Dodaj do ulubionych

Chciałabym polecić

16.09.11, 18:00
Jak w temacie, polecam Sylimaron 100.
Do tej pory mąż brał albo sylimafort, albo sylimarol, ale akurat nie bylo w sklepie zielarskim, kobieta polecila mi ten, mówiła że miała klienta, który był kiperem, miał rozwaloną wątrobę po "degustacjach", no a jak to zaczął brać, to wyniki mu się poprawiły.
Mąż pił ten lek półtora miesiąca, wczoraj zrobił badania i alaty mu spadły ze 153 do 95. On ma od dłuższego czasu wysokie transaminazy, lekarzom trudno było je zmniejszyć, a poniżej 100 to nie spadły mu nigdy od czasu jak wiemy o hcv. Mam nadzieję, że dalej będą spadać, no a w każdym razie nie wzrosną z powrotem.
Także warto spróbować, a lek nie jest drogi.
Obserwuj wątek
    • jan-w Nieporozumienie? 16.09.11, 21:30
      1. Sylimaron 100 to kapsułki, nie płyn, więc mąż nie mógł go pić 1,5 miesiąca.
      2. Kiperzy nie piją wina. Wypluwają je. Trudno więc żeby od tego mieli zniszczoną wątrobę.
      3. Sylimaron 100 to ekstrakt z ostropestu. Niewątpliwie cenny dodatek dla chorych na wątrobe, ale wątpię żeby tak radykalnie poprawił poziom ALT.
      • malagochna Re: Nieporozumienie? 16.09.11, 21:58
        1. Oki, to mój językowy skrót, pił, w sensie brał kapsułkę i popijał wodą:)
        2. Ja wiem, że kiperzy wypluwają, ale może ten też lubił połykać.
        3. Może jednak u niektórych poprawia, bo w takim razie skąd ten nagły spadek, zbieg okoliczności?
        • jan-w Re: Nieporozumienie? 17.09.11, 09:50
          Może zbieg zbiegów okoliczności, z których jednym było też branie ostropestu. BTW: Moim zdaniem ekstrakt to najlepsza jego forma. Działa jak wiadomo tylko jego wyciąg alkoholowy, a alkohol nie jest specjalnie wskazany dla wątroby.
          • foxy90 Hepatoprotect 17.09.11, 10:45
            Ja mogę na tej samej zasadzie polecić hepatoprotect. ALT spadł z 89 na 28.
          • jforum Re: Nieporozumienie? 18.09.11, 19:57
            jan-w napisał:
            > Moim zdaniem ekstrakt to najlepsza jego forma. Działa jak wiadomo tylko jeg
            > o wyciąg alkoholowy, a alkohol nie jest specjalnie wskazany dla wątroby.

Niedawno natrafiłem na lek, który jest wyciągiem glicerolowym. Wydaje mi się, że działa lepiej niż wszystkie pigułki - teraz wyszukałem, że glicerol to też alkohol, ale niby nietoksyczny. Ktoś się może orientuje, czy też szkodzi wątrobie?
    • kiepski476 Re: Chciałabym polecić 17.09.11, 16:45
      1. Według mojej wiedzy Sylimaron 100 i Sylimarol 70 to jest prawie to samo, lecz innego producenta.

2. Sylimaryna jest antyoksydantem, prawdopodobnie ma działanie przeciwzapalne i przeciwłóknieniowe (badania HALT-C zdają się potwierdzać, że spowalnia postęp marskości), oraz przeciwwirusowe – bardzo słabe wprawdzie, ale zawsze. Jest inhibitorem polimerazy wirusa HCV. To działanie przeciwwirusowe jest potwierdzone na razie in vitro:
      www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20512985
      Jeszcze skuteczniejsza sylimaryna jest w tych chorobach wątroby, w których kluczową rolę odgrywa tzw. stres oksydacyjny, czyli np. w niealkoholowym stłuszczeniu wątroby.

3. Stosowanie sylimaryny przy HCV jest więc przedmiotem badań klinicznych:
      www.clinicaltrials.gov/ct2/results?term=Silymarin+Hepatitis+C
      4. Jaki pierwszy lek dr Gamma polecił Cleaniemu, gdy ten dowiedział się o zaawansowanej chorobie wątroby? Sylivit. A co to jest Sylivit? Sylimaryna z witaminami z grupy B.

4. Wyciąganie wniosków na podstawie spadku transaminaz w jednym przypadku jest pozbawione racjonalnych podstaw. Spadek transaminaz mógł być przypadkowy – bo transaminazy wahają się – lub mógł być spowodowany innymi czynnikami.
      Analogicznie nie ma sensu sondaż przedwyborczy polegający rozgłaszaniu jednego przypadku wyborcy, który zawsze głosował na SLD, a teraz chce na Palikota – nie można wnioskować, że wszyscy tak zrobią.
      • clean1 Re: Chciałabym polecić 19.09.11, 00:14
        Hmmmmmmmm...

No to co w końcu brać?
        Mam już listę. Biorę tego wszystkiego, każdego dnia całą garść rano i wieczorem. Co jakis czas ktoś proponuje coś "nowego". No to co brać by było dobrze??? :-))))
        Wiem, że to banalne i jednocześnie bardzo trudne pytanie, ale...
        • malagochna Re: Chciałabym polecić 19.09.11, 14:14
          No właśnie, ja też bym chciała wiedzieć co brać, zwłaszcza na obiżenie transaminaz co może pomóc.
        • kiepski476 Re: Chciałabym polecić 19.09.11, 15:35
          A co zalecał ci dr Gamma?
          • przede wszystkim sylimarynę, która jest tematem tego wątku; może być z witaminami grupy B (Sylivit), może być z karczochem i mniszkiem lekarskim (Livenorm);
          • ewentualnie – napisał ewentualnie! – kwas ursodeoksycholowy (Proursan, Ursofalk), co ma zapobiegać kamicy żółciowej;
          • przy zaawansowanym włóknieniu (!): leki przeciwdziałające nadciśnieniu wrotnemu, czyli profilaktyka żylaków przełyku (bradzo ważne!): carvedilol (lepszy) lub propranolol (do niedawna najpopularniejszy).

Do tych zaleceń lekarze często dodają:
          • fosfolipidy potrzebne przy regeneracji wątroby, czyli Essentiale Forte;
          • ornitynę, która pomaga odtruwać mózg – gdy wątroba już niewydolna jest (!) – czyli Hepatil albo raczej sensowniejszą dawkę, 20 razy większą niż Hepatil, czyli Hepa Merz.
          • przy wodobrzuszu (!) podaje się diuretyki, najczęściej spironolakton (Spironol, Verospiron), czasami z furosemidem.

A co ci przepisał twój lekarz? Może by tak zastosować prostą zasadę: nie wymądrzać się, lecz zaufać lekarzowi?
          • clean1 Re: Chciałabym polecić 19.09.11, 16:18
            Nie wymądrzam się. Absolutnie. Naprawdę, pokory we mnie baaaaardzo dużo. Jeżeli odbierasz to inaczej to przepraszam.
            Wierzę mojemu lekarzowi i stosuje się do jego zaleceń. Oczywiście staram się nie poprzestawać na tym i szukać, szukać, szukać... "złotego środka".. :-) Wiem, nie ma takiego... Ale... szukam dalej...
            Co jakiś czas, ktoś proponuje coś "nowego" a być może tylko coś "innego"... Ja w tym wszystkim tracę orientację i zwyczajnie pytam... Zwłaszcza jeżeli chodzi o mozliwość obniżenia alat, aspat itd... Cały czas mam powyżej 100 a tutaj pojawiają się głosy, że biorąc to czy tamto ludziom spada do 20-30...
            Pozdrawiam
            • kiepski476 Re: Chciałabym polecić 19.09.11, 17:54
              Uwaga o wymądrzaniu się nie była adresowana do ciebie. Była ogólna, bo myślę, że większość z nas ma takie skłonności, by być mądrzejszym od lekarzy.
              Nie bardzo wiem, o co ci chodzi, gdy piszesz „co jakiś czas, ktoś proponuje coś »nowego«”. Czy chodzi ci o chińskie zioła i inne cudowne specyfiki, czy o leki w badaniach przedklinicznych i klinicznych?
              • clean1 Re: Chciałabym polecić 20.09.11, 09:18
                Tak, właśnie o "chińskie zioła i inne cuda".
                Chodzę do Bonifratrów. Dostałem od nich ziółka do parzenia + ziółka w postaci ""pastylek" i inne specyfiki.
                Wraz z lekami od mojej Pani dr biorę tego wszystkiego 2 x dziennie całą garść (ziółka od Bonifratrów (parzone + Ojibwa Herbal Extract + Astragalus, a wcześniej liv52 i entrogel), esseliv, mbe, stimorol, cynk, selen, hepatil).
                Wyniki generalnie oki (morfologia, usg, gastroskopia). Złe: niskie płytki (około 60-90 tys.), aspaty i alaty powyżej 100 (zwykle około 120-140).
                Jednoczesnie na forum czytam, że ten czy tamten jak bierze to czy tamto (każdy coś "innego" czy cos "nowego") to aspaty/alata ze 100 czy 200 spadły im do 20-30... Myslę sobie, że może i ja spróbuję to może i mi spadnie.... Ale ja juz tego tyle biorę... Zaczynam sie w tym wszystkim gubić...
                Moja Pani dr nie jest specjalną zwolenniczką "ziółek". (Ostropest - TAK! to zdecydowanie poleca)... Innych nie zabrania ale sugeruje by uważać....
                A ja w tym wszystkim czuje się straszliwie "osamotniony"... Ot i całe moje rozterki... co brać???
                • jan-w Re: Chciałabym polecić 20.09.11, 10:34
                  Nie wierz w leki obnizające aminotransferazy z 200 do 20.
                  • jan-w Re: Chciałabym polecić 20.09.11, 10:37
                    Nie twierdzę oczywiście że ktoś kłamie. Ale jednostkowy wypadek o niczym nie świadczy. Może to być przypadkowa zbieżność czasowa. Co innego leki znane od setek lub tysięcy lat (ayurweda, TCM), ale one ukierunkowane są na ogólne zrównoważenie organizmu, nie na poszczególne parametry.
          • jan-w Re: Chciałabym polecić 19.09.11, 18:47
            Spironol niestety wywołiuje nieciekawe objawy uboczne. Np ginekomastię. Dlatego lepszy jest zamiast niego Eplerenon (Inspra) ale w pierwszym rzędzie diuretyki.
            • clean1 Re: Chciałabym polecić 20.09.11, 08:58
              Nie u wszystkich ten skutek uboczny występuje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka