            nieco rozgrzany pomagalo wczesniej wylaczyc ssanie.

Pozdrawiam,
            K.
          • takietam1 Re: Toyota Corolla 1990 rok 04.04.05, 01:55
            nie ma to POWAZNEGO wplywu na zuzycie paliwa. Ale moze miec maly wplyw.
            8 litrow jest OK. Ja to olalbym.

Uwazam, ze pan, ktory sie powyzej dopisal bardzo dobrze radzi. Kopnac
            delikatnie w gaz i obroty powinny troche spasc.

Ja rozumiem, ze to moze byc denerwujace, ale staraj sie od razu nie ruszac tym
            autem. Daj mu parenascie sekund zanim wrzucisz jedynke. Takie obroty zle
            wplywaja na sprzeglo przy ruszaniu. Pozatym zapomnij o tym. szkoda kasy na
            naprawy.
    • basia4017 Re: Toyota Corolla 1990 rok 04.04.05, 18:49
      Dziekuję za odpowiedzi.A propo ssania zrobiłabym tak ale w tej wersji Toyoty
      jest ono automatyczne.Silnik to 1.3 wtrysk , wersja SR Liftback.Pozdrawiam Basia.
      • takietam1 oczywiscie 04.04.05, 19:01
        Oczywiscie, ze ssanie jest automatyczne. Od tego sa wlasnie te czujniki
        temperatury. Kopniecie w gaz eliminuje ewentualne "zawieszanie" sie
        przepustnicy. To co innego. W koncu na odleglosc nie mozna stwierdzic, czy nie
        masz zuzytej przepustnicy, ktora powoduje te obroty.
        Powodzenia.
        • basia4017 Basia - Obroty 05.04.05, 19:52
          Próbowałam z kopnięciem w gaz ale powraca do obrotów 2300 - 2500 zależy od
          temperatury na zewnątrz.Sprawdziłam ośkę przepustnicy ruszając krzywką od linki
          gazu i wyczułam lekki luz góra dół.Dziękuję za odpowiedż , pozdrawiam Basia.
          • wonsz Re: Basia - Obroty 09.04.05, 07:16
            Kolega mi podpowiedzial, ze w jego Carinie taki problem powodowal wadliwy
            czujnik czegostam. Niestety, nie pamietal czego. W kazdym razie auto mialo
            podniesione mocno wolne obroty, ktore do tego czasami falowaly.

Duzo nie pomoglem :)

K.
            • basia4017 Re: Basia - Obroty 09.04.05, 18:56
              U mnie ten problem dotyczy tylko zimnego silnika.obroty sa równe i stabilne ,
              natomiast potrafią przy zagrzanym silnku spaść do 600 obr/min.

Pozdrawiam.
              • wonsz Re: Basia - Obroty 10.04.05, 05:19
                A to 600 z wlaczona dmuchawa czy wylaczona? Bo we wszystkich moich Toyotach
                podnosily sie wolne obroty po wlaczeniu swiatel, dmuchawy lub (chyba) ogrzewania
                tylnej szyby. Wiec jesli przy wylaczonej to w mojej obecnej tez tyle jest. Po
                wlaczeniu podchodza pod niecale 800. Wprawdzie to nieco wiekszy silnik (3.0 V6 -
                3VZ-E), ale Corolla tez chyba tak miala.

Po odpaleniu na zimno dochodza do 2000, ale po krotkiej chwili spaadaja do nieco
                ponad 1000.

Wiesz, nie przejmowalbym sie i jezdzil dalej. Najwyzej na analize spalin
                podjechal, wtedy chyba wyjdzie jesli ma zbyt bogata mieszanke.

Pozdrawiam toyociarzy :)
                K.
                • basia4017 Re: Basia - Obroty 10.04.05, 11:26
                  Przy wyłączonych.Ale jak się dłużej postoi na zapalonym silniku gdy jest ciepło
                  na zewnątrz.jak jadę i gdy silnik dostaje chłodzenie to się podnoszą do 900.

Pozdrawiam Basia.
                  • wonsz Re: Basia - Obroty 10.04.05, 23:33
                    Moze wlacza sie elektryczny wiatrak -> wzrasta pobor pradu -> podnosza sie obroty?

Gdybam tylko.

Pozdrawiam,
                    K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka