zabiegi

(53 wyniki)
  • dziewczyny i p.Kasiu czy ten zabieg jest jeszcze u nas obowiązkowy? i druga rzecz-jak to wygląda przy porodzie domowym?
  • witam, wiem że moje pytanie nie będzie za bardzo w temacie forum, ale nigdzie indziej nie znalazłam odpowiedzi. Kilka tyg. temu miałam zabieg łyżeczkowania po poronieniu. Od tamtej pory cały czas mam takie dziwne uczucie - jakbym coś miała w pochwie, albo jakby coś mi miało z niej zaraz wypaść. Odczuwam z tego powodu straszny dyskomfort, szczególnie przy chodzeniu i siedzeniu. Poza tym mam wrażenie że po zabiegu jej wygląd też się zmienił. Czy to możliwe że w trakcie zabiegu coś mi tam ...
  • Witam, mam pytanie, czy mogę w szpitalu przy przyjmowaniu do porodu poprosić aby wpisano w kartę że nie zgadzam się na masaż szyjki? Przy pierwszym porodzie nikt mnie o to nie pytał, po prostu to zrobili, dopiero potem się o tym dowiedziałam.
  • Witam. Mam pytanie odnosne nadzerki a planowania ciazy przez rok po jej zabiegu. Dlaczego w ciagu roku, nie powinno sie zachodzic w ciaze? Istnieje jakies ryzyko? Dla kogo? i dlaczego? Prosze i z gory dziekuje za odpowiedz :) Mama Igorka
  • Witam! Pani Kasiu, położna na szk. rodzenia objaśniała nam, że jeśli po porodzie konieczne jest wyłyżeczkowanie macicy, to zazwyczaj znieczulenie 'nie jest konieczne'. Natomiast w większości placówek przeprowadza się ten zabieg przecież w znieczuleniu ogólnym! Czy można nie wyrazić zgody na łyżeczkowanie 'na żywo'? A jaki jest standard? filte
  • Ponieważ szykuje mi się cc, zapytałam lekarza o możliwość podwiązania jajowodów przy okazji tego zabiegu. Nie jestem już pierwszej młodości, to jest moja druga donoszona ciąża (jak też kolejna ciąża-niespodzianka). Już teraz mam perspektywę spędzania 50tych urodzin przy testach do gimnazjum. Chciałabym więc zapewnić sobie spokój w kwestii kolejnych podobnych niespodzianek. Lekarz, gdy zadałam to pytanie, stał się oficjalny i powiedział, że w Polsce podwiązywanie jajowodów jest nielegalne. ...
  • Kiedy mogę zacząć ćwiczyć po 2 cc? dodam,że u nas instruktorka daje niezły wycisk.
  • pisałam ostatnio do pani z problemem związanym z zaparciami,dziękuje za rady. Otóż to wszystko co pani pisałam okazało się związane z nadchodzącym poronieniem .Wczoraj byłam u mojego lekarza bo dostałam rano krwawienia.Podam pani że ostatnią miesiączke miałam 26 pażdziernika,29 listopada robiłam test ciążowy i wyszedł pozytywnie. Do wczoraj czułam się dobrze miałam tylko te problemy o których pani wcześniej pisałam z wypróżnieniem i obecnych skurczach przy tym.Lekarz mnie zbadał...
  • Pani Kasiu i Drogie Mamy Jestem w 41tyg i zaproponowano mi tzw "membrane sweep". Sama nie wiem, co o tym myslec. Boje sie bolu. Moze porod indukowany bedzie lepszym rozwiazaniem? Poradzcie mi, prosze. Zaznacze, ze mieszkam w Holandii i zdecydowana jestem na porod domowy, co mozliwe jest tylko do 42tyg.
  • Droga Pani Mam taki problem 10miesięcy temu urodziła piękną zdrową córeczkę.Jeszcze na sali porodowej położna stwierdziła, że zbyt obficie krwawię .Podczas schodzenia z łóżka porodowego buchnęła ze mnie wielka kałuża krwi .Położna wtedy kazała mi się położyć zbadała mnie, ale uznała,ze nic nie zostało.Po 5 godz moje łóżko ponownie pływało we krwi zbadano mnie po raz drugi i uznano ,że wszystko wyszło.Podczas wypisu skarżyłam się lekarzowi ,że chyba za bardzo krwawię[był to mój drugi p...
  • Jestem 6 tygodni po porodzie podczas którego miałam nacinane krocze. Po wizycie kontrolnej u lekarza okazało się ze przy wejsciu do pochwy - na ranie narosło "dzikie mięso" - swoją drogą okropna nazwa! Czy któraś z was miała to wycinane? Jak wygląda taki zabieg, czy jest bolesny, czy się go bać i po jakim czasie można wrócić do współżycia? Lekarka mi powiedziała ze jak nie będzie mnie to bolało podczas seksu to nie trzeba tego wycinać, że czasami bywa i tak ze samo się wchłanie....
  • ....po ciężkim porodzie przedłużającym się wody odeszły a gotowości nie było prowokowana po 16 godzinach siłami natury urodziłam duże dziecko 4200 pojawiły się zaparcia i ból po wypróznianiu okazało się że mam szczeline odbytu na razie karmie piersią więc zabieg jest nie mozliwy .Mam pytanie co sie stanie jak zajde w drugą ciaże a mam nie doleczoną szczeline odbytu jak sobie w ciąży z tym radzić i co z porodem kolejnym??
  • Witam jestem 7 m-cy po porodzie sn, przez całą ciążę brałam leki obniżające krzepliwość z uwagi na trombofilię, niestety wystąpiły przez to komplikacje przy porodzie - dostałam krwotoku - miałam ewakuację krwiaka i założony dren - przez to utrudnione gojenie się krocza ... po tej stronie gdzie był dren pojawiła się ziarnina w środku - co jest niezwykle bolesne i praktycznie uniemożliwia normalne stosunki z mężem :( lekarz zaproponował usunięcie ziarniny - oczywiście prywatnie za 1000 z...
  • w związku z tym, że rana wewnętrzna po porodzie nie była zagojona, musiałam mieć robiony zabieg wypalania tej rany lekiem w ampułce. z tej racji, że dr który powiedział, że wszystko jest ok.( chodziłam prywatnie) postanowiłam udać się do państwowego gabinetu ginekologicznego - warunki super i pani dr w porządku(?). tu nie jestem pewna, bo wypisano mi ten lek w ampułce, którym wypalano ranę, do odkupienia ( w moim miasteczku to wydatek 70 zł/ za 1 ampułkę). czy muszę odkupić ten ...
  • Pani Kasiu, pięć miesięcy temu urodziłam córeczkę. Poród był bardzo szybki i niestety zostałam nacięta, ponieważ zaczęłam pękać. Mimo to nie wspominam porodu źle. Cały koszmar zaczął się z chwilą, gdy przyszła pani doktor pełniąca dyżur. Miałam przeprowadzone "na żywca" łyżeczkowanie macicy, mimo że łożysko zostało w całości wyciągnięte przez położną zaraz po porodzie (podobno powinno się odczekać aż samo się odklei????). Jak się potem okazało w szpitalu tym łyżeczkowanie po porodzie...
  • Mam pytanie, ile czasu powinno minąć od laparoskopowego usunięcia woreczka żółciowego do zajścia w ciążę? Bardzo dziękuję za odpowiedź
  • Jestem 8 tygodni po porodzie, od kilku dni zauwazylam mniej wiecej 3-4 cm na pępkiem wystającą "kulkę". Gdy wystaje a ja ją nacisnę to się chowa i potem znów wyskakuje, najczęściej gdy się pochylam lub coś podnoszę. czy to może być przepuklina? Co dalej z tym robić??
  • Jakie są medyczne wskazania do zakładania cewnika do pęcherza moczowego przy cesarce? Wydaje mi się że nie ma żadnych. Przed zabiegiem i tak nie wolno pić a po zabiegu jak się już zacznie pić to przecież można poprosić o basen...
  • Moja córka skończyła właśnie 8 tygodni a ja wciąż krwawię. Jakiś czas temu krwawienia miały się ku końcowi aż tu nagle 3 tyg. temu zaczęły sie nasilać (czerwona mocna barwa , większe ilości?). Na początku myślałam ze to okres, choć dziwiło mnie ze tak wcześnie, później jednak jak trwało to dłużej niż miesiączka myślałam, ze to macica się bardziej oczyszcza na skutek tego ze mniej więcej w tym czasie moja mała nauczyła się wreszcie jeść z piersi. Niestety nie mogłam od razu pójść z tym d...
  • Witam, jestem 7 tygodni po porodzie. Poród był bardzo ciężki, dziecko ważyło 4200g. Pękła mi szyjka, krocze, do tego zostałam nacięta. Długo moje krocze dochodziło do siebie, ale gdy minął ból po 6 tygodniach poszłam na kontrolę do lekarza. Gdy włożył mi wziernik myślałam że mnie dosłownie rozrywa. Poczułam ogromny ból... Myślałam że może to od tego że za mocno "otworzył". Po kilku dniach w domu sama postanowiłam sprawdzić, włożyłam w pochwę dwa palce i znów poczułam to samo. Takie uczu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się