Dodaj do ulubionych

przedawnienia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 12:58
W 2001 r dostalam nakaz zaplaty z sadu i poszla sprawa do komornika.
Ja jestem jednym z poręczycieli, żaden nie placi, główny biorca nie żyje od
roku. Komornik nic od tamtego czasu nie ściągnął ze mnie bo wyplate mam
najniższą krajową i intercyze z mężem. Po jakim czasie nastepuje
przedawnienie? Bardzo proszę o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • Gość: Dora Re: przedawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:00
      po 10 latach
      • Gość: weronikarb Re: przedawnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:04
        10 lat od decyzji sądu? Bo komornik od czasu do czasu sie przypomina i sprawdza
        moja sytuacje finansową jednak niemam z czego placic i cisza na jakis czas i
        tak co najmniej raz w roku. To od której daty?
        • Gość: Dora Re: przedawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:06
          Dokładnie tak, z tym przedawnieniem jak już jest postanowienie Sądu to raczej
          nikła szansa, bo nie jest trudno przerwać bieg przedawnienia. Tu na forum jest o
          tym sporo.
          • Gość: weronikarb Re: przedawnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 13:14
            no wlasnie o to chodzi,jak powstal dlug to ksiazke by napisac poprostu.
            Oprocz tego dalam sie wrobic w jeszcze kilka, reszte splacam rzetelnie tego
            jednego nie, jest zbyt duzy na mnie sama (a bylo 3 zyrantow), oni jakos sie
            wykrecaja, mnie tez sie udaje. Jednak slyszalam ze 10 lat od wydania wyroku i
            jesli nie było żadnych wplat/sciagnięć w tym czasie bo to przerywa tok
            przedawnienia. U mnie nie było. Pisalam do komornika sporo pism, aby mi umorzył
            bo niemam z czego placic, oraz jak narazie nei widze perspektyw na lepszy
            zarobek. Jest to instytucja (starostwo) nie bank skad były brane pieniadze
            • Gość: Anioł Stróż Re: przedawnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.06, 16:24
              Powiem tak. Przedawnia się po 10 latach, ale komornik wcale nie musi umorzyć
              postępowania jeżeli wierzyciel dalej będzie chciał odzyskać ten dług.
              I w tym momencie znowu komornik ma 10 lat na odzysk. I tak w kółko Macieju. Ale
              raczej nikomu nie chce sie czekać tyle lat na odzysk :))).

Pozdrawiam
              • weronikarb Re: przedawnienia 26.09.06, 11:44
                licze na to :( Gdyby faktycznie wszyscy solidarnie splacali to juz byloby
                splacone a tak ach szkoda gadac. A czy w instytucjach czekaja do 10 lat czy
                moze umarzaja??
    • Gość: Dora Re: przedawnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 08:29
      Piszesz że nakaz otrzymałas w 2001, więc 10 lat upłynąć może w 2011.
    • Gość: niemnich Re: przedawnienia IP: *.bv.pl 20.09.06, 14:06
      Dlaczego nie wystąpisz do Sądu o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłym
      dłużniku? Może są jacyś spadkobiercy, którzy spłacą ten dług. O stwierdzenie
      nabycia spadku może wystąpić każdy kto ma w tym interes prawny, a Ty go masz.
      Kosztuje to grosze (50 zł) a korzyść może być ogrmomna.
      • weronikarb Re: przedawnienia 26.09.06, 11:45
        no, ale on umarl po otrzymaniu nakazu zaplaty dla poreczycieli, takze to nic
        nie da

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka