21.04.11, 17:04
Ma 9 miesięcy.
Nie lubi jeść.
Po prostu je tylko tyle by przeżyć smile
Na śniadanie ok 80- 120ml mleka,ew.pół słoiczka kaszki (takich zrobionych przeze mnie nawet nie tknie). Pomemła trochę bułki, chrupki chętnie (no ale toć chrupek to ma być przegryzka, daję jej max 10 dziennie, bo inaczej już chyba nic innego by nie zjadła).

Pora obiadu to koszmar. Najczęściej 4 łyżki zupy idą jako tako, potem zaczyna się wkładanie nóg do buzi, tarcie buzi ze wściekłością rączkami (mazając siebie i otoczenie), odwracanie głowy, jęczenie. Staram się by zjadła choć trochę, bo to w końcu najważniejszy posiłek dnia. (Oczywiście próbowałam już chyba wszystkiego, generalnie NIC jej nie wchodzi).

Potem jakiś deserek, łaskawie trochę mleka (max 100ml).
Po kąpieli stara się zatrzeć złe wrażenie. smile zjada 180ml, ok 23 max 150ml.
I tyle.
Wydaje mi się na maksa mało, jak patrzę na inne wcinające dzieci, to tak mi szkoda, że moja Hania nie ma w jedzeniu ŻADNEJ przyjemności. sad

Poza tym jest na 25 centylu (była wcześniej na 50). Lekarz mówi, ze jest mega aktywna i ruchliwa, żeby nie martwić się tym spadkiem.
Poza tym rozwija się super. Wiecznie uśmiechnięta, przesypia noce.

Czepiam się, Wasze też takie niejadki? Wyluzować, czy faktycznie je relatywnie mało w porównaniu z Waszymi dzieciaczkami?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Niejadek 21.04.11, 17:06
      czepiasz sie.
      tucznika z dziecka chcesz zrobic?
      • mama_hanki2010 Re: Niejadek 21.04.11, 17:18
        Taaaak, wielkiego prosiaka!

No coś Ty, chcę się dowiedzieć, czy faktycznie je mało w porównaniu z Waszymi, czy może przesadzam. Bo mnie otaczają koleżanki z dziećmi, którym nie wystarcza 200 ml kaszki.
        smile
        Przy nich moja Hania je jak ptaszek sad
        • mruwa9 Re: Niejadek 21.04.11, 17:20
          Ja karmilam piersia, wiec nie wiem, ile pokarmu moje dzieci dostawaly, ale tak na moj gust twoje dziecko je calkiem sporo, przynajmniej w porownaniu do moich mlodych.
        • q_fla Re: Niejadek 21.04.11, 17:41
          Bo mnie otaczają koleżanki z dziećmi, którym nie wystarcza
          > 200 ml kaszki.

Uważasz, że zjadanie przez niemowlę niemal ćwierć litra słodkiego ulepu, który rozpycha żołądek i przyczynia się do rozwoju próchnicy jest powodem do dumy?

Imo, czepiasz się. Dzieci mają takie fazy niejedzenia, może ma skok rozwojowy, może wychodzą jej zęby. Uszanuj to. Poza tym dawaj jedzenie do ręki, bałagan po takim jedzeniu jest oczywisty.
          A jak chcesz mieć wkrótce prawdziwego niejadka ciskaj się dalej i porównuj z innymi dziećmi.
    • bolga7 Re: Niejadek 21.04.11, 17:27
      Moja pierwsza rada: nie porównuj!! Każde dziecko jest inne i każdemu pasuje co innego.
      Wiem że można się niepokoić jak dziecko mało/ nie chce jeść dlatego przytoczę co działo się u nas. Mój synek (ma teraz prawie 8 miesięcy)po pokazaniu się pierwszego zęba ze strasznego głodomora zmienił się w kwestii jedzenia strasznie, płacze, ilości znikome i to na mega raty, pół posiłku jedną butelką trochę druga, kombinowałam jak się dało, pediatra poradziła mi pewien sposób, przez tydzień Mały miał jeść trzy razy dziennie (wychodziło co 5 godzin), rano kaszka potem obiad i na noc kaszka w ilościach jakich chciał i zero butli (mleko w postaci kaszki), Byłam sceptycznie nastawiona tym bardziej że kaszek nie chciał za bardzo. Pierwsze dwa dni był foch oprócz obiadków zjadał ze 120ml kaszki, potem tak wygłodniał że buzie miał otwartą zanim zdążyłam nałożyć jedzenie. Teraz jesteśmy na 4 posiłkach,zjadanych prawie w całości choć z różnym apetytem, ale już bez takich cyrków. (3x ok 200ml i 1x ok 150) widać tyle mu starcza choć jak dla mnie powinien jeść więcej, aa i nie je owoców, daje mu sok ok 100ml dziennie bo po dodaniu kolejnego posiłku były większe problemy z jedzeniem). Co do kaszek lepiej zjada rzadszą jak za gęsta to nie chce.
      Wydaje mi się że jeśli Twoja Dzidzia zachowuje się normalnie i ma ok barania to nie masz się co martwić.
    • aleksandra1357 Re: Niejadek 21.04.11, 18:01
      Ranz, jak to czytam, to mnie śmiech pusty ogarnia!
      "Tylko 10 chrupek dziennie" "Wypija 180 ml kaszki a potem 150 ml". O co Ci chodzi???
      Mój syn ma 9 miesięcy. Waży 7 kg. Nigdy w życiu nie zjadł więcej niż 100 ml kaszki lub zupki, jakby wypił 180 ml, to by się przekręcił. Zupkę jest w stanie zjeść 5-6 godzin po śniadaniu (bez przekąsek). Może pozwól dziecku zgłodnieć przed zupką? A może nie smakuje? Daj do ręki normalne jedzenie - udo kurczaka, marchew z rosołu, makaron - zobaczysz, jak będzie jeść smile

