28.06.07, 10:29
Mój 5 letni syn jakiś czas temu zaczął się jąkać . Przy czym nie jest to
jąkanie takie jak u ludzi , którzy "urodzili się " z tym . Mam wraze nie że
jakiś czas temu bawiło go to że zaczynając zdanie powtarza kilkakrotnie sylabę
a następnie mówi to co ma do powiedzenia .
Próbuję go zniechęcić ale bez wyrażnych skutków . Proszę o rady
Obserwuj wątek
    • iwucha Re: jąkanie 30.06.07, 11:34
      Raczej nie istnieje coś takiego jak ludzie, którzy urodzili się z jąkaniem. W
      baardzo rzadkich przypadkach jąkanie związane jest z uszkodzeniami w ośrodkowym
      układzie nerwowym, w zdecydowanej większości to tzw. nerwica mowy. Polega to na
      tym, ze na skutek stresu, zdenerwowania, w obszarze narządów artykulacyjnych
      (np.wargi) po prostu powstaje napięcie mięśniowe, które uniemożliwia dziecku
      wypowiedzenie słowa/sylaby albo powoduje "zacinanie się". Zniechęcanie go tylko
      wzmaga nerwicowość a więc i jąkanie, nad którym synek i tak nie może zapanować.
      To jest czynność mimowolna. Powinnaś przyjrzeć się uważnie, czy w Waszej
      rodzinie nie ma sytuacji, które mogłyby spowodować jego nerwicowość - to, jak
      postępujecie z dzieckiem, jak się komunikujecie, jak funkcjonują relacje,
      nagrody i kary, czy nie pojawiło się kolejne dziecko w rodzinie czy nie
      wydarzyło sie jakieś inne ważne wydarzenie itd. Należy zlokalizować i
      wyeliminować źródło stresu - to podstawa. Nie zwracaj uwagi na samo jąkanie -
      jak synek mówi jąkając się, to parafrazuj jego wypowiedzi, wysłuchuj do końca
      cierpliwie, nie przerywaj, podsumowuj w skrócie to, co powiedział by miał
      świadomość, że został dobrze zrozumiany. Dobrze by było by śpiewał - wtedy
      aparat artykulacyjny odblokowuje się a samo śpiewanie ma funkcje relaksacyjne.
      Możesz też (a właściwie powinnaś) się udać do logopedy - w celu wykluczenia
      zmian organicznych (ale wydaje mi się, że tu chodzi o jąkanie nabyte więc zmiany
      organiczne raczej nie wchodzą w grę) i zalecenia też innych ćwiczeń np.
      relaksacyjnych, oddechowych itd. Niebawem zacznie się szkoła i zerówka a w
      grupie w szkole dzieciom z problemem jąkania jest bardzo trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka