kmichor 14.07.08, 13:29 Kiedy Wasze pociechy zaczęły raczkować?!Bardzo bym chciała żeby mój syn raczkował Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_kam Re: Raczkowanie 14.07.08, 13:46 9,5 miesiąca raczkowanie (wcześniej pełzanie); 12 miesięcy chodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Raczkowanie 14.07.08, 14:04 raczkowanie: 9 miesiecy 12 miesiecy i 10 dni: samodzielne chodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
ulinkaa Re: Raczkowanie 14.07.08, 14:07 Moja córka za tydzień skończy pół roku i zaczęła właśnie raczkować. Do tej pory pełzała teraz już w miarę sprawnie przemieszcza się po mieszkaniu, na razie ma bardzo wolne tempo, ale i tak muszę już bardzo uważać, bo dojdzie sobie wszędzie Starszy syn zaczął raczkować w wieku 7 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kmichor Re: Raczkowanie 14.07.08, 14:21 Do ulinkaa!No to masz super-nie wiem czy Ty się z tego cieszysz.Mój syn za 2 tyg.skończy 6 miesięcy i nic.Jak go kładę na brzuszku palce w buzi nie podnosi się na nich no bo jak ręce ma zajęte.Pomagam mu się odpychać to powoli zaczyna się wkurzać!A ja chcę żeby raczkował!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanah.vic Re: Raczkowanie 14.07.08, 16:39 A nie uważasz że Twoje dziecko samo powinno zacząć raczkować w odpowiednim dla siebie czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Raczkowanie 14.07.08, 19:50 Pozwol mu zeby ta umiejetnosc sam opanowal. Mozesz mu zrobic krzywde. (przy pierwszym dziecku tez bardzo chcialam zeby wszystko samo szybko robilo, ale to glupota byla). Odpowiedz Link Zgłoś
niunia_167 Re: Raczkowanie 16.07.08, 14:29 cierpliwości, jak leży to niech leży, sam będzie wiedział kiedy przyjdzie jego pora raczkowania, poza tym nie wszystkie dzieci raczkują, niektóre odrazu na nogi stają... a póki co ciesz się, że nie raczkuje, bo będziesz miała więcej pilnowania... Odpowiedz Link Zgłoś
palina22 Re: Raczkowanie 14.07.08, 14:25 jak sie liczy od kiedy maluch samodzielnie chodzi? przeciesz to nie jest tak ze pewnego dnia wstanie i juz chodzi nie zachwieje sie nie przewroci?rodzica tak dokladnie co do dnia podaja kiedy ich skarbus zaczol chodzic a ja nie wiem czy moge powiedziec czy moj synus juz chodzi ?-puszcza sie mebli i idzie nawet duze odleglosci przechodzi ale jeszcze nogi mu sie poplacza jeszcze straci rownowage i ja biegam za nim jako asekuracja zeby sobie glowy nie rozwalil Odpowiedz Link Zgłoś
kmichor palina22 14.07.08, 14:31 Ale tu nie chodzi kiedy zaczął chodzić tylko kiedy zaczął raczkować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
palina22 Re: palina22 14.07.08, 15:03 kmichor wiem! nie chce zaczynac nowego watku jak jest podobny i mamy pisza tez o chodzeniu samodzielnym a nie o samym raczkowaniu gdyby tak nie pisaly to bym sie nie zapytala ale jak juz poruszyly ten temat to czemu nie...? Odpowiedz Link Zgłoś
ulinkaa Re: palina22 14.07.08, 15:07 Wolałabym raczej żeby na razie siedziała.... Siedzi tylko podparta ręką samodzielnie nie. Od 3 miesiąca życia leżała głównie na brzuchu, nie chciała inaczej i koniec. Nie bardzo mi się uśmiecha, że już się doczłapie gdzie chce, wchodzi pod stół jak siedzę przy stole, dobiera się do komputera jak coś przy nim robię, albo idzie za mną do kuchni.... Póki co tempo ma ślimacze i zawsze zdążę ją ewakuować, ale posuwa już przed siebie i nie usiedzi w miejscu za nic. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.zal Re: Raczkowanie 14.07.08, 19:39 moja córka zaczela pelzac jak skończyła 6 mscy, natomiast w dwa tygodnie pozniej sama usiadła, domysliła sie jak raczkowac i stanela przy szczebelkach. wszystko stało sie dokładnie w ciagu tygodnia! za tydzień kończy osiem m-scy. chodzi przy szczebelkach, wzdłuz regału, przy łożku itp. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: Raczkowanie 14.07.08, 19:47 Moj syn nigdy nie raczkowal.( nie kazde dziecko raczkuje). Odpowiedz Link Zgłoś
kasia79a Re: Raczkowanie 14.07.08, 20:19 mój syn zaczął raczkować jak miał 9 m-cy ale nie ma się co niecierpliwić, od tego czasu wszędzie go pełno, wszędzie chce dotrzeć, wszystkiego dotknąć (najchętniej buzią) i wszędzie robi demolkę Odpowiedz Link Zgłoś
zuzakm Re: Raczkowanie 14.07.08, 21:36 kmichor... nie ma sie co nieceirliwic, poza tym twoje dzeicko ma dopiero 6 miesiecy, niektroe dopiero w wieku 10 zaczynaja raczkowac albo wogole jak napisala ktoras z dziewczyn. wg ksiazek zwykle 8-9 miesiac ale sa i takie jak piszecie ze i w 6 miesiacu, moja ma 7 i pol i od kilku dni cwiczy intensywnie i sie wscieka bo jeszcze jedna noga ucieka wiwec upada na brzuch i jest ryk Odpowiedz Link Zgłoś
