depresja

(22 wyniki)
  • Depresja (28)

Kochane mam depresje. Trzyma mnie dośc długo. Źródło mojej deprechy tkwi w karmieniu piersią. Nie sprawia mi to zadnej frajdy, przyjemnosci, a wrecz przymus. Ze musze byc dobra matka i karmic cycem. Czesto płacze. Bardzo czesto.Moj nastrój udziela sie synkowi. Coraz częsciej mam mysli aby sobie psychicznie ulożyc i zakończyc karmienie. Mam dośc. W czasie spacerow nie umiem sie przełamac. Z cycków mi leci strasznie, mały sie krztusi, denerwuje sie. Po karmieniu płacze. A ja staje...
  • Mój synek ma 2 miesiące karmię go piersią. Kiedyś chorowałam na depresję która coraz bardziej daje znać o sobie i będę musiała wrócić do leków. Z tego powodu jeszcze gorzej się czuję że zabieram synkowi to co najlepsze :( Na dodatek nie chce pić z butelki mojego mleka nie mówiąc już o mieszance. No i nie wiem jaką mu podać na razie nie stwierdzono żadnej alergii. Czy któraś z Was miała podobny problem
  • Pani Moniko, wiele mówi sie o depresji poporodowej. Tymczasem po ok. 2 i pół miesiacach od zakończenia karmienia piersią(dziecko przestałam karmic, gdy miało 10 miesięcy) mam wyraźny spadek nastroju. Identycznie bylo 4 lata temu, gdy skonczyłam karmic starszą córeczkę. Bardzo źle wspominam tamten czas - długo czułam smutek i siny niepokój a nawet panikę - wtedy nie wiązałam tego z końcem karmienia. Poniewaz teraz znowu jestem 2.5 miesiąca po zakończeniu karmienia i mój stan jest analog...
  • No własnie. Czuję się beznadziejnie, tylko bym ryczała i krzyczała na wszystkich dookoła, nic mi się nie chce, dosłaownie beznadzieja. Wiem, ze moze to jeszcze wina hormonów, bo jestem miesiąc po porodzie, ale ile to moze trwać. Chciałabym cos brać na uspokojenie, ale karmię piersią i nie wiem, czy coś oprócz melisy brać mogę. W ciąży ginka polecała mi Validol, ale nic tam nie pisze na ulotce, czy można w czasie karmienia. Wiecie coś na ten temat? Tzn. czy jest cos ziołowego, co m...
  • Witam wszystkie emamy. Jak w temacie cierpię z powodu depresji po karmieniu piersią. Swoją córkę karmiłam krótko 4,5 miesiąca. Nie wyszło. Bardzo mi przykro z tego powodu. Kiedy byłam w ciąży obiecywałam sobie karmić piersią do 2 lat. Wygłaszałam prelekcje w szkole rodzenia na ten temat (jestem technologiem żywienia). Ale nie wyszło Julia ma dziś 15 miesięcy a ja wciąż nie mogę przeżałować tego ,że moja przygoda w karmieniem piersią tak szybko się skończyła. Być może to wina moich ni...
  • Ponieważ nie chce "sama przejść" dostałam od specjalisty leki ale musiałabym odstawić od piersi (a raczej zaprzestać ściągania i podawania w butelce) Mam przepisane dwa leki Rexetin i Trittco Cr. Czy rzeczywiście nie moge karmic? :(
  • Witam, Miewam stany depresyjne, jakieś czarne myśli. Karmię nadal dziecko piersią i nie chciałabym przestawać. Jakie leki na depresję czy nerwy mogę zarzywać. Dziękuję za odpowiedź.
  • Właśnie odstawiłam 7-tyg. synka od piersi mimo pokarmu i pięknego przybywania na wadze synusia.Ale miałam dość walki o całe brodawki.Moje karmienie polegało na leczeniu lewej piersi, ściąganiu z niej pokarmu i ciągłym jej zgryzaniu przez ssaka.Każde karmienie to był potok moich łez i w końcu po pęknięciu brodawki na pół poddałam się, dodatkowo wpłynął na to stan zapalny z temp.> 39.Strasznie sie łamałam i w końcu sięgnęłam po Bromergon.Dodam, że walczyłam o to karmienie, bo cór...
  • Moje Kochane! Jestem mamą półtoramiesięcznego Mikołajka. Jakiś czas temu pojawiły się u niego na buzi czerwone krostki, okazało się, że to alergia na białko mleka krowiego. I zaczęło się... usłyszałam, że mam absolutnie wykluczyć wszystko, co ma związek z mlekiem, wołowinę, cielęcinę itp, a na wszelki wypadek też jajka i najlepiej też to, co może wywoływać alergię np cytrusy, miód, orzechy, kakao, czekoladę, pomidory, truskawki. Minęły jakieś 2 tygodnie, a ja jestem zmęczona, ro...
  • Witam serdecznie, 4 tygodnie temu urodzilam synka. Niestety 9 dni bylismy w szpitalu, poniewaz dzidzius mial przedluzającą sie zóltaczke. Po kilku dniach w domu okazalo sie, ze zoltaczka nasilila sie i musielismy wrocic do szpitala.Okazalo sie, ze powodem bylo zapalenie ucha. Caly czas karmilam dzidziusia tylko piersia. W czasi drugiego pobytu w szpitalu niestety maluszek byl sztucznie dokarmiany przez polozne, bo nie chcial grzecznie lezac pod lampami dla zlikwidowania zoltacz...
