Dodaj do ulubionych

czopki glicerynowe

11.01.06, 11:17
Hej Mamy. Prosze o pomoc.
Nasz maluszek (6 tyg) ma problem ze zrobieniem kupki,jest karmiony wyłącznie
piersią, rano i wieczorem podajemy mu połowe czopka glicerynowego. Czy po
takim regularnym podawaniu czopka bedzie mógł w przyszłosci sam robić kupke?
Czy to prawda że gdy wprowadzę mu w 4 mcu inne pokarmy niż mleko z piersi to
sie powinno unormować? Prosze pomóżcie. Dorota
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 11:23
      czopek, jak lekarstwo powinien byc uzyzty incydentalnie w razie koniecznosci,
      bo dziecko moze sie uzaleznic, zweryfikuj swoja diete, wyklucz dania
      zapierajace, jedz sliwki suszone, otreby, powinno pomoc; unikaj czopka, niech
      dziecko sie nauczy samo robic kupke; z innymi pokarmami, tez musisz ostroznie,
      obserwuj kupki dziecka, zapierajaco dziala miedzy innymi marchewka, kleik
      ryzowy, jablko tarte
      • donia79 Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 11:37
        Dzieki. Ale moja dieta to jest chyba koszmar (dla mnie). Wiekszosc potraw
        robiona na parze, prawie codzienie zupki. Pieczywo pelnoziarniste, wedliny
        prawie tylko drobiowe. Sliwki suszone tez jadam i nic. Diete juz kilkanascie
        razy modyfikowalam. Problem ze zrobieniem kupki zaczal sie u maluszka po tym
        jak po konsultacji z pania doktor podalismy malemu Debridat (podawalismy przez
        4 dni i odstawilismy,poniewaz maluszek mial takie zaparcia i wzdecia ze 24h na
        dobe placz), od tamtej pory kupka z pomoca czopka. Kupka po czopku jest
        normalna, po Debridacie kilka dni byla zielonkawa.
        • ggosiek Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 11:49
          Wkładanie czopków może uzależnić. Dlatego też proponuję ci stosowanie innych
          metod. Przede wszystkim kładź dużo na brzuszku. Masuj między posiłkami
          brzuszek, okrężnymi ruchami, jak leży ma pleckach podnoś mu nóżki aby ułatwić
          zrobienie kupki. U mnie też był taki problem ale jak przechodizłam z piersi na
          mleko modyfikowane. Dzięki masażom mala robiła kupki, a jak wprowadziłam
          jabuszko i zupki potrafi zrobić kupkę 2 razy dziennie, bez największego problemu
          • donia79 Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 11:55
            a kiedy bede mogla wprowadzic maluszkowi np przetarte jabluszko? Maluszek ma
            teraz 6 tyg.
            • ggosiek Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 11:59
              Ja wprowadziłam jak skończyła 4 miesiące (zaczęła 5 miesiac), ale czytałam na
              forum, że ktoś dawał łyżeczkę jabuszka w 3 miesiacu.
              • donia79 Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 12:02
                Dzieki za rady. Sa bardzo pozyteczne. Pozdrawiam i zdrowka zycze.
                • ggosiek Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 12:03
                  a zapomniałam bardzo dobra jest herbatka Kopruś, z kopru włoskiego. Ja jak
                  dawałam Marusi to kupka gwarantowana
            • b.bujak Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 12:01
              pisalam ci juz o daniach zapierajacych, z tartym jabluszkiem badz ostrozna; ja
              zaczelam podawac dziecku warzywa i owoce, jak mial 4,5 mies, nie mielismy
              problemow z kupkami
              a teraz ja spobowalabym rumianek, dziecku tez bym dala herbatke rumiankowa, czy
              inna ulatwiajaca trawienie, zapytaj w aptece
    • amoszyn Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 11:44
      Ja też myśle,że powinnać unikać czopków. Choc te glicerynowe mają znikomy wpływ
      na organizm, to dziecko fajtycznie może się oduczyć robć kupkę samo.
      Spróbuj je odstawić. Są dzieci, które nie robia kupki nawet kilkanaście dni i
      nie jest to nic strasznego. Musisz sie parę dni pomęczyć i wszystko wróci do
      normy. Możesz spróbowac pić (Ty nie dziecko)rumianek - to podobno dobrze wplywa
      na kupkę.
      nie martw się to wszystko minie.
      • donia79 Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 11:53
        Ale co mam zrobic jak maluszek zanosi sie placzem tak ze nie mozna go uspokoic
        i od rana prezy sie i steka zeby zrobic kupke a tu nic tylko od czasu do czasu
        jakis baczek poleci.
        • gika_gkc Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 12:51
          a moze ma po prostu kolki!!??
    • kreola7 Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 12:52
      Zdrowy maluch karmiony tylko piersią może robić kilkanascie kupek dziennie,
      albo jedną na tydzień i to też norma.
      Jak wyżej, również jestem przeciwna tak częstemu podawaniu czopków
      glicerynowych.
      Wiem,że już takim maluszkom można podać 2-3 łyżki soku z surowych jabłek(nie z
      kartonu)Tylko niestety nie pamiętam, od którego tygodnia, 2-miesięcznemu
      maluchowi na pewno, bo tak podawała moja znajoma, za radą lekarza oczywiście,
      najpierw podawała malutką ilość potem większą, aż do 3-łyżek dziennie -
      pomogło.
      • magda.c Re: czopki glicerynowe 11.01.06, 16:23
        ja podowalam czopka, jak maly nie robil kupki 4 dni, lekarz mowil, zeby
        wstrzymac sie nawet do 10 jak ma miekki brzuszek. Mial kolki, ale szybko
        nauczylam sie odrozniac bol kolkowy od tego z powodu "zatwardzenia". Kolka to
        krzyk, a zatwardzenie - raczej marudzenie, zwykly placz. Male dziecko,
        szczegolnie karmione piersia moze wchlaniac caly pokarm i to jest normalne. Moj
        Maly ma 6 m-cy o robi kupki regularnie juz bez czopkow; 1 na dzien. Nie dawaj 2
        czopkow dziennie. Moze sprobuj mojej metody - 1 na 3-4 dni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka