meegie Re: opryszczka 04.05.05, 14:14 czy mozna zastosowc jakies masci lub kremy na opryszczke???jestem w 21tc Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: opryszczka 04.05.05, 15:34 Zovirax miejscowo nie zaszkodzi, możesz go zastosować. Inne środki to wit. B6 oraz maść cynkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulas1 Re: opryszczka 04.05.05, 18:20 Jeśli możesz wytrzymać bez maści to lepiej nie stosuj niczego, no może poza maścią cynkową. Ja będąc w ciąży miałam opryszczkę, poszłam do ginekologa i ten pozwolił mi zastosować Zovirax ale zaznaczając, że w szczególnym wypadku ! Była okazja- ślub. Przy porodzie okazało się,że moje maleństwo ma jąkąs infekcję okołoporodową i lekarz pytał mnie czy aby w ciąży nie stosowałam antybiotyków, leków, itp. i wymienił m.in. Zovirax. Nic strasznego się nie stało, ale musiałam zostać w szpitalu 6 dni, bo mała dostała antybiotyk.... do tej pory żałuję, że stosowałam tę maść....chociaż możliwe, że ona nie była przyczyną infekcji, ale z lekami to do końca nie wiadomo jak wpływają na płód. POzdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
iwo1234 Re: opryszczka 04.05.05, 20:06 Zobvirax nie był przyczyną tego problemu. Ja chciałbym dodać tylko, że opryszczki należy się bać najbardziej gdy wystąpi pod sam koniec ciąży - przed porodem i jest zlokalizowana na sromie. Wtedy po porodzie u dziecka może wystąpić masywne zakażenie wirusem opryszczki - aby tego uniknąć w takich przypadkach wykonuje się cięcie cesarskie. Przy opryszcze na wargach celowe wydaje się zakładanie na twarz maseczki "chirurgicznej" w czasie kontaktów z noworodkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: opryszczka 04.05.05, 21:11 Jak maść przeciwwirusowa moze być przyczyną infekcji???? Raczej ją zwalcza, chyba że coś mnie minęło. Odpowiedz Link Zgłoś
meegie Re: opryszczka 05.05.05, 18:29 u mnie tak sie sklada ze opryszczka wystepuje na nosie.przenioslam ja kiedys z warg.wystepowala caly czas 2 razy w roku.w zeszlym roku nie mialam wcale.no i teraz sie pojawila.stosuje masc hascovir.sytuacja jest wyjatkowa-wesele:) Odpowiedz Link Zgłoś