  • Cztery dni temu postanowiłam wypróbować sposób "na cytrynę". Właściwie tak dla żartu, chciałam sprawdzić czy moja wszystkożerna Basia da się nabrać. I się udało, buuu... Pełen sukces, buuu... Nawet w nocy nie chce, a to dlatego, że śpi. W swoim łóżeczku! Całą noc, do rana, pierwszy raz po 19 miesiącach!!! Tak bardzo męczyło mnie to kilkakrotne wstawanie na nocne cyckanie, spanie z malutkim palcem w nosie czy wierzgajacymi nóżkami w okolicy żołądka. A teraz po trzeciej nocy bez pob...
  • Witam, jestem mamą 2-mies. synka (i 6-letniego). Od 2 tyg. czuję się coraz bardziej zmęczona, od kilku dni pogorszył się nastrój. Czuję się totalnie wyczerpana. W ramach profilaktyki (depresję i stany lękowe miałam po pierwszym trudnym porodzie i bardzo płaczliwym dziecku) zaczęłam chodzić na fitness, rower, myślałam, że jakoś minie to zmęczenie, że to przez zarywane noce. Niestety jest coraz gorzej. Mam pytanie, czy takie wyczerpanie może spowodować zatrzymanie laktacji? Bardzo zale...
  • Czy są jakieś leki psychotropowe, ktore mozna stosowac przy karmieniu? Cala drze, ze nie ma takich. Moj synek ma 4 i pol miesiaca, bardzo chialabym go karmic dlugo, ale zaczelam cierpiec na przewlekla bezsennosc i chyba tez lekka depresje. Jestem w kropce. Jestem zalamana. Agnieszka
  • Jest mi strasznie przykro. Parę dni temu moja córcia skończyła 8 miesiąc. Już od miesiąca po dodaniu innych posiłków miałam coraz mniej mleczka, trzy dni temu praktycznie nic mi nie przybrało w ciągu doby w jednej piersi i stało się. Od trzech dni daję małej tylko z jednej piersi raz dziennie i ściągam z piersi żeby nauczyła się pić z butelki, bo inne pokarmy dawałam łyżeczką, nawet herbatki nie chciała pić. Mała zniosła to właściwie dobrze ale role się chyba odwróciły, bo mnie się zbie...
  • muszę przestac karmic piersia z powodu depresji poporodowej i konieczności brania leków.dziecko skończyło 4 miesiące.na noc dostaje sztuczne mleko a tak poza tym bylo cały czas na piersi.jak to zrobic najmniej boleśnie i jak najszybciej?
  • mam 13,5 miesiecznego synka, krorego caly czas karmie piersia (wieczorem i w nocy) obecnie w zw. z objawami a la depresji polecono mi stosowanie pramolanu a mozliwe ze i innych lekow. czy moglabym prosic o informacje ktore z lekow antydepresyjnych/uspakajajacych mozna stosowac w trakcie karmienia, jak (np. moze brac je rano kiedy nastepne karmienie jest za ok 12 h) i co zrobic z tym pramolanem
  • Można?Słyszałam,że są leki "bezpieczne",tylko jakie?Chcę bardzo karmić piersią a mam stwierdzoną depresję i nie obejdzie bez leków.Synek ma 1,5miesiąca i chcę go naturalnie karmić,ale jak?Jest np.setralina?Co Pani o niej sądzi?prosze bardzo o odpowiedź,zalezy mi na Pani opini.
  • Witam, moja córka dzisiaj skończła miesiąc. Urodziłam ją przez cc, po narodzinach córcia nie chciała ssać mojej piersi, płakała, traciła na wadzę, w konsekwencji ja dostałam depresji poprodowej, mała żółtaczki, a dodatkowo zastoju w piersiach. Dostałam bromergon na zatrzymanie laktacji. Mała jest teraz na bultelce, ja ostatnią tabletkę bromergonu wziełam 2 tyg. temu. Doszłam już do siebie, a mała niestety ma ciągłe problemy z brzuszkiem. Chciałabym wrócić do karmienia piersią, ale nie wiem cz...
  • Pani moniko.Mam depresje poprodowa,pani psychiatra przepisala mi lek antydepresyjny o nazwie Lerivon.Powiedziala mi,ze przez miesiac mojej terapii moge nadal karmic piersia,bo lek w malym stopniu przenika do mleka matki i nie powinno to zaszkodzic maluszkowi.Moja Oliwia ma 3 miesiace.Nie jestem do konca przekonana czy moge go lykac??Czy moze wie cos pani na temat tego czy matki karmiace moga przy karminiu piersia przyjmowac ten lek?
  • zaraz wybuchnę,więc lepiej,żebym tu sie wypisała... moja koleżanka urodziła przedwczoraj,poród sn,bez jakichkolwiek komplikacji,w terminie jest na normalnym oddziale poporodowym i wpadła dzisiaj w depresję-położne w tym szpitalu nie dają jej dziecka do karmienia-BO MA NIE ROBIC Z SIEBIE SMOCZKA! a jednocześnie dokarmiają małą,bo mama ma za mało pokarmu-czyt.zasypia przy piersi po dwóch ssaniach! dziewczyna wyje,bo chce karmic(to jej drugie dziecko,pierwsze karmiła ponad dwa lata).wpadła j...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się