Dodaj do ulubionych

pełnomocnictwo

26.05.11, 09:07
Czy ktoś wie, gdzie w necie znajdę wzór pełnomocnictwa? Chcę upoważnić notarialnie kogoś, żeby za mnie podpisywał kwity w gminie i inne duperele. Mam tego majątku kilka procent, nie będę się targać za każdym razem kilkaset kilometrów, żeby parafę walnąć na kwitach.
I jeszcze jedno pytanie - czy osoba, którą upoważniam też musi być u notariusza, czy wystarczy, że podam jej dane? I czy ktoś, kogo upoważniam będzie mógł za mnie podpisać kwity u notariusza - np. w sprawie przekazania drogi (dotąd prywatnej) gminie, bo wiem, że coś takiego będzie.
Obserwuj wątek
    • laaisa Re: pełnomocnictwo 26.05.11, 09:16
      www.biznesforum.pl/wzory-dokumentów/Pelnomocnictwo_administracyjne.php co do sprawy przekazania tej drogi- jesli wymaga tego postępowanie notarialne to obecnośc pełnomocnika obowiązkowa.
      • isa1001 Re: pełnomocnictwo 26.05.11, 09:25
        Dzięki bardzo. Ale jak rozumiem do notariusza w sprawie drogi będzie musiał pójść mój pełnomocnik, ja już nie muszę się pojawiać?
    • angi666 Re: pełnomocnictwo 26.05.11, 09:43
      Osoba na którą będzie pełnomocnictwo nie musi być obecna.
      Jeżeli chodzi o wzór to notariusz da Tobie kartkę z własnym wzorem i tam są wykropkowane miejsca żebyś wpisała do czego konkrtnie to pełnomocnitwo będzie.
      Koszt to chyba 17 zł.
      • lusitania2 Re: pełnomocnictwo 26.05.11, 10:07
        17 zł to opłata skarbowa
        do tego taksa notarialna - (przy umocowaniu do jednej czynności max. 30 zł, do wielu - max. 100 zł) + vat od kwoty taksy.
    • kotbehemot6 Re: pełnomocnictwo 26.05.11, 10:18
      Prosze forumowiczów jako urzędas wyjasniam-pełnomocnictwo notarialne jest wymagane tylko i wyłacznie przy czynnościach związanych ze zbyciem/nabyciem nieruchomości. Strona zgodnie z KPA może działać przez pełnomocnika ,pełnomocnictwo na piśmie lub do protokołu. na piśmie "ja Jan Nowak, legitymujący sie dowodem ,zamieszkały w...upoważniam/ustanowam pełnomocnikiem Pana /Panią Xy do dokonania czynności(wymienić czynność) w moim imieniu, albo do reprezentowania mnie w sprawie(wymienić sprawę)" Tyle,żadni notariusze nie sa potrzebni. Pozdrawiam
      • laaisa Tak?????? 26.05.11, 10:22
        to może wyjaśnij dziewczynie kwestię tej drogi- jeśli docelowo będzie ona zbyta to TEŻ nie będzie wymagane notarialne pełnomocnictwo? Wprowadzasz w błąd.
        • isa1001 Re: Tak?????? 26.05.11, 10:36
          Myślę, że laaisa ma rację. Ta droga jest częścią mojej nieruchomości (odziedziczylam ją razem z całym spadkiem), więc na pewno będzie potrzebne pełnomocnictwo potwierdzone przez notariusza.
        • kotbehemot6 Re: Tak?????? 26.05.11, 10:55
          A umiesz czytać?-autorka mówi o" podpisywania jakiś kwitów" a nie o zbyciu. Do "podpisywania jakiś kwitów" co jak rozumiem czyni regularnie pełnomocnictwo noatarialne nie jest potrzebne. Zbycie nier to nie jest podpisywanie dokumentów i zupełnie inna czynność- a wzór nie jest potrzebny=notariusz bedzie doskonale wiedział jak napisać a jedynie bedzie pytał się o zakres udzielanego pełnomocnictwa.
          • laaisa Re: Tak?????? 26.05.11, 11:21
            A Ty potrafisz czytać? dziewczyna się pyta czy potrzeba jest wizyta u notariusza, a Ty ją tam wysyłasz. Wiesz na czym polega sprawa z drogą . No jakby mi takiej porady pani urzędniczka udzieliła to bym się wkurzyła- bo zbytecznie kierujesz do notariusza ( bo notariusz będzie wiedział) i tym samym wprowadzasz w błąd i narażasz na wydatki ZBĘDNE.
            • kotbehemot6 Re: Tak?????? 26.05.11, 12:13
              Oj kobito, naprawde masz problemy z rozumieniem teksu pisanego.Przeczytaj jeszcze raz i skup sie i wskaż gdzie to ja wysyłam autorke do notariusza.

..."pełnomocnictwo notarialne jest wymagane tylko i wyłacznie przy czynnościach związanych ze zbyciem/nabyciem nieruchomości. Strona zgodnie z KPA może działać przez pełnomocnika ,pełnomocnictwo na piśmie lub do protokołu. na piśmie "ja Jan Nowak, legitymujący sie dowodem ,zamieszkały w...upoważniam/ustanowam pełnomocnikiem Pana /Panią Xy do dokonania czynności(wymienić czynność) w moim imieniu, albo do reprezentowania mnie w sprawie(wymienić sprawę)" Tyle,żadni notariusze nie sa potrzebni. Pozdrawiam

• kotbehemot6 Re: Tak?????? 26.05.11, 12:16
                I dodam,ze na urzedników przewaznie wkurzaja sie ci, którzy nie rozumieją co sie od nich mówi albo rozumiją tylko część a reszte sobie dośpiewuja sami według potzreb
                • laaisa Re: Tak?????? 26.05.11, 12:27
                  Jeśli petent jest laikiem to nic- takie jego prawo, ale urzędnikom za kompetencje płaci własnie on. Kiedy urzędnik nie miał racji nie mając jej...
              • laaisa Re: Tak?????? 26.05.11, 12:24
                "Zbycie nier to nie jest podpisywanie dokumentów i zupełnie inna czynność- a wzór nie jest potrzebnysadb]notariusz bedzie doskonale wiedział jak napisać [/b]a jedynie bedzie pytał się o zakres udzielanego pełnomocnictwa. - przyznam, że tak złożonego zdania nie rozumiem ( 2 część) - tak na marginesie.
                Prawo do zbycia nieruchomości jako pełnomocnik wymaga nabycia pełnomocnictwa u notariusza - jak najbardziej.
    • laaisa Re: pełnomocnictwo 26.05.11, 10:43
      wyjaśnij to przekazanie drogi- zbycie, użyczenie? To jest kwestia zasadnicza.
      • isa1001 Re: pełnomocnictwo 26.05.11, 11:10
        Zbycie drogi. Była prywatna - będzie gminna. Wiem, że trzeba będzie stawić się u notariusza i zrzec się tej drogi na rzecz gminy.
        • laaisa Re: 26.05.11, 11:23
          Zbycie czyli sprzedaż czyli notariusz konieczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka