depresja

(10 wyników)
  • Od wielu lat z róznym skutkiem leczę się na depresję. Obecnie czuję się dobrze, depresja jest w remisji. Biorę jednak codziennie leki rano i wieczorem, co zauważyła moja 10 letnia córka. Do tej pory temat leków sie nie pojawiał więc nie widziałam potrzeby rozmowy z nią na ten temat. Kilka tygodni temu widziałam , ze czyta w "Juniorze" artykuł na temat depresji więc porozmawiałam z nią o tej chorobie, aby sie upewnić czy wszystko rozumie i jakie ma nastawienie do tej choroby. Chciałam, żeby wi...
  • Moje pytanie kieruje zarowno do p. Ekspert ja i do mam, ktore mialy podobne doswiadczenia. Moja coreczka ma 1,5 roku i martwi mnie, ze czesto wpada w stan, ktory mozna okreslic chwilowa depresja. Wyglada to tak, ze wklada do buzi palucha, glaszcze sie druga reka po brwiach i opiera sie o sciane, kladzie na lozku lub na podlodze. Zanim zajmie sie czyms innym mija okolo 5 minut. Opisane sytuacje zdarzaja sie najczesciej gdy mala jest zmeczona, senna lub gdy nie moge sie nia zajac i odmawi...
  • Moja prawie 5 letnia córka zawsze była żywa, uśmiechnięta, chętna do zabaw. Teraz nadal lubi się bawić, ale koszmarem jest wyciągnięcie jej z domu na spacer czy do sklepu. Woli sama siedzieć w pokoju, bawi się ,rysuje,maluje. Prawie nigdy się nie uśmiecha. Od września chodzi do przedszkola. Miejsce to uwielbia, ma swoje "najlepsze" koleżanki. Panie bardzo lubi. Opowiada co tam robiła itp. Natomiast w domu- jest mi smutno gdy na nią patrzę a gdy pytam co się dzieje to robi jeszcze smutniejszą...
  • synek ma 2,5 roku. Tydzień temu wróciliśmy z wakacji, od tamtej pory synek jest strasznie uwieszony na mnie, rozdrażniony i nieszczęśliwy. Nie chce zostawać z dziadkami, nie chce zostawać w przedszkolu gdzie chodzi od roku i bardzo to lubił. Na wakacjach mieliśmy przygodę z pobieraniem krwi i moczu w szpitalu bo synek zachorował na zapalenie ukł moczowego. Brał antybiotyk, teraz bierze furaginę. Jednocześnie rosły mu zęby i cierpiał tak bardzo ze aż zrezygnował z piersi którą dotąd ssał. Po t...
  • witam, postanowiłam napisać bo zaczynam być przerażona. Moja 6-letnia córka miewa ataki złości, właściwie nie wiadomo w jakim momencie to się stanie. Dzisiaj np. gdy czesała włosy zaczęła krzyczeć, że jest brzydka, wstrętna świnia i nie cierpi siebie i się zabije bo chce być tam na górze. I że nikt jej nie lubi. Doszło do tego, że zaczyna uderzać się w głowę, ręką lub innymi przedmiotami lub drapać po policzku. Stoję wtedy, zaszokowana jej stanem i pytam dlaczego, czy ktoś jej coś powiedział,...
  • Bardzo prosze o rade.Moj synek lat 3 od 3 miesiecy jest starszym bratem.W stosunku do siostry,zachowuje sie super,jest badzo opiekunczy i kochany.Nie mial zadnych objawow zazdrosci.Przynajmniej tej "jawnej".Jednoczesnie od wrzesnia jest przedszkolakiem,wiec zbieglo mu sie kilka spraw.I nie wiem czy wiazac obydwie sprawy ,ale od tego czasu strasznie sie zmienil.Do tej pory radosny,otwarty ,pelen zycia chlopiec teraz zachowuje sie zupelnie inaczej.pierwszy tydzien w przedszkolu to placz i smute...
  • moj synek za 2 miesiace skonczy 2 lata.po porodzie mialam dluga depresje poporodowa.w opiece nad malym pomagal mi tylko maz.po 2 tyg wrocil do pracy wiec bylam z malym praktycznie sama.staralam sie aby depresja nie odbila sie na malym,ale wiem ze relacje miedzy mna a dzieckiem nie byly takie jak powinny byc-tzn sadzilam ze go nie kocham i irytowal mnie.nie okazywalam mu czulosci jak inne mlode mamy swoim pociechom.karmilam,przebieralam,kapalam ,usypialam ale robilam to traczej z...
  • Witam.Proszę o podpowiedzi.Prawdopodnie moja córka ma depresję.Taka jest moja diagnoza.Wg niej to tylko dorastanie.Być może.Ale wg mnie za dużo objawów przemawia mi za depresją.Najgłówniejsze to myśli samobójcze i samookaleczanie.Ma huśtawkę nastrojów.Raz jest happy,raz załamana.Śpi po kilka godzin w nocy/zakuwa/.Nie jada regularnie.Ma bardzo niską samoocenę.Jest bardzo wrażliwa.Jest bardzo grzeczną dziewczynką,nie pyskuje,jest uczynna,uporządkowana.Prawie same zalety. Od dwóch dni problem s...
  • Witam Mam dwuletnią córeczkę. Martynka od jakiegoś czasu jest bardzo uparta. Przytoczę konkretny przykład. Córeczka prosi o picie, ja jej podaję a ona zasłania buzię i krzyczy, że nie chce picia. Odstawiam picie, a ona, ze chce pić. I oczywiście podając jej zasłania buzię i mówi nie. I tak w kółko. Próbowałam już wszystkiego. stawiałam kubek i mówiłam, ze jak będzie chciała to niech się sama napije, to był płacz do tego stopnia, ze się zanosi. Jak ją wyprowadzam do jej pokoju, zeby się sam...
  • mam dość mojego dziecka, chyba nie nadaje sie na matkę, a ciąza byla planowana, chcielismy miec dziecko, chcialam miec corecxke i mam coreczke, ma prawie 3 tygodnie a nie potrafie jej pokochac, mam takie mysli ze chcialabym sie jej pozbyc, oddać ja i byc wolna! chcialabym nie byc jej niewolnikiem, denerwuje mnie opieka nad nią, wstawanie w nocy itd... wszystko wykonuje przy niej automatycznie, nic mnie nie cieszy, mam dosc, łzy mi same lecą.. nie daje rady, nie mam nikogo do pomocy... malu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się