piotrf6 23.10.05, 21:47 kupiłem passata 93r. w niemczech i nie wiem jaki olej byl zalany ,a pora wymienić jest to silnik 2000 2E przebieg 250 tys, bardzo zadbany, serwisowany, oleju nie bierze i nie wiem jaki olej mu zalac na zime prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tio2002 Re: jaki olej ? 23.10.05, 22:27 Witam. Jeśli omnie chodzi i to jakich olei uzywam to polece ci MOBIL-a. Sam mialem Opla Astre 2.0L i jezdzilem na oleju MOBIL 10W/40. Jest to olej mineralny wiec w autach starszych nie powoduje rozpuszczania nagaru powastałego w wyniku eksploatacji jak i z racji wieku. Odradzał bym stosowania jakichkolwiek olei SYNTETYCZNYCH bądz PÓŁSYNTETYCZNYCH. Urzycie ich moze miec nie zbyt miłe skutki w postaci : - wycieki z pod uszczelek - zwiekszy sie tzw. branie oleju. Mój szfagier jest mechanikiem w autoryzowanej stacji To.... i to co mi radzi zawsze sie sprawdza. Ty zrobisz jak uwazasz lub jak poradzą ci "mechanicy". Odpowiedz Link Zgłoś
piotrf6 Re: jaki olej ? 25.10.05, 19:21 dzięki za porade utwierdziłes mnie ,że jednak olej mobi i mineralny bo taki jest najbardziej stosowny do takiego auta jak moje dzięki.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
niwela.zj Re: jaki olej ? 25.10.05, 22:52 Od kiedy Mobil 10W40 jest olejem mineralnym? www.olejesilnikowe.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=19&category_id=1&option=com_phpshop&Itemid=31 tutaj można poczytać, a 10W jest przeważnie lub zawsze lejem półsytetycznym. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
1adarek Re: jaki olej ? 26.10.05, 05:08 Mobil 10W-40(Mobil S) to polsyntetyk, ale do silnika z 250kkm przebiegu bedzie ok, rownie dobry jest Castrol Magnatec 10W-40(tez polsyntetyk) Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu22 Re: jaki olej ? 27.10.05, 23:55 no właśnie od kiedy to 10w40 to minerał, ale to pewnie jakies przeoczenie, ale naprawde lepiej zalac minierał bo wiadomi nigdy sie nie zalewa lepszego oleju od jakiego był zalany czyli sprawa jest oczywista Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: jaki olej ? 31.10.05, 11:53 cysiu22 napisał: > no właśnie od kiedy to 10w40 to minerał, ale to pewnie jakies przeoczenie, ale > naprawde lepiej zalac minierał bo wiadomi nigdy sie nie zalewa lepszego oleju > od jakiego był zalany czyli sprawa jest oczywista Sa oleje 10W40 mineralne ja sam takich nieraz uzywalem ale zgadza sie olej 10W40 to mobil S czyli tzw polsyntetyk. Odpowiedz Link Zgłoś
cysiu22 Re: jaki olej ? 27.10.05, 23:56 1adarek ale niewiadomo jaki olej był zalany, a jak był już wcześniej zalany minerał klient zalieje pół i wtedy lipa, Odpowiedz Link Zgłoś
1adarek Re: jaki olej ? 28.10.05, 12:10 Jesli silnik jest w naprade dobrym stanie (nie ma 5mm osadu z oleju) i jest czysty( w przestrzyniach gdzie jest olej) to nic sie nie stanie, a ze auto jest z Reichu to najpradopodobniej jezdzilo conajmniej na polsyntetyku. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrf6 Re: jaki olej ? 30.10.05, 18:36 Moje auto jest sprowadzopne z Niemiec przed dwoma miesiacami silnik mimo,że ma przejechane 250tys nie ma zadnych wycieków ,jest suchutki jak pieprz, jeździła nim kobieta i serwisowała co rok , Nysle ,że jexdziło na jakims dobrym oleju ale nie znam oznaczen ani marki oleju i jestem, w kropce co do niego wlać .Poradźcie konkretnie jaki olej .Acha oleju tez nie bierze Odpowiedz Link Zgłoś
1adarek Re: jaki olej ? 31.10.05, 11:26 Ja w aucie z przebiegiem 200tys mam polsyntetyk Castrol Magnatec 10W-40, a w aucie z przebiegiem ponad 300tys mineralny Mobil XHP 15W-40(tylko dlatego ze polsyntetyk nie jest zalecany), w Australii tak ze nawet przy tutejszym lecie silniki sa w b. dobrym stanie. Polecam Castrol Magnatec 10W-40 Odpowiedz Link Zgłoś
waskes29 Re: jaki olej ? 31.10.05, 12:01 Radzilbym ci jednak dla bezpieczenstwa zalc mineralem najlepiej znajdz olej mineralny 10W40 ,zwlaszcza ze norma VW dla tego silnika przewiduje olej mineralny na zime odpowiedni bedzie 10w40 . Polecam oleje Vavoline MAX-LIFE 10W40 to sa oleje specjalne do silnikow z duzym przebiegiem - nie wymywa tak bardzo nagarow i chroni uszczelnienia.Duzo firm ma takie oleje w ofercie chyba nawet Castrol GTX HIGH MILEAGE 15W40 ale moze byc trudno dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś