Forum Zdrowie Ortodoncja
ZMIEŃ
      dole

dole

(73 wyniki)
    • Witam, Niedawno zdjeclam aparat i moj orto zalozyl mi na gore i na dol drucik retencyjny przyklejony z tylu. Nie dostalam dodatkowo zadnych szyn, aparatow retencyjnych ruchomych etc. Z tego co czytalam drucik zaklada sie tylko na dol a na gore aparat retencyjny zdejmowany. Czy to prawda? Moj orto powiedzial, ze na gore tez i to co mam niby wystarczy. Ale wole sie jeszcze upewnic, jak to jest u Was? Nie chce zeby moja wada wrocila. Za bardzo nie mam sie kogo innego poradzic bo od nieda...
    • witam, orientuje się ktoś czy tak można zrobić? na dole metalowy łuk, a na górze porcelanowy..? Słyszałam też o takiej kombinacji, że do czwórek aparat może być porcelanowy czy też kryształowy, a dalej zamki są metalowe.. Mieliście jakieś doświadczenia? :)
    • Witam, Jestem tuż przed założeniem aparatu moja ortodontka zaplanowała zestaw taki jak w temacie i z tego co zrozumiałam będę je nosiła jednocześnie przez jakiś czas czy ktoś miał taki zestaw i czy dam radę w nim w miarę normalnie funkcjonować?:)) nie ukrywam,że najbardziej przeraża mnie w tym wszystkim Hass
    • Witam Proszę o opinię osoby, które noszą estetyczną górę i metalowy dół - jak to wygląda? Czy nie ma rażącego kontrastu? Niedługo zakładam dół i chyba ze względów finansowych będzie on metalowy, ale jeszcze się waham, bo mam obawy, jak to będzie wyglądało w zestawieniu z estetyczną górą, a uśmiech mam szeroki ;) Może ktoś odważy się zamieścić fotkę?:)) Z góry dzięki!
    • Moja ortodontka chce zakładac mi jednego dnia aparat na góre i na dół, za jednym razem a z tego co słyszałam i tutaj czytałam na forum to kazdy mial zakładany aparat na góre a dopiero po jakimś czasie na dół. Miał ktos tak ze dwa łuki zakladane jednego dnia - to sie zdarza ?? pozdr
    • Mam pytanie? Czy wogóle można leczyć aparatem orto tylko górne zęby, bo ja mam dół całkiem niezły i moja orto przy konsultacji jakoś nie nalegała na to żeby dół też leczyć, powiedziała że zobaczymy (ciekawe co?). A tu na forum gdzieś przeczytałam że powinno się leczyć i dół i górę. Nie chcę wywalić pieniędzy w błoto, ale nie chce też leczyć 2 lata góry a potem okaże się że przez to że dołu nie robiłam to jest coś nie tak. Jak to jest u Was? Czy ktokolwiek z Was leczył tylko górę? Proszę...
    • Mam takie pytanie który aparat dolny czy górny sprawia więcej kłopotów i bólu, bo wiele osób pisało tu o tym że separacja boli, że po założeniu aparatu bolą wszystkie zęby i wiele elementów rani buzię. Ja mam aparat od 3 dni, ale na razie tylko górę dół będzie trochę później i szczerze mówiąc seperację przeszłam bezproblemowo mimo że mam dość ciasno między zębami a i sam aparat nie sprawia mi dużo problemu, trochę czuję że zęby jakby się poruszały, ale nie jest to jakiś wielki bół...
    • Czy ktos wie, czy jest mozliwe zamontowani eaparatu tylko na dolnej szczece? Bo mam problem wlasnie z zebami na dole - male stloczenie zebow z przodu - i chcialabym je sobei wyrownac. problem w tym, ze moj ortodonta twierdzi, ze nie mozna stosowac aparatu wylacznie da dole, bo powoduje to niesymetrie w stosunku do szczeki gornej oraz problemy ze sluchem, boel glowy itd. Hm. Moja gorna szczeka jest ok, nie chce miec tam aparatu, wiec albo tylko na dole, albo w ogole..
    • mam pytanko, na gorze jako retencje bedę nosiła płytkę, a na dole drucik przyklejony od wewnętrznej strony zębow-czyli standardowo;](płytka kosztuje w przedziale 400-500, a jak to jest z tym drucikiem na dole? zapomnialam sie zapytać orto a wizytę mam 18 grudnia.Jestem ciekawa ile mnei skasuje;]a ile Wy płaciliście?proszę podzielcie sie ze mna inf;]bo wydaje mi sie że 400 zł za taki drucik an dole to dużo, a znalazlam na forum, że ktoś placil za retencje 450 za gore(czyli normalni...
    • Aparat górę mam od września 2005, dół od lutego 2006. Zęby w górnym łuku nie są jeszcze prawidłowo ustawione(prawa 2 jest jeszcze "schowana"do wewnątrz.Od maja na górze noszę najgrubszy z mozliwych drut, króry ma podobno za zadanie stabilizację zgryzu, drut jest ciągle ten sam, zmieniane są tylko ligaturki, bez żadnej aktywizacji.Orto czeka aż ustawi się dół co jak widze potrawa chyba z rok(właśnie 6 na ktorej jest pierscien przesunęła mi sie na miejsce usniętej 5, na ktorej miejsce miała prz...
