Dodaj do ulubionych

Niema gada!

14.08.13, 16:10
Właśnie odebrałem wyniki po ponad 4 miesiącach od zakończenia terapii - wirusa nie stwierdzono :))) 72 tygodnie trucia nie poszły na marne, jest super!
Życzę wszystkim minusów i dobrego humoru. Dziękuję za wsparcie, dalej będę tu zaglądał :)
Obserwuj wątek
    • clean1 Re: Niema gada! 14.08.13, 16:54
      He, he, he...

GRA-TU-LA-CJE ! ! !

Cieszę się razem z Tobą!
      Masz kolejną wygraną bitwę za sobą!!! Super!
      Tylko żebyś z radości wódki nie pił (takie słowa skierowała do mnie Pani doktor gdy podała mi wiadomość po 1 miesiącu od zakończenia leczenia)... :-))))))))))

P.S. Po ilu miesiącach (u Ciebie) uznają że wojna wygrana?

P.S. Ja w poniedziałek idę na badanka po 6 miesiącach i to ma być rozstrzygające.
      Strasznie się boję!!! Z dnia na dzień cykor wzrasta...
      • Gość: xhcvx Re: Niema gada! IP: 46.235.126.* 14.08.13, 17:11
        To ja trzymam za Was obu kciuki !
        Napiszcie prosze jak wygladają te badania.
        tzn. rozumiem ze standard to na koniec terapii i po pół roku - sa jeszcze jakieś pomiedzy ?
        Drugie pytanie - liczę na przedluzenie terapii z 48 tyg. do 72. Jak to wtedy sie odbywa.
        Na wyniki trzeba czekać minimum 2 tygodnie, a od nich zalezy decyzja o przedłuzeniu terapii.
        Czy wtedy robi sie badanie w 46 tyg. (coś mi ta wersja nie pasuje) czy profilaktycznie przedłuza sie leczenie poczatkowo o 2 tyg., a moze przerywa ?
        • Gość: xhcvx Re: Niema gada! IP: 46.235.126.* 14.08.13, 17:12
          "standard to na koniec terapii i po pół roku - sa jeszcze jakieś pomiedzy ?"
          Oczywiscie chodzi mi o badania po zakończeniu terapii a nie w 12 i 24 tyg.
        • clean1 Re: Niema gada! 14.08.13, 18:06
          U mnie były badania kliniczne: interferon + rybaviryna + telaprewir + VX-222. Cała terapia 24 tygodnie.
          Interferon + rybka przez całe 24 tygodnie leczenia a telaprevir + VX-222 przez pierwsze 12 tygodni.

Przez cały czas terapii żadnych informacji o skuteczności. jedynie info co miesiąc by kontynuować leczenie.

1 miesiąc po zakończeniu krew na badania i po 2,5 tygodnia wynik, że jest minus. Kolejna wizyta 3 miesiące po zakończeniu i wynik po 2,5 tygodna, również minus.

Teraz ma być badanko po 6 miesiącach od zakończenia... to ponoć już to ostatnie decydujące. Jak minus to uznają, że gadzina została definitywnie usunięta z organizmu.
        • pi_tu Re: Niema gada! 14.08.13, 19:03
          Powiem ci jak miałem ja - miałem zaplanowaną wizytę po 3 i po 6 miesiącach od skończenia terapii. Wyszło po 4 i pół miesiąca (wakacje) i od razu zrobili wiremię na zakończenie, która ma potwierdzać svr u mnie.
          To że będę miał 72 zamiast 48 tygodni wiedziałem w 6 miesiącu terapii, gdy nie wykryto wirusa, w 24 tygodniu miałem go jeszcze troszkę.Jak wygląda u ciebie - gdzie w czasie jesteś z leczeniem?
          • Gość: xhcvx Re: Niema gada! IP: 46.235.126.* 14.08.13, 19:38
            ja jestem w w 37 tygodniu (inter+ryba).
            po 12 tygodniach (+), dodatkowo spadek poniżej 100 razy - mimo to terapia kontynuowania ze wzgledu na F4.
            w 24 tygodniu minus
            teraz niestety od dłuższego czasu terapia wisi na włosku ze wzgledu na złe wyniki, ale wierze ze nie zejde ponizej krytycznej granicy - mało tego chciałbym przedłuzenia do 72 tygodni - stąd własnie moje pytanie
            • pi_tu Re: Niema gada! 14.08.13, 20:03
              Mówili ci coś o przedłużeniu do 72 tyg. ze względu na F4?? Jeśli miałeś w 24 tyg. minus, to jest duża szansa że po przedłużeniu będzie minus.

Ja ostatnie miesiące terapii - jakieś 24 tygodnie z 72 jechałem po bandzie z wynikami duużo poniżej granicy dla leczonych a ostatnie 2 miesiące to chyba już poniżej granicy rozsądku.

Walcz i nie poddawaj się!
              • Gość: xhcvx Re: Niema gada! IP: 46.235.126.* 15.08.13, 09:50
                coś tam przebakiwaliśmy - ja że chciałbym, lekarz ze nie wyklucza - na razie myslimy w perspektywie kolejnych 2-ch tygodni (nigdy mi sie nie zdarzyła wizyta co 4).
                To nie jest tak że przerwanie w momencie okreslonego spadku jest obligatoryjny ?
                Mówi sie podobno nawet o zagrozeniu zycia.
                Ja wychodze z założenia że skoro tyle sie już wymeczyłem, jakis efekt jest to "stanę na rzesach" żeby to przeciognac do 72 tygodni.
                Tak wiec walczę całey czas :)
                p.s. paradoksalnie przy tych wynikach na granicy czuje sie lepiej niż na poczatku, kiedy nie byly takie złe - nie wiem czy dlatego ze jade na minimalnych dawkach czy dlatego że sie przyzwyczaiłem.
                • pi_tu Re: Niema gada! 16.08.13, 11:49
                  dziwna sprawa z tymi wynikami a samopoczuciem - też nie zauważyłem u siebie gorszego samopoczucia przy dennych wynikach, może nawet odwrotnie...
      • pi_tu Re: Niema gada! 14.08.13, 18:49
        Właśnie teraz uznali, że gada już niema! Ponoć 3 miesiące po zakończeniu terapii już wystarczy by tak powiedzieć a u mnie minęły ponad 4 miesiące. Potwierdziła to moja pani doktor na wizycie, sama zaproponowała by nie czekać jeszcze 2 miesiące i robić wyniki teraz. Kiepski cytował tutaj wyniki amerykanów mówiące że krytyczne są pierwsze 3 miesiące od zakończenia.

Co do cykora to sam miałem ogromnego ale się dobrze maskowałem a gdy wiedziałem że wynik już jest to z tego wszystkiego wysłałem po odbiór żonę :)
        Trzymaj się - dasz radę i pamiętaj że trzymam kciuki, będzie dobrze!!
        • kiepski476 Re: Niema gada! 14.08.13, 23:55
          Kiepski cytował wyniki przeglądu kilkunastu ostatnich badań klinicznych z „nowymi lekami”.
          Wynika z niego, że nawrót między 12. tygodniem a 24. tygodniem po zakończeniu terapii zdarza się w 2% wypadków.
          W przypadku klasycznej terapii 2-lekowej jest dość podobnie, tzn. nawroty następują najczęściej w pierwszych tygodniach po zakończeniu terapii, ale – o ile pamiętam – ten odsetek późniejszych nawrotów jest jednak nieco większy niż 2%. Im dłuższy czas mija, tym odsetek nawrotów maleje, by osiągnąć średnią po wielu latach ok. 0,5%.
          • pi_tu Re: Niema gada! 15.08.13, 01:38
            Ty to potrafisz ostudzić zapał młodego junaka... ;)

...taki żart, niestety wiem że w tym "biznesie" zawsze jest jakiś procent, że interes nie pójdzie po naszej myśli ale jakoś do tej pory skutecznie wymykam się statystykom i ich "procentom" i dlatego już teraz zapaliłem świeczkę na torcie :)
    • madziatd Re: Niema gada! 14.08.13, 22:09
      Gratulacje!!!
      • samjuz75 Re: Niema gada! 15.08.13, 08:53
        Kolego Kiepski kiedyś pytałem na Wolskiej o te późne nawroty , mówili że skłaniają się do powtórnych infekcji. Mógłbyś napisać coś więcej w tym temacie ?? Ten 0,5 % procenta mnie nurtuje ;) he he
        • kiepski476 Re: Niema gada! 15.08.13, 10:45
          Niestety, nic więcej nie wiem. Kiedyś dawno widziałem analizę około tysiąca wyleczonych – więc próbka reprezentatywna – z której wynikał taki mniej więcej odsetek nawrotu choroby. W dyskusji również podawano, że badacze nie mieli żadnych narzędzi, które by pozwoliły odróżnić nawrót choroby od ponownego zakażenia.
          Podając te liczby, mam dwa cele. Po pierwsze uświadomić, że w medycynie nie ma gwarancji. Trzeba więc co kilka lat wykonywać kontrolne badanie. Po drugie, warto porównać liczbę 0,5% z 1,9%. Pierwsza liczba to ryzyko późnego nawrotu. Druga to prawdopodobieństwo, że losowo wybrany Polak jest zakażony HCV. Dowolny wasz znajomy czy krewny z prawdopodobieństwem 1,9% – które jest 4-krotnie większe od 0,5% – jest zakażony HCV. Czy on się tym przejmuje?
          • agneskas Re: Niema gada! 18.08.13, 08:15
            Moje gratulacje !!!
            Pozdrawiam.
    • malamara_g Re: Niema gada! 19.08.13, 14:36
      Hahaha, mi też udało się go wykurzyć. Pół roku po terapii (48 tyg. pegintron + rebetol) jest zero !!! Dodam, że przez większość terapii miałam redukowane dawki leków głównie ze względu na hemoglobinę. Kilka razy musiałam odstawić na tydzień lub dwa zastrzyki albo rybę, inni pacjenci straszyli, że skuteczność leczenia spada. Jednak udało się :-)
      Leczenie zaczęłam z dobrym nastawieniem i myślę, że dużo od tego zależy.
      Wszystkim w trakcie terapii lub przed nią życzę powodzenia - tę walkę naprawdę da się wygrać!!
      • pi_tu Re: Niema gada! 19.08.13, 16:15
        GRATULACJE!
        Też uważam że nastawienie ma duży wpływ. Zaczynałem terapię z przeświadczeniem że na pewno się uda. Później bywały zwątpienia (zwłaszcza po pierwszych wynikach - pozytyw w 12 tygodniu i wizja 72 tygodni męczarni) ale miałem gorący doping swojej żony i pani doktor. Chyba nie dopuszczałem myśli że się nie uda :)
      • clean1 Re: Niema gada! 19.08.13, 17:35
        He, he...
        Posty w tym temacie robią sie baaaardzo, baaaaaaaaardzo optymistyczne dla nas wszystkich...

