polek5 16.12.03, 08:27 Powiedzcie proszę który z oleji silnikowych dostępnych na polskim rynku ma stempelek API. A dodatkowo prosze o informacje które oleje są rozlewane poza Polską - jakoś wydaje mi się że może to mieć wpływ na jakość. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rapid130 Re: który olej ma stempelek? 16.12.03, 20:46 Stempelek? Chodzi ci o taki okrągły znak, tzw. Donut? To oznaczenie podające, że olej należy do klasy Energy Conserving - używanie tego oleju obniża o kilka procent zużycie paliwa. Znaczek Donut zawiera informacje, czy olej należy do klasy EC-1, EC-2, czy EC-3 (jeśli dobrze pamiętam, im wyższa cyfra tym większa oszczędność paliwa). Odpowiedz Link Zgłoś
polek5 Re: który olej ma stempelek? 17.12.03, 10:05 chodzi mi o stempel Amerykańskiego Instytutu Ropy (API) którym API potwierdza jakośc oleju. Olej oznaczony tym znaczkiem jast raz w roku badany pod względem posiadania odpowiednich cech (zgodnych z normą API). Bez tego stempelka to jest tak jakbym do mojego opla przyczepił znaczek mercedesa i mówił że mam auto zgodne z mercedesem. Nie wiem tylko który olej taki znaczek posiada, czyli jest kontrolowany przez API. Np Orlen chwali się że jego olej przeszedł pomyślnie badania w europejskich instytutach.... tylko nie mówi w których ;) Próbuję więc wyłuskać z rynku oleje o potwierdzonej jakości, a nie tylko o dobrym marketingu. Wydaje mi się że Quaker State ma ten stempel, ale nie mam pewności. Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: który olej ma stempelek? 17.12.03, 14:17 Nie ma problemu to sprawdzic w necie, z tego co pamietam to texaco, qs, oraz esso. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: który olej ma stempelek? 22.12.03, 13:37 API to nie stempelek tylko American Petroleum Institute i na każdym oleju podana jest jakość właśnie według tej normy (np. SJ/CF). Poza tym istnieje jeszcze europejska norma ACEA. Poza Polską na pewno rozlewany jest MOtul - niezbyt tani, ale super jakości olej stosowany w sporcie, nadający się także do aut używanych na codzień Odpowiedz Link Zgłoś
hdp Re: który olej ma stempelek? 23.12.03, 09:20 Kupilem W Szwecji olej Castrol Magna Teck ,na baniaczku stoi Made in Poland, korek baniaczka nie byl niczym zaplombowany,czy tak jest w wszystkich baniaczkach 4-o litrowych?,czy tez ktos mnie oszukal ?. Odpowiedz Link Zgłoś
polek5 Re: który olej ma stempelek? 23.12.03, 10:43 marcin.klonowski napisał: > API to nie stempelek tylko American Petroleum Institute i na każdym oleju > podana jest jakość właśnie według tej normy (np. SJ/CF). Zgadza się, tylko że jakość oleju (czyli np. SJ/CF) jest potwierdzana czerwonym stempelkiem American Petroleum Institute. Jeżeli olej nie ma stempelka to jego jakość jest niepotwierdzona. Poza tym istnieje > jeszcze europejska norma ACEA. A przez kogo jest sprawdzana jakośc oleju wg normy ACEA? Poza Polską na pewno rozlewany jest MOtul - > niezbyt tani, ale super jakości olej stosowany w sporcie, nadający się także do > > aut używanych na codzień Odpowiedz Link Zgłoś