Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      zabiegi

zabiegi

(174 wyniki)
    • chcialam zapytac jak wasze maluchy po podcieciu wedzidelka pod jezykim?moj 8 tyg maluch dzis mial zabieg z rana,teraz strasznie placze,za sie zanosi i nie moge go uspokoic...czy to normalne?
    • zgodzić się czy nie? Docierają do mnie sprzeczne opinie. Jedni że dziecku samo przejdzie inni że trzeba go wykonać - lekarz zalecił zapisac się na zabieg jednak boje się trochę mogą wystapić jakieś komlikacje?
    • Moja córa ma 5 miesięcy i nadal ma problem z ropiejącymi i łzawiącymi oczkami. Były już kropelki i masaże, ale jakoś nie bardzo to pomaga. Masujemy miesiąc...czy jeszcze masować? Jak długo czekać? różni lekarze róznie radzą. Chciałabym uniknąć zabiegu udrażniania.
    • Witam! Synek (7 m-cy) często miał stany zapalne na prąciu i dostaliśmy skierowanie od pediatry do chirurga dziecięcego. Chirurg stwierdził zwężenie napletka i kazał przyjść na kontrolę za 2 m-ce (jak synek będzie miał 9 m-cy) to umówimy się do szpitala na zabieg chirurgiczny. Czy ktoś miał przeprowadzany taki zabieg u niemowlęcia? Jak to wygląda? Czy tego samego dnia jest szansa wyjść do domu (chirug twierdzi że zazwyczaj tak). Trochę się dziwię, bo z tego co czytałam raczej nie...
    • Moja córka dostała skierowanie na płukanie kanalika łzowego. Ktoś miał może doczynienia z takim zabiegiem?? A może można jakimś "domowym" sposobem tego uniknąć
    • postanowilma rozpoczac ten watek. Chociazz wczesniej spytlam o Tobrex. Ale nie wszystkie mamy mialy zapisany Tobrex, a duzo mam zmagalo sie z ropka w oczkach. Drogie mamy czy ktoras z Was robila swemu dzicku zbieg udraznia kanalika? Moje dziecko straszliwie placze przy oczyszczaniu ropy z oczka i masowaniu, wrecz juz nie daje sie tam dotknac, a ropa zkleja jej cale oczko. I to tez daje jej kolejny powod do placzu. Skora wokol oczka juz jest tak nabrzmaiala i podrazniona od pr...
    • coreczka ma 8 miesiecy, po dlugich probach masowania skierowano nas na sondowanie. w CZD jestesmy zapisani 18 stycz na zabieg, w znieczuleniu miejscowym. mamy ogomne watpliwosci czy mamy to zrobic, czy mala to wytrzyma, bo to jedno i drugie oko i zabieg nie bedzie trwał krotko. poradzcie, czy mozna to przezyc i czy sondowanie przynosi efekt.
    • Witam, Właśnie wczoraj mój synek miał odklejony napletek. Pani dr nałożyła mu maść ze znieczuleniem i po 20 min odciągnęła. Wszystko jest ok, nie ma żadnego zapalenia, obrzeku, krwi czy tym podobnych tylko mam jeden problem jak robi siusiu to zaczyna mocno płakać. Czy może dziecko którejś z mam miało podobny zabieg i podobny problem. Smaruje mu oczywiście żelem i robię okłady ale widzę, że to nie pomoaga. Lekarka mi o tym nic nie wspomniała, a dopiero jutro moge się z nią skontaktować ...
    • Mamusie, byłam na udrażnianiu bo nic nie pomagało. Kropelki nie, masaże nie. Połowa 8 m-ca i nic. W koncu poszliśmy na zabieg. Boże co ja tam przeżyłam. Nigdy więcej !!!!!! A najgorsze ze nie widzę poprawy. Skłonna jestem nawet powiedzieć że bardziej ropieje to oczko. Jestem załamana. Mamy je zakkrapiać przez tydzień antyb ale to już 3 dzień i nie widzę poprawy !!!!!!
    • Kolejny raz trafiam na informację, że dziecko miało jakiś zabieg, a rodzice/mama czekali na korytaru i nasłuchiwali płaczu, czy to w szpitalu czy w przychodni. Nie wyobrażam sobie czegoś takiego! Czy tak musi być, czy można wywalczyć obecność przy zabiegach?
    • witam. moj synek ma spodziectwo o bardzo lekkim stopniu. pediatra twierdzi ze nie bedzie mu potrzebny zabieg ale wszystko sie okaze jak bedzie mial okolo dwoch lat. czy ktoras z was przeszla to ze swoim synkiem? na czym polega taki zabieg? czy dzidzia musi lezec dlugo w szpitalu? a wogole to czytalam o tym spodziectwie ale wszedzie pisza co innego, moze wy wiecie na czym glownie polega ta wada? czy to ma wplyw na zycie seksualne dorosłego mezczyzny? Pomozcie. Dzieki.
    • Cześć Dziewczyny! Mam pytanie do Mam, których dzieci przeszły zabieg udrażniania kanalika łzawego. Mój synek ma niedrożny kanalik i przez 2 tyg.podawałam mu kropelki Tobrex i oczywiście masowałam oczko.Po tym czasie ponownie pojawiła się ropa i to w zwiększonej ilości tak, że cały czas muszę mu oczyszczać oko solą fizjologiczną. Po spaniu nie może otworzyć tego oka tak jest sklejone. W poniedziałek idziemy na zabieg sondowania. I mam pytanie czy mogę mu podać choć jedną kroplę dz...
    • Witam! Jutro jade z maluszkiem (6 mies.)na wizyte do chirurga umówić się na zabieg.Mój synek ma przepuklinę pachwinową od urodzenia.Lekarz przy wcześniejszej wizycie (Patryczek miał 3 mies)powiedział nam żebysmy zaczekali azsynek skończy 6 mies(oczywiście pod warunkiem ze nic sie do tej pory nie wydarzy) Napiszcie mi emamusie czy byłyscie w podobnej sytuacji,bo strasznie sie tego boje.Dodam synek musi zostac po zabiegu dobę w szpitalu. Z góry dziękuje za słowa otuchy i pozdrawiam...
    • dziś syn miał ściągniętą skórkę z napletka, jest tylko krzyk i wyginanie się co robić jak mu pomóc ??? Nie chce siedziec w wannie, w misce z ziołami. Tylko na rękach ale i tak płacze i płacze . Jak długo może taki stan trwać ?? proszę o pomoc co ROBIĆ
    • Chciałam zapytać czy są mamy na forum,które zdecydowały się na ten zabieg dla swojego synka. Mój synek ma 8 miesięcy i naciąganie w kąpieli prawie nic nie dało.Pediatra zaleciła mi wizytę u hirurga. A podobno czym dłużej się czeka tym gorzej dla dziecka-większy stres i dłużej pozostanie w pamięci.Strasznie się boję tego wszystkiego! Jak wygląda zabieg? Czy dziecko mocno cierpi? Proszę o radę...
    • Wiem, że temat był wałkowany, ale jestem ciekawa najnowszych wytycznych: Moja 2,5 mies. córeczka ma zatkany kanalik łzowy. Od okulisty dostała skierowanie na zabieg udrażniania i tutaj mam dylemat - na Niekłańskiej robią ten zabieg po skończeniu 3 mies, ale gdzieś słyszałam opinię, że teraz się raczej czeka z tym do 5 miesiąca. Napiszcie proszę, co wiecie na temat od swoich lekarzy/z innych źródeł? Nie chcę jej męczyć więc wolałabym się jeszcze wstrzymać, tylko nie wiem, czy w ten sposób tyl...
    • mój synuś ma 2 i pół miesiąca. Kupiliśmy mu wanienke i do niej foczkę. Początkowo mały siedział sobie jak "hrabia" i tylko czasami czymś sobie merdnął a teraz merda i chlapie nóżkami tak, że ja jestem mokra a łazienka pływa i tak codziennie. W czym go kąpać żeby mógł sobie pomerdać do woli? wanny nie mam niestety żeby mu tam foczkę wrzucić. Chciałabym żeby jego kąpiel trwała z 15 minut skoro lubi. Bo po wyjęciu z wanienki synek urządza takie awantury, że ho ho. Nie cierpi nawilż...
    • W czwartek czeka nas zabieg - mała ma niedrożne kanaliki łzowe. Czytałam trochę na ten temat. Podobno bolesne to jest. Boję się trochę bo mała ma dość zabiegów przy oczkach - od urodzenia męczymy się tak z tymi kanalikami i zapaleniem spojówek. Ciągłe kropienie, masowanie, przemywanie, smarowanie powieczek i mała bardzo mocno zaciska powieki, jak jej się coś robi. Sama okulistka mówiła, że będzie to trochę problem, że tak zaciska te oczka. Kurcze, ale się boję. Może ktoś miał podobną sytuacj...
    • Witam, Jesteśmy po zabiego sondowania kanalika łzowego u córeczki w z.o. Zrost został rozerwany. Mała dostała równiez antybiotyk na 7 dni i zalecenie masazu.Ma 8,5 mca. Mam pytanie jak wyglądała u Was sytuacja po udroznieniu kanalika bądź kanalików. Czy poprawa była natychmiastowa czy oczko jeszcze przez jakiś czas łzawiło. U nas dzień po zabiegu poprawa jest ale nadal wymasowuję bezbarwną wydzielinę i oczko nadal jest jakby troche bardziej mokre. Martwi mnie to i boję się ze trzeba bedzie ...
    • Czy Wasze dzieci miały może wykonywany taki zabieg?? Logopeda nam zalecił że powinniśmy naszemu 7 miesięczniakowi taki zabieg wykonać.Jak to wygląda od strony technicznej, czy skierowanie od pediatry wystarczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się