przemekpietrewicz 13.10.05, 12:10 Kupiłem mowy samochód który posiada opony o rozmiarze 195/65 R15, a pozostały mi opony zimowe po starym w rozmiarze 185/65 R15. Czy musze kupić nowe czy mogę założyć te które mam? Z góry dziękuję za radę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xystos Re: Rozmiar opon zimowych 13.10.05, 12:31 przemekpietrewicz napisał: > Kupiłem mowy samochód który posiada opony o rozmiarze 195/65 R15, a pozostały > mi opony zimowe po starym w rozmiarze 185/65 R15. Czy musze kupić nowe czy > mogę założyć te które mam? Z góry dziękuję za radę. ... moga byc sa acceptowane przez Policje, wez jednak pod uwage ze z mniejsza srednica kol bedziesz jechac wolniej niz szybkosciomierz wskazuje - ale zyskasz na mocy . Odpowiedz Link Zgłoś
souls_hunter Re: Rozmiar opon zimowych 18.10.05, 10:24 Mozesz spokojnie je zakladac. Oznaczenia na oponie podaja co nastepuje 195 lub 185 szerokosc opony, 65 wysokosc opony, R15 srednica opony. Jesli mialbys roznice w wysokosci czyli jedne 65 a drugie 60 (ja tak mam) to faktycznie moze byc przeklamanie szybkosciomierza ale w tym wypadku bedziesz mial troszeczke wezsze opony - to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
chmarektar Re: Rozmiar opon zimowych 18.10.05, 14:42 Kolego małe sprostowanie, 65 to nie wysokość a profil opony i jest to w tym wypadku 65% z szerokości opony, a jako że szerokości są różne więc i wysokość opony będzie inna, co za tym idzie - przekłamania na prędkościomierzu. Do dobrania odpowiedniaj gumy polecam tabele zamienników opon. A co się tyczy głównego wątku, polecane są opony zimowe nieco węższe od pierwotnych ale przy mniej śnieżnych zimach i większych mocach silników wcale nie musi być to kanonem. Odpowiedz Link Zgłoś
souls_hunter Re: Rozmiar opon zimowych 19.10.05, 08:09 Ale te 185 czy 195 to jest szerokosc w mm prawda? Swoja droga czlowiek cale zycie sie uczy. Dzieki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
etom Re: Rozmiar opon zimowych 20.10.05, 00:27 sr. kola bedzie mniejsza o 13 mm ok 2% tu jest kalkulator doboru zamniennikow www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp Odpowiedz Link Zgłoś