Forum Na emigracji Matki Polki w UK
ZMIEŃ
      depresja

depresja

(18 wyników)
    • Poszlam do lekarza z podejrzeniem niedoczynnosci tarczycy, a okazalo sie ze mam depresje- tzn doskonale wiedzialam, ze mam depresje ale mialam nadzieje ze przejdzie samo. Lekarz chce mi zapisac tabletki, mam nad tym zastanowic przez kilka dni. To nie jest moj pierwszy epizod z depresja, w liceum przez pol roku bylam na silnych prochach i terapii, rok po urodzniu dziecka rowniez- GP dal mi tylko leki. Nie wiem, czy to ma jakis wplyw na to, co znowu mi zaproponuja ? GP nawet nie wspomnial o ...
    • Wybaczcie przygnębiający wątek, ale muszę się gdzieś wygadać bo mi mózg wybuchnie. Moja przyjaciółka dostała wczoraj telefon z policji, że jej brat popełnił samobójstwo. Znaleźli ciało gdzieś w Bath. Chłopak miał 23 lata. Cierpiał na depresję... Banalna historia, pewnie jedna z wielu emigranckich. Moja przyjaciółka ściągnęła go tutaj, zapewniała rodziców, że mu pomoże, że się nim zaopiekuje. Ona jest teraz załamana, nie ma pojęcia jak spojrzy rodzicom w oczy. Jeszcze w Święta zape...
    • witam, czy ktoras z pan ma moze doswiadczenie w leczeniu depresji poporodowej tutaj w uk? rozumiem ze najpierw trzeba sie udac do gp, co sie dzieje potem? bardzo, bardzo prosze o porade....
    • Czy ktoras z mam leczyla depresje, jesli tak to jakimi lekami czy moze terapia? Dostalam od mojej GP Fluoxetine 20mg. Myslalam, ze dam rade bez lekow (karmie piersia), ale z wsparciem mojej mamy. Niestety kazdego dnia czuje sie coraz gorzej :/ Na forum KP znalazlam info, ze inne leki bylyby jednak bardziej wskazane niz fluoxetine: forum.gazeta.pl/forum/w,570,74673245,74678514,Re_zoloft.html Nie wiem czy prosic GP o zmiane leku czy lepszym wyjsciem jest odstawic dziecko od piersi :(
    • witam wszystkie mamy! I proszę o radę... Nie wiem co się dzieje, czy to może być depresja? Mam jakieś dziwne napady agresji, w jednej chwili jestem szczęśliwa a za chwile chce mi się beczeć, nic mnie nie cieszy, nawet mój roczny synek:/ Ciągle mnie z czymś denerwuje, nie mogę sobie w tym poradzić, nigdy nie miałam takich problemów... Do tego to, że nie mogę być blisko rodziny dodatkowo mnie przygnębia. Bardzo bym chciała być radosną mamusią, ale po prostu nie mogę:( Co mam zrobić? Pro...
    • Witajcie, chcialabym sie zapytac jak wyglada w Anglii sytuacja, gdy kobieta ma depresje ??? Od 2 lat staramy sie o maluszka, moje wyniki sa ok, maz nie chce sie zgodzic na badania, poniewaz twierdzi ze skoro mamy juz jedno 7 letnie dziecko to pewnie jest wszystko ok i wszystkie moje prosby ogolnie rzecz leza.......zeby go naklonic do badan. Sytuacja mnie przerasta, wokol widze same kobiety w ciazy albo z malutkimi dziecmi, kazdy dopytuje sie kiedy w koncu i na nas przyjdzie czas, moja naj...
    • Ostatnio pojawilo sie kilka watkow nt. depresji i stanow lekowych i ich leczenia. Kilka lat temu zostal wprowadzony program "The Improving Access to Psychological Therapies", ktorego celem jest ulatwienie dostepu do psychoterapii osobom cierpiacym na depresje i stany lekowe. W wiékszosci regionow skeirowanie wydaje lekarz ogolny, w niktorych regionach mozna sie samemu "skierowac". Leczenie to glownie terapia poznawczo-behawioralna. Wiecej tutaj: www.iapt.nhs.uk/services/
    • Zaniepokojona tym co sie ze mna ostatnio dzieje (wybuchowosc, nerwowosc, wieczne zrzedzenie, niezadowolenie z zycia rodzinnego,itd) zrobilam sobie ten slynny test Becka - pelna wersje theppd.org/index.php?bdi i wyszlo mi cos takiego: ""Stan lagodnej depresji Depresja poronna (poronna, subdepresja, depresja maskowana, depresja atypowa). Najprawdopodobniej moze wystepowac u Ciebie jedna z wyzej wymienionych form lagodnej depresji. W celu weryfikacji udaj sie do najblizszej Poradni Psych...
    • Witam Moze to nie jest odpowiednie miejsce na wylanie swoich smutkow a moze wlasnie jest.W koncu mowa to o matkach w uk.Jestem w tym kraju juz cztery lata,moze to nie wiecznosc ale dla mnie juz tak.Na poczatku podobalo mi sie nie powiem ze nie inne zycie,wiecej kasy i mozliwosci takie to bylo inne niz w Polsce.Mam dwoje dzieci maz pracuje ja narazie poki nie odchowam malenstwa jestem w domu.Wydawaloby sie sielanka.Moze czesciowo tak w koncu nie musze charowac gdzies tylko robie to u siebie...
    • Dziewczyny, z serii ...czy to normalne czy nie? Nie chce leciec od razu do lekarza, wiec moze najpierw zasiegne rady na forum;-) Moje Baby jutro konczy 6 m-cy. Od jakis 5-6 tyg. przestalam sobie radzic. najpierw myslalam, ze chodzi tylko o kramienie piersia, ze to tak mnie wykancza, ale to raczej nie w tym rzecz. Zle sie czuje, ale moze to jakies zmiany hormonalne, niedobor witamin/mineralow lub poprostu tak wyglada macierzynstwo. No i pytanie do Was, Drogie Mamy - czy bycie mama fak...
    • Witam jako nowa Matka Polka w UK. Mieszkamy tu (Bristol) od 1,5 m-ca, przyjechalismy z dwojka malych dzieciakow. Wynajelismy przytulny domek, maz znalazl prace, dzieci upchniete w przedszkolu 3 razy w tygodniu, mamy juz NIN, niezla opieke zdrowotna, wyslane formularze o CB, WTC i CTC. Pogoda swietna, miasto piekne, ludzie zyczliwi - wszystko najlepiej, jak tylko moze byc. A ja siedze z nosem na kwinte i sie gapie w okno.. Opadla mi adrenalina poprzylotowa, wszystko mi jakos opadlo :...
    • witam wszystkie mamy, czasami widac na forum podobne watki i kazda z nas ma podobna historie.otoz to jestem tu z mezem, 4 letnim synkiem okolo 6 mieisiecy.przeprowadzilismy sie z pl mozna powiedziec ,,ze wszystkim,, otoz telewizorami, sprzetami itd...mielsimy wsrod znajomych super impreze pozegnlna i wsrod rodziny rowniez.wyjezdzalismy z usmiechem na ustach do lepszego zycia.wiedzielismy co nas czeka i gdzie jedziemy poniewaz wczeniej maz tu prcowal ok roku a ja do niego przyjez...
    • Cherrie(8)

