zabiegi

(98 wyników)
  • Tak mi powiedzial lekarz. Od poczatku. Moj syn 18miesiecy od wrzesnia 5razy przeszedl zapalenie uszu i przy okazji byly zapalenia zatok obocznych nosa. w lutym mial robione badanie uszu tempogramem (moglam przekrecic nazwe)lekarz nic nie powiedzial, tylko tyle ze trzeba zadecydowac co dalej tuby do uszu czy usowanie tzw. 3 migdala tak zrozumialam. Badanie bylo powtorzone w PL ale nie bylo do konca wiarygodne bo maly spal pod czas badania i chrapal. Lekarz kazal powtorzyc. Powtorka byla ...
  • Czy ktoś z Was wie, jak wygląda zabieg wypalania noska u dziecka? Bo wiem, że znieczulenie jest do nosa w sprayu, ale czy to znieczulenie działa w ogóle? Czy zabieg jest długi i bolesny dla dziecka. Za tydzień idę z synem 8letnim i się boję jego cierpienia. Proszę napiszcie mi swoje doświadczenia. Syn ma mieć wypalane, bo ma obrzęknięte naczynia krwionośne i stale ma krwotoki z nosa i trudności w oddychaniu.
  • witam serdecznie znalazłam co prawda na ten temat troszke informacji tutaj ale nie sa one dla mnie wystarczajace w zwiazku z tym prosze o rade. Wczoraj byłam z synkiem u pani chirurg z 30 letnim stażem ( przyjmuje w jednym z warszawskich szpitali). Powiedziała, że syn ma stulejkę i że jak najszybciej należy wykonać zabieg. Co mnie przeraziło to fakt, że chce ona zrobić go w pełnej narkozie ( czyli usypiając - dożylnie i w masce.) Mały w maju skończy 2 lata. Jest alergikiem, ale...
  • Witam pomożcie dziewczyny dziś byłam na szczepieniu ze swoim 13 miesięcznym synkiem i pani doktor stwierdziła u niego stulejke! wypisała skierowanie do chrurga moje pytanie jest następujące czy któraż z mam to przechodziła??? jak wygląda taki zabieg? w jakim znieczuleniu, czy dziecko odczywa ból, a co po zabiegu czy nie ma problemów z oddawaniem moczu?? proszę o jakie kolwiek odpowiedzi bo chyba umrę ze strachu:(pozdrawiam i z góry dziękujuę:)
  • Witam, bardzo prosze o pomoc. Syn (19 m-cy) ma od listopada stany podgorączkowe .Zrobiliśmy badania, wszystkie w normie. Synek ma sklejke. Na wizycie u pediatry lekarka odciągnęła małemu napletek na siłe, tak żeby zobaczyc ujście cewki. Oczywiści skóra popękała i stwierdziła lekko zaczerwienione ujści cewki. Poszliśmy do chirurga pierwszego który stwierdził, że stanu zapalnego nie ma. Inny pediatra stwierdził równiez, choc bez przekonania stan zapalny i zlecił wizyte i chirurg...
  • Witam, właśnie wróciliśmy z bilansu dwulatka, ze skierowaniem do chirurga w związku z edrującymi jądrami. Pani doktor powiedziała, że w tym wieku powinno się te sprawy regulowac już operacyjnie. Wizytę możemy umówic dopiero w lipcu, będzie wyznaczona najwcześniej na sierpień (nie ma teraz zapisów) ale chciałabym się czegoś dowiedziec wcześniej - czy ten zabieg jest jednoznacznie konieczny? Czy wędrujące jądra można sprowadzic w inny sposób, farmakologicznie? Bardzo boję się tego...
  • Witam. Moja córka 5l. ma mieć w niedługim czasie wycinany trzeci migdał. Czy na zabieg może mieć negatywny wpływ płaski naczyniak znajdujący się z tyłu głowy (córka ma go od urodzenia)?
  • Witam ponownie Moja córeczka prawie 5 lat ( koniec marca) w poniedziałek (4 luty) ma zabieg pod narkozą ( przepuklina pachwinowa) 2 tygodnie temu zachorowała (infekcja wirusowa gorączka 1 doba lekki katar podrażnione gardło ) od 3 dni już jest ok. (brała neosine ,pc gorączkowe ibufen, rutinacea) Wiem , że muszę to zgłosić anestezjologowi . Ale czy ta infekcja nie zwiększa powikłań o narkozie? POTWORNIE się boję tej narkozy tym bardziej ze uniknęliśmy jej przy TK główki (dzielnie ani nie d...
  • Trochę to dla nas niekończąca się historia. Córeczce od urodzenia ropiało oczko. Używaliśmy różnych kropelek, masaży nic nie pomogło. W 7 miesiącu niestety dziecka nie można było utrzymać przy zabiegu, więc w Katowicach pod narkozą miała sondowany i przepłukany kanalik z powodzeniem. PO zabiegu byłą poprawa, oczko dalej lekko łzawiło, ale już nie ropiało, nie trzeba było czyścić rankiem zlepionego oczka i przemywać w ciągu dnia. Po zabiegu masowaliśmy, kropiliśmy według zaleceń. Po miesiącu ...
  • Syn skończył w styczniu 6 lat. Od września zaczął chodzić do przedszkola. I od tego momentu zaczęły się problemy. Praktycznie cały czas choruje (z niewielkimi przerwami). Są to bardzo częste infekcje typu katar (przeważnie gęsta zielona wydzielina), kaszel, w grudniu było wysiękowe zapalenie uszu a teraz zapalenie oskrzeli i znowu katar. Poszłam z dzieckiem do laryngologa bo synek cały czas mówi tak jakby miał przytkany nos i uskarżał się, że gorzej słyszy. Lekarz stwierdził, że to wina trzec...
  • Witam! U mojej 16 misiecznej córeczki stwierdzono - sklejenie warg sromowych calkeim przypadkiem. Wczoraj ginekolog stwierdził: zlep tylny warg sromowych (2-3mm), zlep/zrost środkowy dł. 5-6mm, zlep warg mniejszych z większymi. Ginekolog zalecila zabieg chirurgiczny w zneiczuleniu ogolnym, lub w znieczuleniu miejsocwym po uprzednim przygotowaniu mascia hormonalna OVESTIN... na 10dni, ale nie jestem w stanie dokldnie ja w tych miejscach zlepu smarowac... bo nawet samej trudno mi te zlepy dostr...
  • Pani doktor. Mój 8letni syn ma wędrujące jąderko. Często przez nawet 2 godziny nie ma jednego jądra w mosznie. Czy to jest normalne w tym wieku? Oczywiście potem schodzi, ale jądro po prostu wędruje wszędzie i ciężko je wyczuć w ogóle, bo raz jest na samej gorze, raz przechodzi na lewą stronę moszny. Proszę o opinię,czy powinnam powiedzieć o tym pediatrze?
  • dziwne?(4)

Moi drodzy mam pytanie. Jak to możliwe, że dwuletnie dziecko choruje notorycznie na zapalenie ucha i nic się nie zmienia. Mojej kuzynki dziecko ma prawie trzy lata. Ostatni rok notorycznie choruje na zapalenia ucha. Podobno ma trzeci migdał i zakwalifikował się na zabieg, który ma być za ok pół roku. Najgorsze jest to, że z tych uszu leje się ropa, chłopaczek notorycznie zażywa antybiotyki i nic!!! Czy to tak może być? Bo moim zdaniem dzieciak jest źle prowadzony. podobno ostatnie badania słu...
  • U mojego 20miesięcznego synka napletek kompletnie się nie zsuwa. Nie widać ujścia cewki moczowej. Pediatra przepisał nam maść ze sterydami, którą mamy delikatnie smarować przez 2 tygodnie. Jakie są jeszcze metody? Czy jeżeli nie widać ujścia to konieczny będzie w przyszłości zabieg? Czy ta maść coś pomaga?
  • Czy pęknięcie błony bębenkowej leczy się tylko przez "zszycie",czy są jakieś inne metody ...?Proszę o radę!
  • Witam, mój synek miał wyciętego 3 migdałka, operacja przebiegła bezproblemowo, następnego dnia wyszliśmy do domu. "Na wynos" dostał antybiotyk Zinnat. Nie wiem jak długo mam go podawać? Czy pełne pięć dni? Czy odjąć te dwa dni kiedy brał antybiotyk w szpitalu, czyli po wyjściu trzy dni?
  • U mojego 7 tygodniowego syna obserwuje stałe zbieranie się łezki w oczku lewym która spływa następnie po policzku. Stan zapalny wdał się od 3 doby po urodzeniu przez cc - teraz przemywam jedynie oczko solą fizjologiczną ponieważ antybiotyki pogarszały jedynie sprawę - i oczko wygląda lepiej ropka jest tylko rano. Niepokoi mnie to że łezka nie spływa przez kanalik - masuje kanaliki jednak nie przyniosło to jak dotąd skutku. Proszę o opinię kiedy trzeba się udać na ewentualny zabieg odetk...
  • witam pani doktor syn miał badanie słuchu tympanometria i na wyniku jest napisane UL-krzywa typu B (-405daPa) UP-krzywa typu B(125daPa) co to oznacza proszę o odpowiedź
  • Moja 11 miesięczna córka ma niedrożny kanalik łzowy -okulistka dała skierowanie na zabieg do przychodni przyszpitalnej. Powiedziała nam, że kanalik prawdopodobnie zostanie nakłuty tępą igłą i wstrzyknięta woda pod ciśnieniem powinna przerwać błonki zarastające kanalik.No i że mamy się nie martwić bo to niegroźny zabieg, że dziecko popłacze 15 minut a potem będzie juz z okiem OK. Zabieg odbędzie się 7 czerwca. Im bliżej tym bardziej się martwię i zastanawiam jak to się odbywa? ...
  • Witam. U mojego dziecka laryngolog stwierdzil kilka nieprawidlowosci. Mamy skierowanie az na 3 zabiegi 1. przyciecie bocznych migdalow 2. wyciecie 3 3 naciecie jakiejs blony w uszach i usuniecie plynu. Chciałabym zanim podjeme kroki ku operacji skonsultowac to zinnymi lekarzami Dziewczyny prosze o namiary do dobrym laryngologow, przyjmujacych najlepeij na NFZ. I mam pytanie do Pani doktor, do Was Podobno wina tych problemow sa czeste infekcje- maly od wrzesnia w przedszklu, cz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się