Gość: .... IP: *.acn.pl 18.06.03, 17:06 prosze o dobry przepis na gofry(takie jak nad morzem:))) ) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: gofry IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 18:39 kupic bilet , wsiąść do pociągu , wysiąść z pociągu , kupić gofra , zjeść gofra , kupić bilet , wsiąść do pociągu , wysiąść z pociągu . smacznego a tak na serio ta ja szukam tego samego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: gofry IP: *.tsi.tychy.pl 05.11.03, 13:35 Też chętnie poznałabym jakś nowy przepis na gofry; choć o moich wszyscy wypowiadaja się na ogół pozytywnie,nie maja takiego smaku, jak te kupione. Ale przepisem służę: Dwa jajka rozcieram (wszystko mikserem) z cukrem (pół szklanki), dodaję dwie szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, szklankę mleka, trochę oleju; od razu po roztarciu na gładką masę smażę w gofrownicy. Aha! Dodaję czasem jakiś aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
malen_a Re: gofry 05.11.03, 13:46 moje gofry robi sie nastepujaco: 2 jajka (bialka bijemy na sztywno, zoltka do 2.miseczki) do 2 miseczki: 1 szklanka mleka 2 lyzki masla roslinnego 3 lyzeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl maki szczypta soki 2 lyzki masla hmmm i to chyba wszystko :-) wiec rozcieramy te produkty mikserem, potem dodajemy piane i uwaznie mieszamy i pieczemy i ... wcinamy poki cieple Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: gofry IP: 80.51.255.* 05.11.03, 18:16 Już kiedyś pisałam o moim niezawodnym przepisie na gofry. Zwykle robię na oko więc nie podam dokładnych proporcji. Ciasto jak na naleśniki ale: - gęstsze - z dwóch, trzech jajek - ubić pianę z białek i dodać na końcu do ciasta - w całkowitej ilości mąki ma być 2 łyżki mąki ziemniaczanej, może być więcej - bardzo ważny jest sposób studzenia gofrów, należy je oprzeć o coś pod kątem mniej więcej takim.../... tak aby odparowały wilgoć. Wtedy nie zrobią się gumiaste. Smacznego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
barbor Re: gofry 05.11.03, 19:10 Gość portalu: Monika napisał(a): > Już kiedyś pisałam o moim niezawodnym przepisie na gofry. Zwykle robię na oko > więc nie podam dokładnych proporcji. > Ciasto jak na naleśniki ale: > - gęstsze > - z dwóch, trzech jajek > - ubić pianę z białek i dodać na końcu do ciasta > - w całkowitej ilości mąki ma być 2 łyżki mąki ziemniaczanej, może być więcej > - bardzo ważny jest sposób studzenia gofrów, należy je oprzeć o coś pod kątem > mniej więcej takim.../... tak aby odparowały wilgoć. Wtedy nie zrobią się > gumiaste. > Smacznego:-) O choroba, ja jestem maniak gofrowy, do podobnego przepisu doszłam sama metodą prób i błędów, ale masz babo placek (tzn. masz babo gofra) - wczoraj gofrownica mi się zepsuła. No nie wiem, po prostu nagle przestała grzać, ku ogromnej mojej rozpaczy, po zrobieniu 2 gofrów. No więc z reszty ciasta musiałam zrobić naleśniki. Też dobre. Odpowiedz Link Zgłoś