Dodaj do ulubionych

pegintron+rebetol

19.01.12, 01:22
Witam

zostalem zakwalifikowane na reterapie tzn I terapia nie przyniosla skutku wirus nadal jest
I terapia pegasys + copegus 48 tygodni
tak ze wiem z czym to sie je jesli chodzi o skutki uboczne
ale widze ze pegintron jest mocniejszy w dzialaniu czzy ma wiecej skutkow ubocznych?
czy co
gdyz jak porownalem obie ulotki i poczytalem w necie to tak to zrozumialem ze pegintron jest mocniejszy i ma wiecej skutkow ubocznych
czy ktos moze podzielic sie doswiadcczeniem z pegintro+rebetol
lub mial pegasys+copegus a potem pegintron+rebetol?
sa duze roznice w skutkach ubocznych?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: pegintron+rebetol 19.01.12, 10:54
      > ale widze ze pegintron jest mocniejszy w dzialaniu czzy ma wiecej skutkow ubocznych?

1. Nie jest mocniejszy, co ilustrują wyniki badań na licznych, tysiącosobowych grupach chorych:
      hcv.pl/galeria/index.php?pokaz&path=./popularnonaukowe&plik=Sulkowski_IDEAL-13.jpg
      2. Skutki uboczne są porównywalne, przy czym objawy grypopodobne rzeczywiście występują częściej przy PegIntronie:
      hcv.pl/galeria/index.php?pokaz&path=./popularnonaukowe&plik=Sulkowski_IDEAL-11.jpg
      4. Do jakiej kategorii „doświadczonych” pacjentów należysz? Non responder? Partial responder? Relapser?
      Aby zasiać trochę niepokoju, przykładowo przytoczę uzyskiwany odsetek trwałych wyleczeń przy powtórnej terapii non-responderów (którzy w 12. tygodniu poprzedniej terapii nie uzyskali co najmniej 100-krotnego spadku wiremii):

• standardowa terapia: pegylowany interferon + rybawiryna – 8%
      • 72-tygodniowa terapia: pegylowany interferon + rybawiryna – 16%
      • pegylowany interferon + rybawiryna + inhibitor proteazy telaprevir (INCIVO) – 32%
      • pegylowany interferon + rybawiryna + inhibitor proteazy TMC435 – 51%
      • pegylowany interferon + rybawiryna + inhibitor proteazy vaniprevir (MK7009) – 50-80%

• kiepski476 Re: pegintron+rebetol 19.01.12, 11:01
        Ruszają badania kliniczne ostatniej, III fazy dla tych, którym wcześniej przerwano terapię jako nieskuteczną po 12. tygodniu (non responderzy) lub 24. tygodniu (partial responderzy).
        Porównywane będą dwie terapie 3-lekowe: jedna z udziałem telapreviru (Incivo), a druga z udziałem inhibitora proteazy drugiej generacji TMC435.
        W tych badaniach nie ma placebo!!!!!!!!!! Wszyscy będą leczeni którąś terapią 3-lekową. Trudno dziś przewidzieć, która ostatecznie okaże się lepsza.
        Dotychczasowe badania (na niezbyt licznych grupach) wykazały następującą skuteczność:
        non responderzy: telaprevir – 31% , TMC435 – 51%
        partial responderzy: telaprevir – 61%, TMC435 – 75%

clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01485991

• paskud83 Re: pegintron+rebetol 11.07.12, 14:03
      Witam,
      jestem właśnie w trakcie reterapii Pegintronem + Rebetrol. Oczywiście tak jak Ty wcześniej dostawałem Pegsys + Copegus i przyznam szczerze to był spacerek w porównaniu do tej reterapii. Za każdym razem po podaniu dawki Pegintronu jestem rozwalony dosłownie na 24h. Nie da się funkcjonować. Po Pegasyzie jeszcze jakoś dało się żyć chociaż w w tedy myślałem że gorzej być nie może :) Jeżeli chodzi o skutki uboczne to narazie nie zauważyłem po za tymi standardowymi jak gorączka, brak snu, bule mięśni, stawów, głowy, brak apetytu. Zobaczymy po 24 tygodniu co się będzie działo. Życzę wszystkim wytrwałości i pozytywnego myślenia no i zdrowia.
    • sulowska73 Re: pegintron+rebetol 06.08.12, 01:54
      Przeszłam leczenie rybawiryna i interferonem pegylowanym 10 lat temu. Objawy to ból stawów mięsni kosci głowy, ból brzucha po rybawirynie, wypadanie włosów, czasem stany depresyjne. Ja je przeszłam dzieki witaminom których lekarze mi nie zalecili - brałam b comlex, rutinoscorbin, witaral i falwit na zmianę, kwas foliowy, wit.E i kwasy omega, wit.C. Te wszystkie witaminy działalja zarówno przeciwanemii jak i na układ nerwowy (przeciwdepresyjnie), dobrze wpływają na watrobe zwłaszcza wit.e i kwasy omega. Nalezy uważac z zelazem - tego watroba - chora i zawirusowana - nie lubi. piłam tez sok z buraków - taki kupny dobry z dodatkiem jabłek lub robiony w domu - troche ochydny w smaku ale odtruwa i normalizuje watrobe, przy bólach stawów i kosci pomaga ruch - spacery np z psem lub kims. Ja brałam rybawiryne codziennie i interferon raz w tygodniu w nocy z soboty na niedzielę- dlatego ze studiowałam zaocznie i pracowałam. Po drugiej dawce trafiłam na klinike watrobowa z zapaleniem wyrostka - trafiłam na chirurgie i wycieli to co mieli wyciąc, po zabiegu po trzech dniach wróciłam do domu - w piatek, zas w sobote wzięłam 3 dawkę. Bóle okołogrypowe trwaja przez większośc czasu leczenia ale mijaja wraz z zakonczeniem terapii. Efekt - wiremia zerowa, stan zapalny z 2 spadl do 0,1 zwłóknienie z 1 do 0. Zdrówka zyczę i usmiechu:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka