dole

(59 wyników)
  • Właśnie minęło 20 miesięcy od kiedy założyłam aparat na górny łuk. Efekt jest taki, że nadal pozostały mi szpary po wyrwanej czwórce, dodatkowo między jedynką a dwójką też się pojawiła kilka miesięcy temu i nie chce się zamknać:/miedzy szóstką a siódemka też jakaś szczelina się pokazała i się zastanawiam jak ona się zamknie bo na 6 mam pierścienie a na 7 już nic nie ma... nie miałam skomplikowanej wady nawet dużego stłoczenia a mimo to leczenie tak długo trwa;/ dolny łuk mam od 16 miesi...
  • Dół - listopad 2004 do dziś. Pojechałam na normalną wizytę, zażartowałam "kiedy mi Pani ściągnie" a ona "w sumie to dziś mogę ściągnąć Pani dół". Po prostu w szoku byłam :) są znów takie śliczne białe :) wesoły mi dzień dziś nastał :)))))z górą się pewnie jeszcze z rok pomęczę, ale wiem że warto. Nie żałuje, naprawdę warto :))))))))))))))
  • Mój orto twierdzi, ze nie ma sensu zakładać aparatu stałego na dól. Mój glówny problem to nie krzywe zeby, a wada zgryzu (górna szczęka wystaje nad dolną, z czasem wada oczywiście się pogłębia). Mam 28 lat, jakby co. :) Myślę sobie, ze może lepiej wydać kasę na stały i dać się totalnie zadrutować. Bo jak będę mogła wyjmowac taki aparacik to pewnie kiepskie będzie to leczenie...
  • moj orto (z ktorego jestem bardzo zadowolona) mowi, ze nie mozna zdjac gory wczesniej niz dolu. ze oba sie zdejmuje rownoczesnie. gore mam juz zupelnie prosta, bo zakladalam ja rok wczesniej niz dol.a teraz mam gore i dol i musze sie z tym nosic :( czy orto ma racje??? jakie sa wasze doswiadczenia??? z gory dziekuje za odpowiedz!
  • po 1,5 roku noszenia aparatu ortodonttka zleciła mi zakładani na noc wyciągów (takich małych gumeczek) których zadaniem jest połaczenie górnej szczęki z dolną bo poczas korygowania tyłozgryzu delikatnie się rozjechały. Po dwóch nocach odkleiły mi się dwa dolne zamki które ortodontka mi przykleiła ale po kolejnych dwóch nocach ponownie sięte same odkleiły. Ortodontka ma wolny cały dłuuuuugi weekend. Ale ja mam pytanka dla zdrtkowanej braci: 1. czy mieliście podobne przygody poczas ...
  • pozdrawiam wszystkich noszacych aparacik ;P
  • Ma może ktoś taki aparat? Mnie nim ortodonta straszy, a jako, zem osoba publiczna i do mikrofonu rzęzić nie mogę to się opieram...
  • za 2 msc ściągam aparat, nie wiem czy wybrać płytkę retencyjną czy szynę... prosze o poradę i plusy i minusy noszenia obu powyższych :))
  • Witam wszytskich forumowiczów. Mam 27 lat, nie wiem czy to nie jest za późno na zmiany mojego uzebienia i czy będzie możliwe. Dopiero wczytuje się w to forum i jestem zielona jeszcze bardziej..Mój problem polega na tym że mam górną szczękę z 1 cm wysunietą do przodu - na moje oko - i jedynki jedna na drugą powoli nachodzą na siebie coraz bardziej. Poza tym krzywy zgryz u góry a na dole w miare równo tylko chyba za dużo o jeden ząb bo po środku mi się skrzywiły bo ciasno. Jak si...
  • Czesc! Mam pytanko odnosnie retencji po zdjeciu aparatu stalego przy pomocy plytki retencyjnej. Czy to prawda, ze u osob doroslych taka retencja powinna trwac dozywotnio??? Dosc przerazajaca perspektywa......
  • Od m-ca mam aparat ,na górnej szczęce.Wszystko nawet z górnym było ok.Ale dół!!! Założyli mi w piątek i strasznie seplenie.Czy to przejdzie? Zaznaczam ,że jest to normalny aparat.Mam 31 lat.pracuję i strasznie mnie to irytuje,bo akurat moja praca wiąże sie z rozmową z klientami!! Koszmar...każdy się na mnie gapi.Czy ktoś tak miał? A chyba to przez to,ze pani doktor na wszsytkich szóstkach zrobiła mi "obcasiki" nie wiem po co....powiedziała,że tak musi być i tyle. Powiedzcie,ze to...
  • Witam wszystkich. Mam zamiar zalożyć sobie aparat staly (2 luki). Moja wada to stloczeniu. Bylem swego czasu u ortodonty, który proponowal wyrwanie 4 zębów. Niedawno przeczytalem o systemie Damon, który podobno poszerza szczękę, dzięki czemu takie drastyczne ekstrakcje nie są konieczne. Obawiam się, że po wyrwaniu kilku zębów nie będę wyglądać dobrze. Jakie macie doświadczenia? Dzięki.
  • witam. jedyne co mi teraz przychodzi do glowy to 'madry polak po szkodzie' otoz mam usoniete 4 czworki i teraz hcyba zaluje ze nei poszlam do innego ortodonty popytac bo o ile na gorze zgadzam sie przynajmneij z jedna czworka ze miejsca nei bylo na prostowanie zabkow o tyle na dole z zadna sie nei zgadzam:( nie wiem jak maja mi sie te wielkie szpary keidys zamknac jak zeby sa prawie proste drobne korekty sa potrzebe:( czy ktos z was mial jeszcze usowane zeby tak jak ja?:( i czy wyrownalo sie ...
  • Słyszałam, że dyskomfort po założeniu dolnego jest znacznie większy nić przy górnym...Dolny mam mieć zakładany za parę miesięcy i trochę zaczynam się bać...
  • Hej, noszę aparat na górnej szczęce już rok i musze przyzać ze po załozeniu byłam mile zaskoczona. jedynie zamki na 6 troche obcierały w jezyk ale po 3 dniach wszystko bylo ok, jesc mogłam normalnie i nawet podobał mi sie wizualnie. Po roku wkoncu orto namowila mnie na dół ( jest bardziej pokrzywiony niz była góra) i mam jakies dziwne obawy ze to bedzie bardziej bole, raz ze zamki blizej języka dwa ze bede przez to seplenić bo mam spory zgryz a to takze sie bedzie wiazac ze przy...
  • Witam wszystkich "zadrutowanych":) strasznie fajnie, że istnieje takie forum! ja noszę zwykły metalowy, co miesiąc ozdabiany gumkami w innym kolorze:), na górze-10m-cy a na dole- 4 m-ce. chciałam się dowiedzieć, czy to prawda, że szybciej zdejmuje się łuk z dołu?
  • Gdy zakladalam aparat na gorna szczeke orto powiedziala ze dol zalozymy za ok. 6 miesiecy. Aparat nosze juz 1 rok i 4 miesiace i orto wciaz zwleka z dolem, czy ktos z was mial podobny przypadek. Jak dlugo czekaliscie na zalozeniu aparatu na dolna szczeke. Zaczynam sie niecierpliwic i zastanawiam sie nad czy warto prostowac ten dol.
  • Dzis bylam na pierwszej wizycie w sprawie aparatu stalego. Ortodontka pobrala odciski i nic nie powiedziala tylko tyle, ze we wtorek bede miala zakladany aparat JUZ. Zastanawiam sie czy nie trzeba przed tym miec wyleczonych wszystkich zebow? Ona nic mi takiego nie powiedziala... Zebow tez powiedziala, ze nie wyrywa pomimo, ze serio nie mam miejsca na dole bo jeden na drugi zachodzi... Dziwne jakies... ;/ Co o tym myslicie?
  • mam pewien dylemat.. nosze aparat juz pol roku na gornych zebach.. moja wada byla jedynie duza przerwa miedzy jedynkami.. dolne zeby mam równe tzn mam mniej niz 1 mm przerwy na pierwszych czterech zebach no ale mi to nie przeszkadza,przeszkadzala mi diastema na gornych.. no i orto powiedziala ze i bede musiala nosic na dol bo zęby sie nie "zejda" z dolna szczeka.. no i teraz mam juz tak ustawione zeby ze nie mam diastemy i wszystkie u gory rowniotko sa ustawione i wiem ze bardziej...
  • Nic nowego nie odkryje, tylko jestem w kropce który wybrac. Będę mieć na górę i dół. Dół obowiązkowo metalowy, a górę chciałabym porcelanową, ale boję się zmiany koloru gumek itd. I czy to wzorokowo jako tako będzie wyglądać. I tak, wiem, szukałam już w wyszukiwarce, ale dalej mam wątpliwości ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się