02.05.13, 14:40
Posadziliście już dalie? Ja dzisiaj z wiórów je wydłubałam i na deszcz wywaliłam. Niech namokną. Te dwie - Maxime i Snow Storm, które podobały mi się szczególnie, chyba nie żyją. Wyschły na wiór. Może od tych wiórów? :)
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Dalie 02.05.13, 15:28
      Może od tych wiórów? :)
      może i:) Ja pierwszy raz mam bez wiórów w piwnicy i mają wilgotniej niż z- nogi im poodpadały. Tyle tylko, że w wiórach mi wyrastały przedwcześnie, a teraz (zaglądałam tydzień temu) nic się nie dzieje. Nie sadzę jeszcze, nie mam miejsca ani czasu, żeby przejść się pod kątem.
    • yoma Re: Dalie 02.05.13, 15:30
      Moje od ładnych paru dni w donicy i tam już zostaną, bo bez donicy gluty je zjadają.
      • asta6265 Re: Dalie 02.05.13, 18:20
        Moje już wyrosły i mają pączki kwiatowe. Nigdy nie udawało mnie się przechować dali. Jednak od dwóch sezonów robię tak, że po przymrozkach wykopuję, opisuję, układam w korytkach i zasypuję żwirem. Na początku marca zaczynam podlewać i pięknie puszczają. Wysadzam w połowie maja już podrośnięte z pączkami kwiatowymi:)
        • yoma Re: Dalie 02.05.13, 19:06
          Gratulacje, kiedy budziłaś?

A mnie wyszło, że nie ma się co martwić i po prostu wrzucam do piwnicy w star6ym kartonie. Piwnica akurat na tyle wilgotna, że świetnie się przechowały.
          • asta6265 Re: Dalie 03.05.13, 10:45
            Budzę je z początkiem marca w tym roku pierwszy raz podlałam 3 marca:

http://images41.fotosik.pl/2030/f33801760d0a5f1dmed.jpg
    • lampka_witoszowska Re: Dalie 03.05.13, 12:58
      ja ze dwa tygodnie temu , kupiłam pierwszą i już wylazła, w donicy na tarasie :)
      • yoma Re: Dalie 03.05.13, 14:13
        łomatulu toż ja mam jeszcze mieczyki do wsadzenia, aj!
        • se_nka0 Re: Dalie 03.05.13, 14:20
          Też mam mieczyki do wsadzenia. Przeniosłam je z piwnicy na działkę, czekają w altanie w donicy z ziemią. Dalie ,,podarowałam,, jesienią synowej, mają gdzie przechowywać przez zimę. Odejdzie mi przewożenie z działki do blokowej piwnicy i nazat.:)
          Oprócz mieczyków na swoją kolej czekają jeszcze kanny. Boję się wsadzić je wcześniej niż w połowie maja. Też w donicach z ziemią są.
          • asta6265 Re: Dalie 03.05.13, 14:54
            U mnie mieczyki też jeszcze w powijkach, w poniedziałek będę sadzić.
            • lellapolella Re: Dalie 05.05.13, 17:27
              No dobra, posadziłam dalie. W miejsca, gdzie karczownik zjadł róże- może i je co zeżre?
              • dorka556 Re: Dalie 05.05.13, 17:34
                Lella, masz jeszcze karczownika?
                Ja swojego (pod hortensją) potraktowałam pastą na duże gryzonie. Mam wreszcie spokój a hortensja nie wisi w powietrzu.
                • lellapolella Re: Dalie 05.05.13, 18:20
                  Lella, masz jeszcze karczownika?
                  znalazłam jedne zwłoki, a właściwie kot znalazł ale nie śmiem nawet myśleć, że to koniec. Ostatecznie to gryzonie a te mnożą się bez opamiętania. Dostałam taką odpowiedź od Zojeczki
                  zojalitwin.wordpress.com/szkodniki/
                  zatem nie nastawiam się na spektakularny sukces;P
                  Ostatnio nie ma nowych strat ale gadzina żre głównie na przedwiośniu, teraz ja się tam miotam- zero spokoju. Wszystkie nowe róże, póki co, mam w donicach, tylko pnącą zasadziłam, ale w stalowej zbroi.
                  Zakładam, ze mam- tak jest bezpieczniej;)
              • yoma Re: Dalie 05.05.13, 18:04
                Gluty. Właśnie zauważyłam, że załatwiły mi jeżówki...

A dalie wylazły i wystawiłam je na dwór.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka