basialek 12.01.06, 17:49 szukam przepisu na ciastka i mase. Zależy mi aby ciasteczka były kruche. z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iza Re: Ciastka orzeszki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 21:27 Nie jestem pewna czy o to Ci chodzi. Przepis dosyć stary. Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szkl. cukru 1 kostka tłuszczu 1/2 łyżeczki sody 2 żółtka 2 łyżki octu 1/2 szkl. gęstej śmietany krem: 1 kostka tłuszczu 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru Wymienione składniki rozpuścić Do wystudzonej masy dodać: 1 kieliszek wódki 1 szkl. mleka w proszku orzechy, rodzynki, migdały Jadłam orzechy w ten sposób przygotowane, ale sama tego przepisu nigdy nie testowałam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt tu przepis plus zdjęcie: 13.01.06, 00:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22549495&a=22549495 Odpowiedz Link Zgłoś
makoz14 Re: tu przepis plus zdjęcie: 13.01.06, 08:17 e_katt napisała: > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22549495&a=22549495 Post Thiessy mi się wyświetla, ale podany przez nią link do przepisu nie . Czy ktoś ma jeszcze inne przepisy na orzeszki? Wygrzebalam z piwnicy patelnię i muszę trochę upiec. Miałam kiedyś przepis na wytrawne orzeszki, takie do barszczu, ale gdzieś go posiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt chodząca linka 13.01.06, 10:14 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17556715&a=17591203 a dla pewności - przepis Skoro malzonek opisal nasze perypetie w zdobywaniu oriesznicy podam przepis. Pochodzi z opakowania oryginalnej oriesznicy mojej mamy. 3 szklanki maki, 2 jaja, 1/2 szklanki cukru, 25 dag margaryny, 1/4 lyzeczki sody, 1/4 lyzeczki soli Ubic bialka na piane, zoltka utrzec z cukrem, sode rozpuscic w lyzeczce octu, margaryne utrzec z maka. Wszystko wymieszac na gesta mase i piec. Z przygotowanego ciasta robi sie kuleczki rownej wielkosci i wklada do oriesznicy, nie trzeba niczym smarowac. Piecze sie na gazie z dwoch stron. Foremek najogolniej nie polecam. Trzeba miec tego duzo, bo w przeciwnym wypadku piekloby sie to z 3 godziny chyba, nie musze dodawac, ze wyjmowanie orzeszkow z czegos tak malego moze spowodowac bolesne oparzenia skory. Druga sprawa - trzeba takie foremki mozolnie wylepiac, a jak tu wylepiac cos co jest gorace? Jesli zas poczekamy az wystygnie to tracimy mase czasu. Jesli chodzi o oryginalne oriesznice to polecam raczej te w ksztalcie orzeszkow. Wystarczy robic kulki tej samej wielkosci. W przypadku innych ksztaltow ciasto nie zawsze rowno sie uklada po zamknieciu. Jesli chodzi o mase to moja mama robi po prostu mase krowkowa i dodaje do niej zmielone orzechy wloskie. Tych orzechow musi byc bardzo duzo, az masa bedzie dosyc twarda. Orzeszki to przeboj rodzinnych uroczystosci w moim rodzinnym domu. Nie moze ich zabraknac rowniez w czasie swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wadera Re: Ciastka orzeszki IP: *.crowley.pl 13.01.06, 09:53 Ciasteczka z poniższego przepisy wychodzą pyszne - sama ich jeszcze nie robiłam, ale jadałam daaawno temu i to jest jedno ze smaczniejszych wspomnień dzieciństwa :) Orzeszki Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 15 dag cukru pudru (ok. 5 łyżek) 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka 1/2 szklanki śmietany 2 łyżki octu 1 łyżeczka sody Masa: 1 kostka masła 15 dag zmielonych orzechów 15 dag cukru pudru 1 szklanka gorącego mleka Przygotowanie: Ciasto: Dodać wszystkie składniki, przy czym najpierw dodajemy sodę, a potem ocet. Posiekać ciasto nożem. Zagnieść i uformować kuleczki. Foremkę do orzeszków nagrzać na kuchni, wylepić ciastem i piec po około 1 minutę na sztukę. Masa: Orzechy zalać wrzącym mlekiem i zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po łyżce orzechów. Gotową masę włożyć do lodówki, aby zastygła. Wystudzoną masą napełniać połówki orzeszków i zlepiać. Odpowiedz Link Zgłoś