Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE: Cyfra+ aneks a rozwiazanie umowy

IP: *.futuro.pl 19.11.09, 13:31
Witam!
Cyfra+ przysłała mi w swojej gazetce na ostatniej stronie: Aneks do
Umowy o Abonament oraz Regulaminu do Umowy o Abonament.
Wynika z niego, że zostają dodane 4 kanały tematyczne a więc nie
jestem w związku z tą zmianą pokrzywdzony.
Umowę mam na czas nieokreślony czyli obowiązuje mnie 3 miesięczny
okres wypowiedzenia.
Czy w związku z tym mogę wypowiedzieć im umowę w trybie
natychmiastowym?
Czy jest to okres do końca miesiąca?
Czy mimi wszystko obowiązują mnie trzy miesiące w dalszym ciągu?
Jakim przepisem mogę się podeprzeć w wymówieniu umowy?
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE: Cyfra+ aneks a rozwiazanie um 19.11.09, 14:52
      Przedmiotem umowy zawartej pomiędzy abonentem operatora telewizji cyfrowej a tym operatorem jest dostarczanie treści. Treść ta dostarczana jest za pomocą usługi telekomunikacyjnej. W związku z powyższym umowa ta jest regulowana w zakresie dotyczącym przedmiotu umowy (dostarczania treści) przez przepisy Kodeksu Cywilnego. Prawo telekomunikacyjne będzie odnosiło się jedynie w sposób pośredni do przedmiotu umowy w zakresie usługi telekomunikacyjnej (przekazywania sygnału w sieci telekomunikacyjnej) oraz w zakresie systemu dostępu warunkowego (dostarczanie udogodnień towarzyszących). Zatem w tym opisanym przez Pana stanie faktycznym nie będą miały zastosowanie przepisy Prawa telekomunikacyjnego.

Do zmian warunków świadczenia usługi przez operatora telewizji cyfrowej będą miały zastosowanie odpowiednie przepisy Kodeksu Cywilnego. W szczególności art. 384 ze zn. 1 Kodeksu Cywilnego, który stanowi, że "Wzorzec wydany w czasie trwania stosunku umownego o charakterze ciągłym wiąże drugą stronę, jeżeli zostały zachowane wymagania określone w art. 384, a strona nie wypowiedziała umowy w najbliższym terminie wypowiedzenia."

Urząd Komunikacji Elektronicznej nie ma został wyposażony przez ustawodawcę w kompetencje do nadzoru nad umowami, jakie zawierają operatorzy telewizji cyfrowych z abonentami. W tym zakresie będą miały zastosowanie standardowe przepisy dotyczące zobowiązań umownych.
      • Gość: Wojtek Re: Pytanie do UKE: Cyfra+ aneks a rozwiazanie um IP: *.futuro.pl 19.11.09, 20:31
        A czy mogę prosić o konkretną odpowiedź?
        Czy to znaczy, że obowiązują mnie te trzy miesiące?
        • natalia_sankowska1 Do gościa Wojtka 20.11.09, 00:33
          Dostał Pan odpowiedź. W skrócie: pyta Pan nieodpowiedni organ, który
          jednak odesłał Pana do ustawy regulującej interesujące Pana
          zagadnienie. Czy przeczytanie ze zrozumieniem przytoczonych
          przepisów jest tak skomplikowane? Przecież te (oraz inne) przepisy
          regulują całe Pańskie życie! I nie chce Pan z bezpośredniego źródła
          dowiedzieć się jak?

Obowiązują Pana zapisy zawartej umowy.
          • Gość: antonio Re: Do gościa Wojtka IP: *.broker.com.pl 01.12.09, 16:56
            Witam

Wojtek zapytał się wprost więc skoro nie masz zamiaru odpowiedzieć to po co
            udowadniasz że ty czytasz ze zrozumieniem i zastanawiasz się nad wszytkimi
            umowammi, pomiając fakt że skoro cyfraplus zmienia wprowadzając aneks do umowy
            powinna poinformować o możliwości rozwiązania uwmoy. Wojtku należy korzystać z
            regulaminu art.15 &8 a a opierając się na:

Prawo telekomunikacyjne: Art. 59 ( Dz.U. z 2004r. Nr 1721, poz. 1800 z późn. zm.)

1. Dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych jest obowiązany do
            określenia zakresu i warunków wykonywania usług telekomunikacyjnych w
            regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych, podanym do publicznej
            wiadomości i dostarczanym nieodpłatnie abonentowi wraz z umową o świadczenie
            publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych, w tym o zapewnienie
            przyłączenia do publicznej sieci telekomunikacyjnej, a także na każde jego żądanie.

2. Dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych powiadamia abonenta
            o każdej zmianie w regulaminie, o którym mowa w ust. 1, z wyprzedzeniem co
            najmniej jednego okresu rozliczeniowego przed wprowadzeniem tych zmian w życie.
            Jednocześnie abonent powinien zostać poinformowany o prawie wypowiedzenia umowy
            w przypadku braku akceptacji zmian, a także o tym, że w razie skorzystania z
            tego prawa dostawcy publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych nie
            przysługuje roszczenie odszkodowawcze.

3. Dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych jest obowiązany do
            przedłożenia regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych Prezesowi UKE, na
            każde jego żądanie, w terminie przez niego określonym oraz każdorazowo po
            dokonaniu w nim zmian.

Kodeks Cywilny: Art. 3841.

Wzorzec wydany w czasie trwania stosunku umownego o charakterze ciągłym wiąże
            drugą stronę, jeżeli zostały zachowane wymagania określone w art. 384, a strona
            nie wypowiedziała umowy w najbliższym terminie wypowiedzenia.

Pozdrawiam
            antonio
            • natalia_sankowska1 Do Antonia 01.12.09, 17:34
              1. Po pierwsze W STOSUNKACH TELEWIZJA-KLIENT nie ma zastosowania
              USTAWA PRAWO TELEKOMUNIKACYJNE! Telekomunikacja to nie
              telewizja! Napisał o tym ekspert UKE, pisałam także ja. Więc w
              trzech punktach postu napisał Pan bzdury wprowadzające pytającego w
              błąd.
              A telewizja nie ma obowiązku wczesnego informowania o zmianie
              regulaminu, a tym bardziej o możliwości wypowiedzenia umowy - żadna
              ustawa jej do tego nie zmusza.
              2. Wskazano artykuł kodeksu cywilnego regulujący zagadnienie. Tyle
              ustawodawstwo. Dalej należy kierując się prawem przeczytać umowę i
              postąpić odpowiednio do jej zapisów oraz regulaminu. Co tam jest
              napisane, klient powinien wiedzieć lub przeczytać choćby teraz.
              3. Po co Pan się wymądrza - przecież pracownik UKE dosłownie
              zacytował art. 384 prim. Po co ten popis?
              4. Nie piłam z Panem bruderschaftu, więc proszę o zwracanie się
              per "pani".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka