dole

(41 wyników)
  • W czesci moich tulipanow kielichy sa zwieszone w dol. wyglada to jakby cos obgryzlo lodyzke kielicha tuz przy nasadzie kielicha i dlatego kwiat opadl. Co to moze byc, slimaki czy jakies inne badzewie a moze to choroba? Prosze o rady bo szkoda roslin.
  • mam pytanie co to za rośliny ? Pierwsze zdjęcie na pierwszym planie to Ostrożeń polny? a na dole Łopian ? (to z dużymi liścmi) drugie zdjęcie to rozpoznaję mlecza i właśnie ten Łopian ? (duze liście przy ujsciu rury) [img]https://pokazywarka.pl/joleoq/[/img]
  • wprowadziłam sie do nowego domu, trawnik został załołony przez dewelopera, trawa ma juz jakies 10 cm .... jest tylko jeden problem : na trawniku cały czas stoi woda :-( od dwóch tygodni ani na chwile ziemia nie wyschła, ja rozumiem, ze ostatnio duzo pada, ale nie chce miec jeziora tylko trawnik, na który da sie wyjsc niekoniecznie w kaloszach, deweloper zapewnia, ze trawnik jest wykonany prawidłowo (drenaz polega na tym, ze na srodku wykopano dół, do którego nasypano żwiru i przykryto z...
  • Mój beniamin w doniczce ma już prawie 2 metry. Nie chcę go wyrzucać jednak wygląda już coraz mniej ciekawie. Cały już jest zdrewniały. Bardzo rzadko pojawiają się jakieś nowe listki a jak już to u góry. Co zrobić, by listki zaczęły rosnąć u góry albo przynajmniej gęściej tam gdzie już są a nie dalej w górę, czy to w ogółe możliwe?
  • Witam Jak mam po przekwitnięciu obciąć krwawnik same kwiaty czy jakoś nisko...wszędzie tylko pisze przycinać ale jak kiedy on jest wysoki... Następnie mam pytanko odnośnie jałowca skyrocket albo bluearrow (nie wiem czy tak to się pisze) otuz chciałabym albo z jednego albo z drogiego zrobić kawałek wąskiego zywopłotu...tylko ze ja chcę zeby on miał góra 2 m wysokości więc musiałabym je przycinać...wyczytałam ze one źle znoszą cięcie a widziałam kiedyś taki żywopłot i był przycinany...kt...
  • chciałabym posadzić mieszany żywopłot z krzewów iglastych i liściastych i w jednym miejscu zalezy mi by były to rośliny wysokie i zimozielone. dlatego myślałam o posadzeniu ok 5 sztuk jakichs iglaków, które szybko rosną i osiągają wysokość ok 5 m. chyba bardziej zalezy mi na krzewach a nie drzewach bo wtedy dół nie jest "łysy" i jednocześnie prześwitujący. a może inne rozwiązanie: niekoniecznie krzewy a np. drzewa i zrobić drugi rząd krzewów? wtedy jest gwarancja, że będzie porząd...
  • dalie(5)

Pytania od kompletnej amatorki. Kupiłam kłacza dalii i potrzebuję podpowiedzi, jak je posadzić. Wyglądają jak kłębki korzeni z bulwami. Co idzie do góry, co w dół? I czy w ogóle trudno jest wyhodować dalie z kłączy? Pewnie łatwiej jest kupić gotowe sadzonki, ale tych jest mniejszy wybór. No i chyba trzeba poczekać, aż minie ryzyko potencjalnych przymrozków. Dzięki za wyrozumiałość.
  • witam, wiem ze rododendron nie wymaga generalnie ciecia, niestety moj nie jest w najlepszej kondycji :( Ma okolo 1 m wysokosci i liscie na ostatnich 10 cm galazek, caly dol jest lysy. Chcialam go przyciac tak zeby go troche zagescic od dolu, ale nie mam pojecia kiedy i jak. Kwitnie bardzo wczesna wiosna, w tej chwili juz przekwitl i wypuszcza nowe listki w miejscu oberwanych kwiatow. bede bardzo wdzieczna za pomoc, bo chociaz kwitnie pieknie, to niestety pozostala czesc roku prezent...
  • Dotarły dziś do mnie sadzonki cyklamenów. Były porządnie opakowane i zabezpieczone, ale mimo to usypało się z pojemników trochę ziemi. W związku z tym nie wiem, jak głęboko je posadzić. Zdjęcia poglądowe tu: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1953718,2,1,Kwiaty-010 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1953719,2,2,Kwiaty-011 fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1953719,2,2,Kwiaty-012 Na zdjęciu numer dwa jest zbliżenie na pokwykręcane łodyżki. Powinnam sadzić tak, by znalazły się one nad czy pod ziemią? Każda z...
