hesperia1 30.06.11, 08:49 kiedy przesadzić najbezpieczniej?Zagłuszają mi ją inne rośliny,a bardzo zależy mi na niej.Mam ją od ziarenka i w tym roku zaczęła kwitnąć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Lawenda 30.06.11, 09:18 to nie najlepszy czas na przesadzanie ale jeżeli rzeczywiście jest zagrożona to wykop z maksymalnie dożą ilością ziemi wokół korzeni, tak aby nie naruszyć bryły korzeniowej i natychmiast wsadź na nowe miejsce. na pewno trochę będzie chorować ale powinna przeżyć, lawendy tak łatwo się nie dają ;) no i zrób to pod wieczór, żeby przez noc mogla trochę dojść do siebie. potem oczywiście miej na nią oko przez jakiś czas. Odpowiedz Link
bei Re: Lawenda 30.06.11, 09:18 Sprobuj rozmonzyc z przycietych, takich juz twardszych gałazek (polzderwniałych) Kiedy tu albo na poradniczku odradzono mi przesadzanie. W ten sposob mam juz z 30 szt nowych krzaczków:)- a tak mogłam starcic ten jedyny. U mnie pierwsza rosnie w polcieniu z przewagą an cien, zasypana innymi roslinami- a mimo to KWITNIE i ma z 70 cim szerokosci i z 60 wysokości. A termin przesadzania to niech doswiadczone dziewczyny podpowiedzą- ja bym jako ta panikara odradzała. Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Lawenda 30.06.11, 11:16 To może lepiej zostawić,bo jak kwitnie to chyba jakoś jej tam jest dobrze?I chyba przesadzę te dominujące,albo poprzycinam. 70 cm,fiu fiu.Moja jakaś skarlała,tak ze 30 cm.Ale kwitnie,choć tez szału nie ma,kwiatki na palcach jednej ręki można policzyć,to jednak cieszy szaleńczo:) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Lawenda 30.06.11, 12:04 Moja tez z ziarenka. W ub. roku kwitły 4 krzaczki, w tym - 2 rok po posianiu - piękny fioletowy dywanik:):) Przesadzałam w ub.roku 1 krzaczek, pochorował troszkę, pomarudził ale rośnie i nie zginął. Póżna wiosna to była, wyrwałam przypadkowo i nie miałam wyjścia. Odpowiedz Link
bei Re: Lawenda 30.06.11, 14:06 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2779484,2,1,lawendowy-krzaczek.html Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Lawenda 30.06.11, 18:05 Moja lawenda nawet w jednym procencie nie przypomina Twojej.Ale może kiedyś się doczekam:) Odpowiedz Link
yoma Re: Lawenda 30.06.11, 18:51 Od Horpyny dostałam na wiosnę istny hektar takich półzdrewniałych sadzonek, większość zdechła, ale reszta żyje. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Lawenda 07.07.11, 14:25 To co żyje, rozmnożysz w identyczny sposób w przyszłym roku, a potem w następnych. Pójdzie w postępie geometrycznym. Odpowiedz Link
bei Re: Bei 07.07.11, 00:24 Twoja urosnie większa, a ja, jak cos przepowiem, to sprawdza się:)! Odpowiedz Link
hesperia1 Re: Bei 07.07.11, 07:51 Oby urosła choć w połowie taka jak Twoja,to już będzie sukces.Dzięki za przepowiednie:) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Bei 07.07.11, 13:06 Urośnie ! Moja szaleje niezależnie od pogody :) Zamiast plewić, to podziwiam lawendę i te motyle na niej, i ten kolor i... ;) Odpowiedz Link
se_nka0 Re: Bei 07.07.11, 19:49 fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/zg1GAqPLIgBNzGWBoB.jpg Lawenda i motyle :) Odpowiedz Link
lellapolella Re: Bei 08.07.11, 15:59 ładnie... może by sobie strzelić taki zagajniczek sam dla siebie a nie tylko jako towarzystwo dla róż(myśli) Odpowiedz Link