Przeczytalam Twoje posty. Przepraszam ze na forum ale musze. Dla mnie Twoje posty sa wolaniem o pomoc. Blagam Cie kochana, prosze idz do lekarza. Nie czekaj do piatku. Bardzo sie boje o Ciebie. Bie chce sie wtracac, ale sie boje. Zrob sobie wyzyte emergency, pogadaj z lekarzem, moze potrzebna Ci pomoc takaza psychologa. Twoje posty dla mnie brzmia strasznie. Tak jakby mialo sie stac cos zlego. Prosze nie czekaj do piatku tylko idz jutro. I napisz skad jestes, moze ktoras z nas jest z okoli...
    • Jestem na leku antydepresyjnym i uważam, że była to jedna z najlepszych decyzji jakie podjęłam. Jako osoba unikająca lekarzy i leków za wszelką cenę zmagałam się sama ze sobą przez długi czas. Były tygodnie, że było strasznie i właśnie taki dół i chwila odwagi skierowały mnie do lekarza. Jestem świadoma, że ten lek to nie lekarstwo na moje problemy, bo nie zmieni mojego życia. Widzę jednak, że żyję i czuję się inaczej, rzekłabym normalniej i zastanawiam się, dlaczego moje własne...
    • W koncu porobilam sobie badanie i wyszlo z najprostrzego badania krwi ze mam niedoczynnosc. teraz wiem dlaczego nie moge schudnac a cale zycie bylam szkieletem;) Skad depresje (dobrze,ze nie bralam antydepresantow),otepienie umyslowe ,uczucie zimna i niechec do wszystkiego. Badajcie sobie krew,bo czasmi tarczyca mylona jest z depresja.
    • Droga Gypsi, Mam chyba napad leku... a dzis sob i nie moge zadzwonic do gp. Chodzi o citalopram. Wzielam w pn 1 tab 20 mg i baedzo zle to przeszlam. Tzn 4-5 godz w letargu, potem dziwny napad smiechu,potem juz tylko wypieki i palaca twarz i bylo mi niedobrze. Opowiedzialam to gp , mowilam ze moze zmienic lek, ale gp zalecil zmniejszenie dawki do 5 mg potem 10. No i wczoraj wzielam 5 mg, bylo ok tzn lekkie zamroczenie, incydent smiechu ograniczyl sie do kilku usmiechow i bylo ok. Poszlam spa...
    • mieszkam w londynie od 3 miesiecy mam prawie 4 letnia corke julie i czuje sie tu bardzo zagubiona chociaz przez 8 lat uczylam sie anielskiego wydaje mi sie ze nic nie umiem ,boje sie wychodzic na ulice i rozmawiac z ludzmi boje sie tez ze nie bede mogla znalezc zadnej lepszej pracy z zawodu jestem biologiem a najgorsze jest to ze od wielu lat cierpie na depresje w polsce milalam dobrego psychiatre i jakos radzilam sobie z tym problemem a tutaj bez lekow i leczenia moj stan sie pogarsza ...
    • Po dzisiejszej wizycie po raz kolejny opadly mi rece. Podejscie lekarzy w mojej surgery jest w stylu "rob se co chcesz" i zeby za duzo sie nie nameczyc co pacjentowi dolega. Od ponad roku jestem na lekach antydepresyjnych. Od ponad roku czekam na referal, na te ustawowe 10 sesji z NHS. Nie mam zbyt wielkiej nadziei, że się doczekam, przestałam na to liczyć. No ale ok, takie sa realia. Leki pomogły, radzę sobie z depresją sama, ćwiczenia, dieta, książki. Poszlam na terapie prywatnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się