  • mam trzy wiciokrzewy , różne odmiany. z dwoma nie ma problemu najpiękniej kwitnie odmiana pachnąca ale po każdym kwitnieniu usycha. w ogóle zachowuje sie dziwnie. w ub. roku usechł zupełnie,w lipcu, nowych lisci dostał w grudniu i tak przezimował, z ładnymi, zielonymi listkami a teraz wyglada tak... fotoforum.gazeta.pl/3,0,1280243,2,7.html fotoforum.gazeta.pl/3,0,1280242,2,6.html clematis też dziwnie sie zachowuje. na górze pełny, piękny kwiat fotoforum.gazeta.pl/3,0,128025...
  • Witam, Dostałam od sąsiada dwie datury na balkon i nie bardzo wiem co z nimi dalej zrobić. Mają ok. 150cm i były przycięte jesienią, ale sąsiad mówi żebym je przycięła prawie do korzenia, bo odbijają od dołu, a góra jest zdrewniała. Nie wiem czy tak dużą daturę powinno się tak mocno ciąć tym bardziej, że wolałabym, żeby dalej rosła w kształcie drzewa, a boję się, że jak przytnę ją tak drastycznie to zrobi się z niej krzaczor.A może na razie zostawić ja w spokoju i poczekać, tylko czy jest sz...
  • Na pniu wejmutki pojawiła się biała jakby pleśń igl od dołu brązowieją czym ją opryskać. Za pomoc dziękuję.
  • Mój omżyn co roku pięknie kwitnie,ale co do liści mam dużo do życzenia.Żółkną od dołu,w ogóle dół krzewu wygląda nieciekawie,liście przebarwiają się na żółto-rdzawy kolor,obrywam je i przez to dół krzewu jest nieładny....łysy.Podobno to przędziorek robi takie spustoszenie,ale nie jestem pewna bo robię opryski na przędziorka i nic nie jest lepiej.Poza tym przędziorek jest owadem ssącym,więc czy liście nie powinny wtedy być skręcone jak przy mszycy???Tymczasem liście są proste a jedynie brzydk...
  • Witam. Posadziłem na jesieni pod siatką winobluszcz 5 klapowy. Po upalnym lipcu i obfitym podlewaniu pięknie się rozrosnął i kilkakrotnie zaplatany i tak co chwila wystaje ponad siatkę. Jest już u samej góry za gęsto. Czy można teraz poprostu obcinać to co ponad siatkę wyrasta i zmusić w ten sposób do rozkrzewienia na dole? Będę wdzięczny za jakiekolwiek instrukcje obchodzenia się z tą rośliną.
  • Mam w ogrodzie kilkuletniego cisa, nigdy nie było z nim problemów, ale ostatnio zauważyłam że od dołu pędów schną igły. bardzo dziwnie to wygląda bo na końcach pędów sa śliczne jasno zielone młode przyrosty natomiast połowa pędów jest sucha. Na roślinie nie zauważyłam śladów żerowania żadnych szkodników. Co to może być?
  • Mam problem z moimi daglezjami. To są już dość duże drzewa (kilkanaście metrów wysokości). Zauważyłam niedawno, że żółkną im igły od dołu, przy pniu. Co się może z nimi dziać? I jeszcze jedno - czy białe zacieki na korze to normalne zjawisko na tych drzewach? W ogóle ostatnio mam problem z usychającymi iglakami. W cyprysiku Plumosa Aurea brązowieją i opadają igły od dołu, od środka. I w jałowcu łuskowatym też. Jałowiec to wygląda jakby miał szarą pleśń. Jak mogę rozpoznać co sie dzieje...
  • Temat może niezbyt przyjemny, ale dla mnie bardzo aktualny. Przygotowuję się do zlikwidowania wychodka po budowie domu. Stoi sobie w kącie ogrodu i niezbyt pięknie wygląda. Poradzcie proszę co najpierw powinnam zrobić. Słyszałam, że należy coś nasypać jakiś neutralizator ( ale jaki? ). Czy trzeba odczekać zanim się zasypie dół ? Następnie zasypać tylko czym - czy można tylko piaskiem ? No i rzecz najważniejsza, a mianowicie - chciałabym coś tam podsadzić ( miejsca u mnie w ogrodzi...
  • Witam, czy mogę przyciąć teraz budleję Dawida, czy już za późno?
  • Witajcie,mam storczyka z gatunku phalaenopsis ,właśnie skończył kwitnienie (nawiasem mówiąc kwitł od końca marca) ,zgodnie z zaleceniami na forum na razie nie obcinam mu pędów kwiatowych,bo są ładne zielone i na końcu mają jakby pączki.Mam natomiast pytanie odnośnie korzeni.Od końca kwitnienia puszcza wiele nowych ,grubiutkich korzonków i górą i dołem doniczki,te z dołu wychodzą już na podstawek,nie ma tam wody.Obawiam się ,że wkrótce zechcą wywrócić doniczkę.Czy można je obcinać,zwłasz...
  • Mam młodą daglezję - ok 4 m wysokości. I jak to daglezja, ma ci ona długaśne, rzadkie gałęzie. Chciałabym ją zagęścić , ale nigdy nie była jeszcze cięta. Czy mogę uciąć gałęzie drastycznie - tzn. obciąć dwuletnie przyrosty? I kiedy to zrobić, żeby jak najmniej "cierpiała"? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się