GRATULACJA! ...i MINUSA do końca życia!
        • Gość: wiki2013 Re: rozpoczęłam terapię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.13, 07:58
          Rozpoczęłam 13 czerwca br. swoja walkę copegusem i pegasys, początkowa wiremia 181 907, po 4 tygodniach 48 904.Typ 1b. Czekam na pobranie ilościowej wiremii 19 września br.oraz wynik biopsji którą miałam na początku sierpnia. Jeżeli zwłóknienie osiągnie 3 stopień i po 12 tygodniu będzie "+" to terapia będzie pełna tzn. 48 tygodni- tak mi przekazał lekarz, jeżeli niższa i "-" po 12 tygodniach to 24. Oprócz ww leków biorę 2x ostropest, 2x wit. B6,1x falvit oraz 3x dziennie piję młody jęczmień - podobno bomba witaminowa.
          • kiepski476 Re: rozpoczęłam terapię 20.08.13, 11:11
            Nie spełniasz wszystkich kryteriów do skrócenia terapii do 24 tygodni. Nie osiągnęłaś negatywizacji wiremii w 4 tygodniu!!!
            W takim wypadku:
            1. Program lekowy nie pozwala skrócić terapii do 24 tygodni.
            2. Odsetek nawrotów przy skróconej terapii jest bardzo wysoki – dużo większy niż jedna trzecia.
            Na twoim miejscu nie godziłbym się na skracanie terapii. (Chyba że skutki uboczne masz tak poważne, że koszt zdrowotny kontynuowania terapii przez pełne 48 tygodni byłby większy niż ewentualny koszt nawrotu choroby).
            Program lekowy znajdziesz np. pod adresem:
            noweleki.hcv.pl/2013/05/wyteskniony-nowy-program-lekowy.html
            • Gość: wiki2013 Re: rozpoczęłam terapię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.13, 12:41
              Masz rację kolego Kiepski dzięki. Na początku lekarz mówił że jest możliwość terapii 24 tygodniowej ale po coś to ilościowe oznaczenie robili po 4 tygodniach. Najważniejsze że jest spadek wirusa alleluja i do przodu.
            • adal24 Re: rozpoczęłam terapię 20.08.13, 19:38
              Czy odsetek nawrotow, o którym mówisz ponad 1/3 dotyczy wszystkich przy terapii 24 tyg? Moglbys podac jakiś link do statystyk na których się opierasz? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat, będę wdzieczna za pomoc
              • kiepski476 Re: rozpoczęłam terapię 20.08.13, 20:09
                Sorry, nie wyraziłem się jasno. Wyższy odsetek nawrotów przy krótkiej terapii 24-tygodniowej występuje wtedy, gdy w 4. tygodniu nie uzyskano negatywizacji wiremii (oczywiście, mowa o genotypie 1).
                Nie mam statystyk pod ręką. Trzeba by wygooglać.
                Pod ręką mam tylko średnie (łącznie dla wiremii początkowej dużej i niskiej) odsetki nawrotów przy pełnej terapii 48-tygodniowej:
                hcv.pl/galeria/index.php?pokaz&path=./popularnonaukowe&plik=Sulkowski_IDEAL-08.jpg
                • adal24 Re: rozpoczęłam terapię 20.08.13, 21:04
                  Teraz wszystko jasne:) Już się przeraziłam :) z danymi które podajesz zapoznałam się, zakonczylam 24 terapie ( bardzo niska wiremia, wirus niewykrywalny od 4 tyg i jak na razie go nie ma ) i w związku z tym zastanawiam się jakie mam szanse. Probowalam szukac cos w necie na ten temat ale jedyne co znalazłam to statystyki, które ty podajesz. Wiem, ze statystyki to jedno zycie to drugie wiec zobaczymy jak będzie, ale jeśli cos na ten temat by ci się rzuciło kiedyc w oczy :) będę wdzieczna. Pozdrawiam Ps ( dziekuje za udział na tym forum, jak dla mnie jest to mega wsparcie a przede wszystkim ogromne zrodlo wiedzy, które pozwolilo mi się jakos odnaleźć w tym temacie )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka