Dodaj do ulubionych

PPP Legionowo

12.04.10, 13:44
PPP Legionowo - strona Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Legionowie, warto zajrzeć i przeczytać opisy dysfunkcji w dzieci... jak je rozpoznawać oraz jak sobie z nimi radzić.

https://www.ppplegionowo.pl/pic/str01_g1.gif

Dysleksja - o czym każdy z nas wiedzieć powinien?

ADHD - co to takiego?

Dojrzałość szkolna.

Rozwijanie uzdolnień matematycznych u dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym.

Agresja - geneza i przeciwdziałanie.

Zaburzenia odżywiania - anoreksja i bulimia.

Planowanie kariery zawodowej jako jedna z metod radzenia sobie z kryzysem okresu dorastania
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: PPP Legionowo 12.04.10, 19:22
      Jako autorka artykulu w Gazecie Powiatowej powiem tak:
      - NIE SPODZIEWAJ sie, ze ktokolwiek pomoze Ci, jesli masz klopoty z dzieckiem.

Ostatnio poszlam, poniewaz stanelam przed bardzo trudnym problemem: dziekco
      moglo trafic do zerowki szkolnej. Pani w PPP lekko stwierdzila: a to prosze
      przyjsc do psychologa (przyjmuje raz w tygodniu od 14 do 16), albo moge pania
      zapisac na 6 maja. Gdy stwierdzilam, ze opinii ja nie potrzebuje, gdyz dziekco
      am orzeczenie o potrzebie ksztalcenia (itp) to pani stwierdzila, ze nie nie wie
      jak mi pomoc.

Takiej instytucji dziekuje.
      Natomiast problemy z PPP opisalam tu:
      www.gazetapowiatowa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4867&Itemid=212#JOSC_TOP
      • w.iwo Re: PPP Legionowo 12.04.10, 19:52
        no wiesz, ja również nie otrzymałam pomocy w poradni i od kilku lat prywatnie
        koryguję dzieciaczka wink
        i może lepiej na tym wyszło...

ale stwierdziłam, że tekst można przeczytać... z tego co się orientuję wiele
        matek, ba... wiele nauczycielek żyje w nieświadomości...

jak dziecko się kręci to pewnie ma ADHD crying usłyszałam kiedyś... miałam szczeście
        że trafiłam na doświadczoną nauczycielkę, bo czasami człowiek wychodzi z siebie
        i załamuje ręce...
        • madziulec Re: PPP Legionowo 12.04.10, 19:56
          Ja mysle, ze wreszci ejest potrzebny ktos, kto glosno powie, ze w PPP nic si
          enie dzieje.
          W Warszawie (ot, chocby na niedalekim Tarchominie) dziekco moze w ramach pomocy
          miec BEZPLATNIE terapie eeg biofeedback i wcale na nia dlugo nei czeka.

U nas NIC, jedno wielkie zero.
          Zero terapii, zero pomocy, procz oczywiscie pieknych slow napisanych na stronie
          internetowej. Slow bez pokrycia.
          A PPP napewno dostaje kase od starostwa.
          • mapsik Re: PPP Legionowo 25.04.10, 19:21
            A czy ktoś podałby mi namiary na Tarchomin, bo też mam dziecko z
            dysfunkcją integracji sensorycznej + mutyzm wybiórczy i z PPP dostałam
            tylko opinię do przedszkola, a w przedszkolu odbicie na ksero i
            wrzucenie do akt osobowych. Jestem załamana...
            • w.iwo Re: PPP Legionowo 25.04.10, 20:33
              kochana prawie każde dziecko potrzebuje IS, słowo...
              potrzebny Ci ktoś, kto zrobi dobre testy i zaleci ćwiczenia...
              z praktyki wiem, że normalnie prawie zawsze nie dostaniesz pomocy oficjalnej -
              ja korzystałam z pomocy prywatnej
              a ponieważ nie miałam zaufania do molochów i firm pseudoterapeutycznych,
              powierzyłam dzieciaczka logopedzie, którego mała miała w przedszkolu i
              obserwowałam dobre relacje...

matka musi się najpierw sama dokształcić, słowo...
              wpadnij na kilka stron, na fora i zapytaj mamy, które miały podobne problemy...
              ucz się na błędach innych...

i nie załamuj się, w szkole jest mnóstwo dzieci z wadami poważniejszymi i nikt
              się nimi nie przejmuje...
            • madziulec Re: PPP Legionowo 25.04.10, 20:39
              Problem, ze ja nie wiem, czy my podlegamy pod Tarchomin....

Co do wspolpracy w przedszkolu to ja osobiscie polecam integracyjne na
              Kwiatowej, tam nei wrzucaja do akt.

A gdzie wrzucaja??
            • madziulec Re: PPP Legionowo 25.04.10, 20:52
              Wyczytalam tu
              www.bialoleka.waw.pl/page/index.php?str=145&id=100
              ze w PPP jest rejonizacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka