karmilla 27.07.05, 15:28 z czym można oprócz makaronów, gnocci, łososia? kokkretnie o pesto bazyliowe mi chodzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: pesto IP: *.acn.waw.pl 27.07.05, 15:40 kanapki sałaty mięso (np.faszerowac )... wrzuć w wyszukiwarkę Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: pesto 27.07.05, 15:45 kiedyś wrzucałam, bo w tens posób znalazłam przepisy jak to zrobić (i tak robię nieco inaczej ;-)) i z propozycji jakie tam były podane to kojarzę tylko te co wimieniłam w pierwszym poście, aha i jeszcze z tuńczykiem. Trochę zastanawia mnie ten tuńczyk - wystarczy wymieszać z pesto, czy warto coś jeszcze dodać? z moich eksperymentów, to ładnie się komponuje z plackami sodowymi - przekroić placka, posmarować pesto (robienie samemu ma tę zaletę, że robię o takiej konsystencji jaka akurat jest mi potrzebna więc tamto miało konsystencję bardzo gęstej pasty) a na to pokrojone czarne oliwki. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto 27.07.05, 16:58 Mozna dodac lyzek do zupy jarzynowej, mozna tez dodac troche do chleba / jesli ktos piecze w domu /... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedouczona Re: pesto IP: *.pl 27.07.05, 17:39 Przepraszam a co to jest pesto? Ja jestem starej daty. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto 27.07.05, 17:49 Pesto bazyliowe: bazylia, czosnek, sol gruba morska, ser parmigiano i pecorino, orzeszki pinowe... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pesto w dobie globalizacji 27.07.05, 17:52 Na zdjeciach pesto alla genovese zrobione w Limie, w japonskim mozdzierzu www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/ubb/get_topic/f/4/t/006232.html Z wloskiej strony na polskim forum... Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: pesto 27.07.05, 17:51 w skrócie: papka z zieleniny (głównie z bazylii, ale może być tez z zielonej pietruszki lub rukoli) albo czerwieniny (suszone pomidory), orzechów - głównie piniowych (opcjonalnie pestki słonecznika, orzechy pistacjowe czy włoskie), parmezanu (opcjonalnie inny ser), czosnku, oliwy z oliwek i inszych składników wedle uznania. NIektórzy to miksuję, inni, bardziej tradycjonalni (jak wyżej podpisana) tłuką to w moździerzu. Służy, jak wyżej wspomniałam, głównie jako sos do różnych makaronów i kluch (-> gnocci) i wywodzi się z kuchni śródziemnomorskiej, konkretnie chyba włoskiej. Co do szczegółów polecam wyszukiwarkę, temat był modny jakiś rok temu w porze bazyliowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedouczona Re: pesto IP: *.pl 27.07.05, 18:11 Dziekuje za odpowiedz, ciekawe owszem ale ja pasuje, a ciekawe ile to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: pesto 27.07.05, 18:22 kupione w słoiczku - kilkanaście PLN (raczje poniżej 15), ale słoiczki malutkie. Raz kupiłam, spróbowałam i wyrzuciłam. zrobienie trudniej wyliczyć, bo składniki kupuje sie na ogół w większej ilości niż zużywa. Robienie ma tę zaletę, że można zastępować droższe składniki tańszymi, wedle własnego uznania (tylko oliwy z oliwek niczym bym nie zastąpiła w tradycyjnym, bazyliowym pesto). Chyba najtańsze będzie pesto z zielonej pietruszki, słonecznika, oliwek, parmezanu (zwłaszcza jak go zastąpimy innym serem) i oleju słonecznikowego (rok temu ktoś podawał, podobno niezłe, ja nie robiłam). Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: pesto 28.07.05, 15:03 testowałam z tuńczykiem w sosie własnym i czarnymi oliwkami - niezłe, ale chyba wolę samo pesto ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: pesto 09.08.05, 11:01 a taak swoją drogą, skoro pesto to zielenina (i nie tylko) zmieżdżina w moździerzu, to czy płatki róży zmiażdżone z cukrem i odrobinka soku z cytryny, to też będzie pesto? Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: pesto 09.08.05, 11:10 no to mamy chociaż jeden przepis na pesto na słodko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś