Gość: Lobelia IP: 195.187.102.* 19.07.02, 14:30 A propos postu o ogórkach małosolnych, to czy ma ktoś jakieś wypróbowane przepisy na inne kiszonki? Poza klasyczną kapustą naturalnie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miszka Re: Kiszonki IP: *.chello.pl 19.07.02, 14:43 Ja czesto robie mieszanke kalafiora i marchewki. Kalafior w rozyczki, marchewka w grube slupki, oczywiscie sol, ostra papryczka dla smaku, czosnek. Trzeba tylko uwazac zeby dac odpowiednio duzo soli wtedy warzywka wychodza chrupjace. Super przystawka i ladnie wyglada. Jak dodasz szafranu - bedzie mialo zolty kolor. Mozna dodac ogorki ( w slupki) i glabiaste czesci kapusty - sa najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Kiszonki/do Miszka IP: *.we.client2.attbi.com 19.07.02, 22:26 Gość portalu: Miszka napisał(a): > Ja czesto robie mieszanke kalafiora i marchewki. Kalafior w rozyczki, marchewk > a w grube slupki, oczywiscie sol, ostra papryczka dla smaku, czosnek. Trzeba ty > lko uwazac zeby dac odpowiednio duzo soli wtedy warzywka wychodza chrupjace. Su > per przystawka i ladnie wyglada. Jak dodasz szafranu - bedzie mialo zolty kolor > . Mozna dodac ogorki ( w slupki) i glabiaste czesci kapusty - sa najlepsze. Miszka, ale czy zalewasz octem, czy kisisz, bo to odrebne procesy. Daj znac !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: Kiszonki/do Miszka IP: *.chello.pl 20.07.02, 10:36 Ja zdecydowanie kisze w mocnej solance. Chociaz wiem ze niektorzy dodaja troche octu ale to juz troche co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hedonist Re: Kiszonki/do Miszka IP: *.chello.pl 21.07.02, 23:00 A znacie kiszone pomidory??? Znakomite do wódki, znam z Ukrainy,Dojrzałe pomidory robimy w słoikach jak ogórki dodatki czosnek i liście lub chrzan identycznie a jak już ukiszą się po kilku dniach przerywamy proces -wódką 50 ml na słoik i chowamy do chłodku piwnicy trochę miękkie ale smaczne i ta wódeczka ... ach lekarz zabrania A propos czy znacie kiszone ogórki na solance z Kołobrzegu ? Jak tylko ktoś jedzie w sezonie to ma za zadanie przywieźć baniaczek solanki z Solnej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Kiszonki IP: *.atr.bydgoszcz.pl 22.07.02, 10:58 >sa najlepsze. tez tak dzialam to prosta i piekna metoda Odpowiedz Link Zgłoś