2000

(11 wyników)
  • Witam i chcialbym aby ktos udzielił mi profesjonalnej odpowiedzi na pytanie. Ile kosztuje montaż oraz cala instalacja cyfrowego domofonu w 7 rodzinnej oficynie. Aha no i ile kosztowaloby wstawienie nowych drzwi wejsciowych do klatki schodowej. Chcialbym oczywiscie znac ceny wraz z montażem. Drzwi mogą być nawet z pcv. Ten kto udzieli najlepszej odpowiedzi tą odpowiedz będe bral pod uwagę przy uchwalaniu planu remontow na 2010 rok w naszej wspolnocie mieszkaniowej.
  • Witam. Czy ktoś z uczestników forum posiada wyroki Sądowe lub jakieś interpretacje prawne dotyczące ”czasookresu”, kiedy można do zbierać głosy właścicieli metodą indywidualnego zbierania głosów? Czy są jakieś ograniczenia np. 2 lata 5 lat lub inne? Kto ma prawo brać udział w głosowaniu? Czy ten, kto był właścicielem np.5 lat temu czy ten, kto jest aktualnie właścicielem? Czy jak w 2000 r właściciel „a” lokalu „x „ był przeciw uchwale i wyraził...
  • Uchwała SN z dnia 27 listopada 2003 r., III CZP 74/03Osoba prawna, której wspólnota mieszkaniowa uchwałą, podjętą z powołaniem się na podstawę z art. 20 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz.U. Nr 85, poz. 388 ze zm.), "powierzyła" zarząd wspólnotą, traci - po nowelizacji tego przepisu dokonanej ustawą z dnia 16 marca 2000 r. o zmianie ustawy o własności lokali. (Dz.U. Nr 29, poz. 355) - status prawny zarządu wspólnoty
  • Proszę o wyjaśnienie mi jeśli to możliwe takiej sprawy: W 1994 roku odjęto mi od powierzchni użytkowej ok.17 metrów kw., ponieważ w tych pomieszczeniach nie mam grzejników c.o., w związku z tym płaciłem mniej za ogrzewanie. Nadmieniam, że na klatce schodowej również nie ma grzejników. Jest to poniemieckie mieszkanie ok.160m.kw.. W 2000 roku nowy zarządca stwierdził, że musimy płacić za całą powierzchnię mieszkania, zabrał nam tą ulgę. Chciałbym się dowiedzieć na jakiej podstawie na...
  • Szanowni Państwo ! Wiele miesięcy czytałem to co tu sie wyprawia, i stach mnie brał gdy uspółdzielniano wspólnoty mieszkaniowe. "Jedynie słuszne kierunki" wskazane przez ekspertów prowadziły do struktur spółdzielnianych. Rady nadzorcze, komisje rewizyjne, podkomisje , Statuty zamiast regulaminów , szczątkowe orzeczenia czy wyroki swądowe wprowadzające w błąd oraz ....fałsz , porady na privach choć wątki i posty do wiadomości ogółu i wiele innych cudownych porad. Zmieniało sie...
  • Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 29.05.2000 r. ( III CZP 10/2000 , OSNC 2000/12 , poz. 215 ) Komunalna jednostka organizacyjna , sprawująca zarząd nieruchomością wspólną na podstawie przepisów u.o.w.l. , nie może wliczać do kosztów tego zarządu własnych kosztów , chyba że co innego wynika z umowy o sprawowanie tego zarządu . Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 20.07.1999 r. ( III CZP 19/99 , OSNC 2000/2 , poz. 23 ) Zarządca nieruchomości wspólnej w ro...
  • Witam ! Chciałbym przedstawić problem jaki wynikł w naszej wspólnocie(16 mieszkań)i prosić o przedstawienie opini, jak można go rozwiązać. W 2000r. na zebraniu,właściciele lokali(12 osób),jednogłośnie ustalili jednorazowe dodatkowe wpłaty na fundusz remontowy,w celu poprawienia elewacji budynku.Nie zrobili tego jednak w formie przyjęcia uchwały,lecz poprzez głosowanie i wpisanie wyniku w protokóle zebrania.Gdyby wpłacili wszyscy,nie byłoby problemu,jednak wpłat dokonali właścic...
  • czy istnieje przepis nakladajacy na spoldzielnie obowiazek zapewnienia minimalnego limitu miejsc parkingowych w okolicy budynku? czy w przypadku osiedla zamkniętego spółdzielnia ma prawo nie wpuscic samochodu mieszkanca ? dziekuje za porade.
  • W ubiegłym roku powstała nasza Wspólnota Mieszkaniowa. W Akcie Notarialnym o własności lokalu uwzględniono treść, iż stanowiący postanawia, że zarządzanie i administrowanie pełnić będzie Spółdzielnia Mieszkaniowa X z możliwością 1-miesięcznego wypowiedzenia. Obecnie wspólnota posiada 54% udział. Miesiąc temu odbyło się zebranie członków Wspólnoty Mieszkaniowej, na której był także przedstawiciel SM. Na zebraniu podjęto kilka uchwał, w tym: 1. W sprawie przyjęcia sposobu głosowani...
  • dla wszystkich zainteresowanych w prezencie przedświatecznym ; przegladam systematycznie dostępne orzecznictwo ( na poziomie sądów apekacyjnych , sądu najwyższego , NSA i trybunału konstytucyjnego )- przesyłam posiadany zbiór : Wybrane wyroki sądowe istotne dla działalności wspólnot mieszkaniowych Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28.08.1997 ( III CZP 36/97 , publikowana w OSNC 1998/1/14 ) " Po wejściu w życie ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali ( Dz.U. Nr 85, poz. 38...
  • potrzebuję niedrogi program do rozliczenia wspólnoty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się