saiss 08.11.03, 21:27 Ratunkuratunku!Co mam zrobic z cukiniami, ktore juz miesiac leza i na balkonie?Sa jeszcze nie-zgnile, ale jak ich nie zuzyje, to wkrotce beda...Pomocy, pomocy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lola Re: "Zdechle" cukinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 23:42 A ile ich zdechło? 3 szt. czy 3 kg? Na poczatek zrób placki (jak ziemniaczane), miodzio. Mozna leczo, póki papryka nie jest okrutnie droga.Albo faszerowane. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: "Zdechle" cukinie 09.11.03, 20:11 Gość portalu: lola napisał(a): > A ile ich zdechło? No tak gdzies z 2-3, ale potezne. Ale prosze, uscoslij mi, co z tymi plackami? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: "Zdechle" cukinie IP: *.chello.pl 09.11.03, 22:15 Na drugi raz w żadnym wypadku nie bierz dużych! Najlepsze i zawsze udane są malutkie, takie 20-30 cm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: 'Zdechle' cukinie IP: *.dialup.tiscali.it 10.11.03, 11:45 Malutkie to maja 15 cm. Dla mnie normalne, chyba ze chcialabym je nadziewac. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: "Zdechle" cukinie 11.11.03, 11:28 saiss napisała: > Gość portalu: lola napisał(a): > > > A ile ich zdechło? > No tak gdzies z 2-3, ale potezne. > Ale prosze, uscoslij mi, co z tymi plackami? > Pozdrawiam! Robisz jak placki ziemniaczane. Ja taka cukinie po wyjeciu pestek i obraniu miksuje(chyba ze wolic ucierac na tarce -oczka drobne"łezki" do tego słuza) z paroma ziemniakami, jajko, duza cebula i maki wiecej jak przy normalnych ziemniaczanych, tak zeby masa nie była ciapowata całkowicie(na oko), przyprawy, łacznie z majerankiem.I na patelnie.Podaje ze smietana lub soem czosnkowym na bazie smietany. Są delikatniejsze od zwykłych placków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: "Zdechle" cukinie IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.11.03, 23:03 Jadlam w ostatnie lato w Polsce bardzo fajny "bigos" z cukinii. Najpierw trzeba podsmazyc boczek pokrojony w kosteczke, jak sie podsmazy dorzucic cienko pokrojona w kostke cebule , potem kilka zabkow czosnku. Nastepnie 2 marchewki pokrojone w talarki, ze 4 pomidory w kawalkach i kilka cukinii/w kostke, ze skorka/.Przyprawic sola, pieprzem, dodac 2 liscie laurowe, bazylie, tymianek, oregano i sok z pol cytryny. Poddusic do miekkosci. Ja jadlam do miesa z grilla, ale mozna tez samo z kawalkiem chleba-fajna kolacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ale kiwi 11.11.03, 15:56 ma świętą rację - cukinia posiada smak tylko wtedy, gdy jest młoda, tj. tak do 2oparu cm długości i 2-3cm średnicy. panujący w polsce kult cukini typu maczuga jaskiniowca niszczy nawet wspomnienie rzeczywistego smaku warzywa :( już nie mówię o tym, że obranie takiego skamieniałego potwora to męka czysta, że trzeba wywalać kilogramy pestek, ale w efekcie danie nie różni sie smakiem od dobrze ugotowanej tektury. zadanie wypełniacza spełnia znakomicie, tyle że co z tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: ale kiwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 09:09 Jeżeli jeszcze leżą Twoje cukinie to proponuję obrać , pokroić zamrozić- napewno nawet te stare będą lepsze od tzw. świeżych kupowanych w zimie. znalazlam też przepis na zimową sałatkę, która b. mi smakowała i którą zrobiłam, kiedy moje cukinie obrodziły . Robilam ,,na oko" teraz mam przepis: 1kg cukinii 1 kg ugotowane buraki 1 kg cebula/ biała/ 1 szkl. olej 1 szkl ocet 1 szkl. cukier, soł do smaku zetrzeć cukinię na grubej tarce/ trochę odlać soku/ to samo z burakami i cebulą. wymieszać i pasteryzować. Świetna baza do sałatek/ jajko itp/ Sama też dobra do drugich dań Odpowiedz Link Zgłoś