    • Czy ktoś miał usuwaną 1 lub 2 na dole? jak długo trwa zamknięcie przerwy?
    • od 15 miesięcy noszę retencję, początkowo wydawało mi się, że przyklejony na stałe drut na dole jest fajniejszy i praktyczniejszy... Jednak teraz z chęcią przeszłabym na dole na płytkę - chciałabym w końcu porządnie umyć zęby ;-) Czy to możliwe? Jak długo będę jeszcze nosiła retencję? Mam 38 lat i wciąż wyrzynające się 8-mki ;-)
    • czy prawidlowym jest zakonczenie leczenia, jezeli nie zostala osiagnieta symetria gora/dol? tzn przerwa miedzy gornymi jedynkami nie jest w tej samej linii co przerwa pomiedzy dolnymi jedynkami?
    • Wydaje mi się, że te luki po wyrwaniu są olbrzymie, wszyscy je zauważają, kratery nie do zakamuflowania...A jeszcze górna czwórka siedzi na swoim miejscu...w czwartek to już konkretnie się załamię. Jak mnie ktoś nie pocieszy to chyba się upije... Aparat dopiero za dwa tygodnie...(Miało być szybciej ale nie zdecydowałam się usunąć wszystkiego na raz, muszę czekać aż się trochę wygoi.) Mieliście tak?
    • sam korzystalem z tego forum przed i jestem winny swoje wrazenia wiec pisze. Mam 20 lat, mialem nieciekawe zeby u góry i juz po 2,5 miesiącach było Ok z górą. Problemy z dziewczynami też nie mam, wręcz przeciwnie. Problem to nadal zgryz na co musze zwrócić uwage orto (i tutaj radze to wszystkim) ponieważ ortodonta na wizycie zawsze ogląda zęby, zmienia luki ale przy otwartej buzi a na koniec wizyty kazal mi zamknąć i zdziwil sie, powiedzial ze nie tak ma byc i nic z tym nie zrobil...
    • Hej, Byłam dziś u ortodontki bo zamierzam założyć aparat. Ortodontka powiedziała, że najpierw zakłada się aparat na górę, a potem na dół. Czy zawsze się tak robi? Dlaczego??? Ja mam dół bardziej krzywy więc jeśli mam nosić coś dłużej to wolałabym ten dolny. No i na górze muszę wyrwać jedną 8 więc mogłabym to zrobić w tak zwanym międzyczasie. Martwią mnie te odległe terminy i wszystko się przeciąga, a mi zależy na czasie, bo mam już swoje lata i pewne plany, w których nie ma drucików;) jeśl...
    • witam , od 4 m-cy mam damona . musiałam wyrwać dwie górne czwórki bo miałam straszne stłoczenie . szpar już prawie nie ma . no ale na początku leczenia orto powiedziała , że będę musiała wyrwać 4 zęby , czyli te dwie górne czwórki + 2 dolne piątki . na założeniu powiedziała mi , że jak po 2 miesiącach przyjadę to dopiero wypisze mi skierowanie na wyrwanie tych 2 piątek . ucieszyłam się bo wyrywanie to nic miłego . poza tym teraz stwierdzam że mogłam iśc do kogoś innego na wizytę ab...
    • Witam, dołączam się do grona zadrutowanych w wieku 30+, którym marzy się ładny uśmiech i prawidłowy zgryz:) I od razu mam pytanie do bardziej doświadczonych: co to takiego wyciąg zewnątrzustny, czy jego noszenie bardzo boli i powoduje dyskomfort? Czy jest jakaś inna metoda na korektę tyłozgryzu? Moje drugie pytanie dotyczy tzw "głębokiego zgryzu" . Z uwagi na wiek i pracę chciałabym mieć na dole aparat kosmetyczny- podobnie jak na górze, ale orto twierdzi że przy kosmetycznym na ...
    • Witam, jak powinny być ułożone zamki na zębach w przypadku gdy w górnej szczęce zęby z prawej strony od jedynki są minimalnie bardziej wyciągnięte w dół niż po stronie lewej ? Powinny być w jednej lini ? Patrząc na zdjęcie, powinno być tak jak na dole czy u góry ? img34.imageshack.us/i/clipboard6546.jpg/
    • Mam jeszcze jeden problem ze swoja ortodontka, mimo tego iz na dole po lewej stronie mam zeby tylko do 6tki (bo siodemkke chyba niepotrzebnie na jej rzadanie wyrwalam), po prawej tez tylko 7 przy czaym siodmy zab w kolejce to osemka (bo niekompetetny stomatolog pozbawil mnie w dziecinstwie prawdziwej siodemki), pani ortodontka kaze mi wyrywac ta osemke. Boje sie ze zostane bez zebow bo na dole zostanie mi po obu stronach tylko po 6. Czy rwanie tej osemki jest konieczne? SZkoda mi zdrowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się