a.g.g.a Re: Raczkowanie 14.07.08, 22:06 Mój syn zaczął raczkować w dniu gdy skończył 11 miesięcy(wcześniej pełzał i przemieszczał się na pupie).Synek koleżanki wziął się za raczkowanie gdy skończył rok i wszystko z nimi w porządku Kobity,dajcie spokój półroczniakom!One naprawdę nie muszą jeszcze raczkować ! Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: Raczkowanie 14.07.08, 22:27 Mój zaczął raczkować tuż przed skończeniem siedmiu miesięcy.Wcześniej przez dwa miesiące pełzał.Teraz ma skończone osiem i sam siada wstaje i chodzi przy meblach. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.uparta Re: Raczkowanie 14.07.08, 22:27 mój starszy syn raczkował jak miał 7 miesięcy. Młodsza własnie 7 miesięcy skończyła i na razie obraca się wokół swojej osi na brzuszku, a także buja sie w przód i tył na czworakach. I szczerze mówiąc wcale mi sie nie spieszy do tego jej raczkowania, bo juz teraz jest bardzo ruchliwa i ciekawska, a co doiero będzie jak zacznie się samodzielnie przemieszczac. Odpowiedz Link Zgłoś
manialub Re: Raczkowanie 15.07.08, 07:53 Mój mały zaczął 11sty m i narazie tylko pełza, ale super mu to idzie, też mam nadzieje że będzie raczkował, ale to już ode mnie nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewulek.80 Re: Raczkowanie 15.07.08, 08:41 Mój synek zaczął raczkować w wieku 6 miesięcy. Dlaczego Ty koniecznie chcesz, aby Twoje dziecię raczkowało? To nie żaden wyścig! Zacznie w swoim czasie, a Ty się ciesz, że nie musisz za nim latać po całym mieszkaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: a w jakim wieku jest Twoj synek? 15.07.08, 08:57 w sumie raczkowanie to sprawa indywidualna. moje 8 msc dziecie zaczyna kombinowac z raczkowaniem i czasem cos mu sie tam udaje, ale zanim na dobre zacznie, to jeszcze troche czasu uplynie, zanim zalapie o co w tym chodzi natomiast znam kobiete, ktora ma roczne dziecko i ono jeszcze ani mysli o raczkowaniu a mojej kolezanki dzieci, ktore dzis maja po 11 i 12 lat w ogole nie raczkowaly. syn zaczal chodzic w wieku 10 msc a corka, jak miala 9 msc. Odpowiedz Link Zgłoś
kmichor Re: a w jakim wieku jest Twoj synek? 15.07.08, 14:08 Dziewczyny,ale ja to wszystko wiem,że raczkowanie to sprawa indywidualna każdego dziecka,że nie każde dziecko raczkuje-moja starsza córka nie raczkowała i na siłę przecież Go nie stawiam na czworaki.Pytałam tylko bo chciałam wiedzieć jak dzieci raczkują na ile!!Więc nie naskakujcie na mnie!Mi akurat by pasowało żeby raczkował,ale każdy ma swoje zdanie na ten temat i nie podważam GO. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: a w jakim wieku jest Twoj synek? 15.07.08, 14:14 kmichor, chyba troche nas zle zrozumialas. To, ze chcialabym zeby moje dzicko bylo geniuszem, nir znaczy ze bedzie. Tak samo z raczkowaniem. Nic na sile. Nasze zdanie jest o tyle wazne, o ile nie krzywdzi naszego dziecka. Rozumiem, ze wypowiedzi typu: "moje dziecko raczkowalo gdy mialo 6 miesiecy, ale kazde inaczej sie rozwija, wiec Ty swoim sie nie przejmuj" - tez nie pomagaja. Napisalam tez wczesniej, ze przy pierwszym dziecku tez bardzo chcialam to i tamto, ale to nie o nasze chcenie tu idzie, tylko o dobro naszych dzieci.Ciesz sie , ze masz zdrowe i szczesliwe dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kmichor Re: a w jakim wieku jest Twoj synek? 15.07.08, 16:34 No właśnie za bardzo zdrowe to ono nie jest!A jeżeli chodzi o pomoc przy raczkowaniu to lekarz zalecił mi ćwiczenia które mogą mu w tym pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
melllago Re: a w jakim wieku jest Twoj synek? 15.07.08, 17:07 Mój zaczął pełzać jak miał 6,5 miesięcy, a teraz ma 7,5 i raczkuje już po całym mieszkaniu. Od tygodnia tez samodzielnie wstaje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: a w jakim wieku jest Twoj synek? 15.07.08, 23:52 Kluczowy fakt, ktory pominelas. 1). Nie panikuj, bo i dziecko stanie sie nerwowe.Wiem, ze to nie latwe. Sama czesto panikowalam. 2). Bedzie dobrze. Najlepiej wszystko przez zabawe. Na pewno bedzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzakm Re: a w jakim wieku jest Twoj synek? 16.07.08, 22:00 kmichor napisała: > No właśnie za bardzo zdrowe to ono nie jest!A jeżeli chodzi o pomoc przy > raczkowaniu to lekarz zalecił mi ćwiczenia które mogą mu w tym pomóc. nie za bardzo rozumiem po co lekarz zalecil ci cwiczenia ktore maja pomoc małemu sie nauczyc raczkowac??? przeciez ono ma dopiero 6 miesiecy!!!!! ma jeszcze czas Odpowiedz Link Zgłoś
tika.1980 6,5 miesiąca 15.07.08, 21:25 Córeczka zaczęła raczkować w wieku 6,5 miesiąca. Chodziła samodzielnie jeszcze przed skończeniem 10 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 raczkowanie 16.07.08, 15:05 11 miesiecy majac 13 miesiecy samodzielnie chodzila Odpowiedz Link Zgłoś