Gość: Aneta IP: 81.15.254.* 20.10.04, 21:30 Bardzo proszę o sprawdzony przepis na gofry. Wiem, że były już wątki o gofrach ale nic konkretnego nie znalazłam. Kto robi gofry i ma swój przetestowany przepis. Bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jolka Re: gofry IP: *.crowley.pl 20.10.04, 21:36 Gofry które smakują moim synom to: 30 dag mąki 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki masła 2 jajka opakowanie cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia Z mąki, żółtek, mleka i cukru pudru i cukru waniliowego mikserem przygotować ciasto. Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać przestudzony tłuszcz. Odstwić na 10 min. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z przygotowaną masą. Wylewać na gofrownicę i smacznego. Podawać z konfiturami lub tartą czekoladą i bitą śmietaną. pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: gofry IP: 81.15.254.* 21.10.04, 07:47 Oj, dziękuję Ci Jolu, jutro wypróbuję Twój przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
malwis19 Re: gofry 21.10.04, 08:09 A to są gofry,które ja robię już parę ładnych lat(te parę to 3) Składniki: *25 dkg mąki pszennej *25 dkg mąki ziemniacz. *30 dkg cukru *cukier waniliowy *margaryna(roztopiona letnia-250g) *łyżka proszku do piecz. *woda(letnia) *5 jajek Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę (nie może być czuć cukru) Do masy jajecznej dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do piecz.,cukier waniliowy,margarynę oraz wodę,ale w takiej ilości,aby ciasto było gęściejsze niż na naleśniki. Odstawić ciasto na ok. 15-20 min,aby mąka napęczniała. Wrazie potrzeby uzupełnić wodą. Piec w nagrzanej gofrownicy na rumiano. Po wyjęciu gofry o coś oprzeć,aby odparowały. Podawać z bitą śmietaną,cukrem pudrem, sosami owocowymi. z tej ilości powinno wyjść ok. 20 gofrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daga Re: gofry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 11:48 500 g mąki 1 szkl. cukru 5 jajek ( z białek ubijamy pianę) 1 kostka margaryny roztopionej 1 proszek do pieczenia 2 szkl. wody cukier waniliowy Wszystkie składniki wymieszać, dodać ubitą pianę i na gofrownicę. Gofry palce lizać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneta Re: gofry IP: 81.15.254.* 21.10.04, 12:14 Dzięki dziewczyny za wszystkie przepisy, będę próbowała wszystkie po kolei. Odpowiedz Link Zgłoś