marta.services 12.01.08, 17:54 Drogie mamy, czy oduczacie swoje pociechy od smoczka? Jeśli tak to jak to zrobić i kiedy najlepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enigmatic2 Re: Smoczek 12.01.08, 17:58 Z doświadczenia ze starszą, Oli miała 18 m-cy, kiedy po prostu zabrałam jej smoczek - z buzi i z butelki. Miałam dość w nocy, gdy się budziła, bo nie miała smoka w buzi. Potem jeszcze tylko miesiąc nieprzespanych nocy i poszło Nie dla mnie zabawa w jakieś robienie dziur w smoku itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
oli77 Re: Smoczek 12.01.08, 17:59 Syn miał skończone 8 m-cy. Uzależniony od smoczka był bardzo. W piątek wyrzuciłam w niedzielę było po kłopocie. Córeczka nie miała smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
justicja Re: Smoczek 12.01.08, 23:35 A ja się zastanawiam, czy mojemu bobaskowi w ogóle dawać smoczek. Czy bez tego da sie obejść? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.services Re: Smoczek 14.01.08, 19:51 Moim zdaniem smoczek jest bardziej potrzebny rodzicom niż dzieciom. Niestety sama dawałam swojemu maluchowi smoka żeby mieć chwile spokoju. Od dwóch dni radzimy sobie bez niego i jest ok. Trochę dłużej trwa usypianie i jest więcej płaczu...mam jednak nadzieje że się uda ))) Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: Smoczek 14.01.08, 21:52 A moje dziecko nigdy nie mialo smoczka,no moze zdwa razy mu do dzioba wetknelismy,zeby mu zdjecie zrobic No i nie ma problemu oduczania,co jest plusem nie dawania smoczka,tyle ze moje dziecko,go po prostu nigdy nie chcialo Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: Smoczek 14.01.08, 23:04 Nasza mała nie lubiła smoka od początku, jak tylko wyczuła, że nic z niego nie leci ( chodzi mi tu o butle) to reagowała odruchem wymiotnym i tyle miała smoczek.. Ale bardzo się cieszę bo ja jako maluch uwielbiałam moje "moniusie" i niestety mam krzywy zgryz ( Odpowiedz Link Zgłoś
habina Re: Smoczek 14.01.08, 23:18 U nas bylo o tyle dobrze, ze nagle mu sie smoczka odechcialo w 4 miesiacu... kiedy wkladalismy smok momentalnie byl wypluwany, ot tak z dnia na dzien mu sie odechcialo i dobrze chociaz... nie ukrywam, ze ze smokiem nam bylo latwiej ale nie ma tego zlego... Odpowiedz Link Zgłoś