Jeszcze przykład z życia: dziś o 6:30 dałam synkowi (9 mies.) kaszkę (ok. 90 ml), łyżką. Pojechałam do lekarza na drugi koniec miasta. Korki, awaria autobusu, masakra. O 11 udalo mi się dopaść jakąś ławkę w parku i próbuję nakarmić zagłodzone dziecko wziętym deserkiem - odwraca głowę. Próbuję pierś dać - nie chce. Wróciłam spokojnie do domu i o 12 dałam zupkę. Zjadł 80 ml. Dodam tylko, że mój syn rozwija się bardzo dobrze (sprawnie chodzi przy meblach).

Wniosek: wyluzuj, bo zadręczysz siebie i dziecko. Zacznij się martwić dopiero, jak wypadnie z siatki centylowej i przestanie być ruchliwa.
    • kawka74 Re: Niejadek 21.04.11, 18:15
      Poza tym jest na 25 centylu (była wcześniej na 50). Lekarz mówi, ze jest mega a
      > ktywna i ruchliwa, żeby nie martwić się tym spadkiem.
      > Poza tym rozwija się super. Wiecznie uśmiechnięta, przesypia noce.

I tego się trzymaj.
      • ity88 Re: Niejadek 21.04.11, 18:33
        jakbym czytała o swojej córce. Ten sam wiek , dokładnie tyle samo je. Widocznie tyle im trzeba , ale rozumiem Cie bo tez wolalabym żeby jadla wiecej. Może dzieki temu moja mała nie odziedziczy skłonności do tycia po mamiesmile
    • sledznaostro Re: Niejadek 21.04.11, 19:15
      Poczytaj o BLW, zanim wyhodujesz na własne życzenie i własnymi staraniami niejadka. Zapraszam na forum BLW i polecam poradnik "Bobas lubi wybór".

Przy moim dziecku, w tym wieku na 85 centylu wagowo (wzrost powyżej 97), masz obżartucha big_grin.
    • naana26 Re: Niejadek 21.04.11, 22:27
      Mój ma 8

uwielbia jeść.

rano 120 ml mleka (tak jak twoja)
      kaszka (tyle co twoja)
      deserek (jak twoja)
      100g obiadku
      150ml mleka na noc i śpi do rana.(czyli mniej niż twoja, która potem pije jeszcze 150)

i żadnych chrupek, przekąsek etc,

i w życiu nie nazwałabym go niejadkiem smile jak więc możesz mówić tak o swojej córce? ilościowo zjada wystarczająco, a że jej nie smakuje - cóż, tak bywa, ale liczy się że je i uwierz mi, je dużo.
      • mama_hanki2010 Re: Niejadek 21.04.11, 23:34
        Haha smile
        Uśmiałam się smile
        Dzięki Ci, czasem wystarczy spojrzeć na wszystko z innej stronysmile
        Pozdrawiam!
    • imogen0 Re: Niejadek 21.04.11, 22:56
      Moja też tak jadła,wydawało mi się,że niewiele.
      Ma takie okresy,że je nieźle a potem tyle co nic.
      No i nigdy w zyciu nie wypiła więcej jak 180,średnio 150.Rozwija się świetnie ,jest drobna i bardzo żywa no i już sama potrafi zawołać jeść(ma 21m-cy)
      Także obserwuj swoje dziecko i dawaj bardzo różne produkty,kolorowe,moja nieraz sięgała po jakiś produkt bo ją kolor albo kształt zainteresował.
    • bluemka78 Re: Niejadek 22.04.11, 14:41
      U nas na zmiane raz jedna, raz druga strajkuje. Teraz ta, ktora byla niejadkiem zje ladnie sniadanie - kaszka ok140ml, drugie sniadanie to samo, obiad juz gorzej, chyba ze jest pomidorowy to chetniej wink, inaczej na dwie raty, ale zje caly duzy sloik w koncu, no i pozniej jakies pol banana, troche innych owocow poprobuje, na kolacje danonek mega (100g) lub hipp przysmak na dobranoc czekoladowy 160g. A ta, ktora potrafila jesc bezproblemowo to teraz na sniadanie rzadka kaszka ok. 90ml, drugie sniadanie kaszki odmawia, podziubie jogurtu, lub jakiegos deserku na mleku, podziubie bulki z maslem, troche banana, sok. Obiad je ladnie, duzy sloik 220g, czasami na kolacje zje drugi taki sam, ale rzadko, zazwyczaj banan, jakies owoce podziubie, sok i kaszka na dobranoc ok 100 -120ml. Przybieraja caly czas dobrze na wadze wiec trudno, taki mi sie trafil duet, ze jedzenie nie jest dla nas latwa i szybka sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka