Dodaj do ulubionych

a żółty ser

16.11.10, 20:26
i jakieś drobiowe parówki można jeśc?
Ser oczywiście odtłuszczony....
bo tak dziś mnie wzieło ale nie kupiłam bo nie wiem czy mogę
Obserwuj wątek
    • kasandra1012 Re: a żółty ser 16.11.10, 20:45
      Nie można, a juz na pewno nie jak zaczynasz...
    • rozmalinka Re: a żółty ser 17.11.10, 00:57
      Bywają sery żółte light, mające ok. 18% tłuszczu.Ale to i tak dużo. Ja jak już muszę, to kupuję mozarellę. Ma 12%, dobry smak i nie zawiera podejrzanych składników.

[url=http://straznik.dieta.pl/][img]https://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=76624ce2459a4f569.png[/img][/url]
      • 3-martek Re: a żółty ser 17.11.10, 07:33
        możesz sobie sama taki ser wyprodukowac, tylkko nie mogę znaleźc przepisu. Posypuje się twaróg sodą, potem smaży, ale za nic nie mogę go znaleźc:-(
        A parówki odtłuszczone to mit. I tak dużo tłuszczu. Zresztą produkty light też nie są idealne, bo często dodaje się więcej cukru wtedy, albo odwrotnie, przy tych bez cukru jest więcej tłuszczu niż normalnie. Oczyewiście nie wszędzie, więc czytac etykiety trzeba.
        Jak idzie?
        • kotwtrampkach Re: a żółty ser 17.11.10, 15:06
          3-martek napisała:

> A parówki odtłuszczone to mit. I tak dużo tłuszczu

warto skład poczytać..
          Pamietam na poczatku roku artykuł: na 100 kg masy - ok 10 kg mięsa (niektórzy podają 30%), a reszta to dodatki typu: skóry , tłuszcz, skrobia, woda, mączka kostna, celuloza (papier) szpik i chrząstki, duzo soli i konserwantów. Wszystko jest dokładnie zmielone, tak żeby wyglądało jednolicie i "chudo"

tak sobie przegladam składniki: dukan pisał, zeby soli nie za dużo jeść; a skrobia to cukier więc też nie pasuje.. Ciekawe co znajduje się w odtłuszczonych zamiast tłuszczu.
    • gusia210 Re: a żółty ser 17.11.10, 10:10
      jest jeden ser który ma 13 % tłuszczu i nawet smaczny jest.To Hit z Ryk.NA III fazę jak najbardziej.Ja pod koniec II fazy w moim pierwszym podejściu do tej diety czasami go jadłam.Ale na pewno nie na początku.
      • ruta.dl Re: a żółty ser 17.11.10, 20:12
        tylko ze ten ser jest obrzydliwy - jakbym trociny jadla.
        ja jestem 1,5 m-ca na diecie, schudlam 7 kilo i ser zolty jem (Rycki -22%). Oczywiscie ze nie pol kilo na raz, ale jak zjem plasterek bo mam ochote to moze od razu mi w biodra nie pojdzie.
        ja niestety z tych co sie nie potrafia katowac i odmawiac sobie wszystkiego - a juz zwlaszcza sera zoltego plasterek raz na tydzien....
        • gazetaforum Re: a żółty ser 20.11.10, 21:14
          Przepis na ser żółty :)

Składniki (na średnią kostkę sera):
          • 1kg chudego białego sera
          • 1,5 l chudego mleka
          • 3 żółtka
          • 2 białka
          • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
          • 1 łyżeczka soli
          • 1/3 łyżeczki białego pieprzu

W dużym garnku zagrzać mleko. W międzyczasie rozgnieść porządnie ser biały ew. zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do gorącego mleka, zmniejszyć ogień i gotować 40min cały czas mieszając. Odcedzić na pieluszce tetrowej i sitku i poczekać aż obsiąknie (ok.1h). W międzyczasie przygotować większy garnek od tego co gotowaliśmy ser z mlekiem i wlać trochę wody. Wsadzić na garnek garnek w którym gotowaliśmy ser z mlekiem i wrzucić obsiąkniety ser.
          Dodać sodę, sól, żółtka i lekko ubite białka. Dokładnie wymieszać (będzie ciężko-można posłużyć się mikserem czy drewnianą łyżką). Postawić na gaz i podgrzewać ok 10-15 min cały czas mieszając. Pojemik wyłożyć folią spożywczą zostawiając dłuższe boki, aby móc później ser przykryć. Wyłożyć masę i dokładnie docisnąć. Poczekać jak wystygnie. Wsadzić na całą noc do lodówki. Trzymać w szczelnym pojemniku, ew. owinięty w folię spożywczą
          • ven.to Re: a żółty ser 21.11.10, 08:36
            brzmi fajnie :D gdyby nie te 40 min. nad garnkiem.
            i tak bez żadnego przyciskania ciężkim kamieniem w formie?
      • joko5 Re: a żółty ser 20.11.10, 22:48
        Hit z Ryk jest pyszny, jest jeszcze Holender odtłuszczony ale ma chyba 15% (do kupienia w Almie)
        • gusia210 Re: a żółty ser 21.11.10, 15:27
          ten hit z ryk mi też smakuje.Ale mojej siostrze już nie.
    • snor-snow Re: a żółty ser 20.11.10, 21:56
      dziękuję
    • emka222 Re: a żółty ser 20.11.10, 22:44
      snor-snow napisała:

> i jakieś drobiowe parówki można jeśc?
      > Ser oczywiście odtłuszczony....
      > bo tak dziś mnie wzieło ale nie kupiłam bo nie wiem czy mogę
      >

Można pewnie że można i parówki i miód i słodycze, wszystko co chcesz!!

Tylko nie nazywaj tego dietą Dukana.

Miiiiiiliiiiiion wątów już o tym było. A co to jest książka to wiesz??????
      • olgab4 Re: a żółty ser 21.11.10, 16:19
        emka222 napisała:

> snor-snow napisała:
        >
        > > i jakieś drobiowe parówki można jeśc?
        > > Ser oczywiście odtłuszczony....
        > > bo tak dziś mnie wzieło ale nie kupiłam bo nie wiem czy mogę
        > >
        >
        > Można pewnie że można i parówki i miód i słodycze, wszystko co chcesz!!
        >
        >
        > Tylko nie nazywaj tego dietą Dukana.
        >
        > Miiiiiiliiiiiion wątów już o tym było. A co to jest książka to wiesz??????

Emka, easy!!! dziewczyna zadala pytanie, fakt, moze troche nierozsadnie, zwazywszy na obecnosc wyszukiwarki i dostepnosc ksiazki, ale nie trzeba sie tak pieklić od razu. Odpowiedzi juz dostala, mysle, ze zrozumiala po ktorejs z kolei, ze pewnych rzeczy nie wolno.
    • siula5 Re: a żółty ser 20.11.10, 23:06
      Parówek nie można, a ser żółty można samemu zrobić:
      sliweczka.blox.pl/2010/06/SER-ZOLTY.html
      Nie robiłam go ale bardzo mnie nęci, może kiedyś się wezmę i zrobię
      • snor-snow Emka 21.11.10, 21:30
        ja tez mam okres!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka