27.07.05, 15:28
z czym można oprócz makaronów, gnocci, łososia? kokkretnie o pesto bazyliowe
mi chodzi
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: pesto IP: *.acn.waw.pl 27.07.05, 15:40
      kanapki
      sałaty
      mięso (np.faszerowac )...

wrzuć w wyszukiwarkę
      • karmilla Re: pesto 27.07.05, 15:45
        kiedyś wrzucałam, bo w tens posób znalazłam przepisy jak to zrobić (i tak robię
        nieco inaczej ;-)) i z propozycji jakie tam były podane to kojarzę tylko te co
        wimieniłam w pierwszym poście, aha i jeszcze z tuńczykiem. Trochę zastanawia
        mnie ten tuńczyk - wystarczy wymieszać z pesto, czy warto coś jeszcze dodać?
        z moich eksperymentów, to ładnie się komponuje z plackami sodowymi - przekroić
        placka, posmarować pesto (robienie samemu ma tę zaletę, że robię o takiej
        konsystencji jaka akurat jest mi potrzebna więc tamto miało konsystencję bardzo
        gęstej pasty) a na to pokrojone czarne oliwki. Polecam.
        • linn_linn Re: pesto 27.07.05, 16:58
          Mozna dodac lyzek do zupy jarzynowej, mozna tez dodac troche do chleba / jesli
          ktos piecze w domu /...
          • Gość: niedouczona Re: pesto IP: *.pl 27.07.05, 17:39
            Przepraszam a co to jest pesto? Ja jestem starej daty.
            • linn_linn Re: pesto 27.07.05, 17:49
              Pesto bazyliowe: bazylia, czosnek, sol gruba morska, ser parmigiano i pecorino,
              orzeszki pinowe...
              • linn_linn Re: pesto w dobie globalizacji 27.07.05, 17:52
                Na zdjeciach pesto alla genovese zrobione w Limie, w japonskim mozdzierzu
                www.coquinaria.it/ubb/ultimatebb.php?/ubb/get_topic/f/4/t/006232.html
                Z wloskiej strony na polskim forum...
            • karmilla Re: pesto 27.07.05, 17:51
              w skrócie: papka z zieleniny (głównie z bazylii, ale może być tez z zielonej
              pietruszki lub rukoli) albo czerwieniny (suszone pomidory), orzechów - głównie
              piniowych (opcjonalnie pestki słonecznika, orzechy pistacjowe czy włoskie),
              parmezanu (opcjonalnie inny ser), czosnku, oliwy z oliwek i inszych składników
              wedle uznania. NIektórzy to miksuję, inni, bardziej tradycjonalni (jak wyżej
              podpisana) tłuką to w moździerzu. Służy, jak wyżej wspomniałam, głównie jako
              sos do różnych makaronów i kluch (-> gnocci) i wywodzi się z kuchni
              śródziemnomorskiej, konkretnie chyba włoskiej. Co do szczegółów polecam
              wyszukiwarkę, temat był modny jakiś rok temu w porze bazyliowej.
              • Gość: niedouczona Re: pesto IP: *.pl 27.07.05, 18:11
                Dziekuje za odpowiedz, ciekawe owszem ale ja pasuje, a ciekawe ile to kosztuje?
                • karmilla Re: pesto 27.07.05, 18:22
                  kupione w słoiczku - kilkanaście PLN (raczje poniżej 15), ale słoiczki
                  malutkie. Raz kupiłam, spróbowałam i wyrzuciłam.
                  zrobienie trudniej wyliczyć, bo składniki kupuje sie na ogół w większej ilości
                  niż zużywa. Robienie ma tę zaletę, że można zastępować droższe składniki
                  tańszymi, wedle własnego uznania (tylko oliwy z oliwek niczym bym nie zastąpiła
                  w tradycyjnym, bazyliowym pesto). Chyba najtańsze będzie pesto z zielonej
                  pietruszki, słonecznika, oliwek, parmezanu (zwłaszcza jak go zastąpimy innym
                  serem) i oleju słonecznikowego (rok temu ktoś podawał, podobno niezłe, ja nie
                  robiłam).
    • karmilla Re: pesto 28.07.05, 15:03
      testowałam z tuńczykiem w sosie własnym i czarnymi oliwkami - niezłe, ale chyba
      wolę samo pesto ;-)
    • karmilla Re: pesto 09.08.05, 11:01
      a taak swoją drogą, skoro pesto to zielenina (i nie tylko) zmieżdżina w
      moździerzu, to czy płatki róży zmiażdżone z cukrem i odrobinka soku z cytryny,
      to też będzie pesto?
      • linn_linn Re: pesto 09.08.05, 11:09
        Mozna tak powiedziec...
        • karmilla Re: pesto 09.08.05, 11:10
          no to mamy chociaż jeden przepis na pesto na słodko ;-)
          • cucciolo Re: pesto 09.08.05, 11:38
            Karmilla, a co to sa placki sodowe ???

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka