Dodaj do ulubionych

Dieta Paleo

20.05.11, 21:55
Przeszlibyśmy na dietę paleo? Przypadkiem znalazłam informacje o tej właśnie diecie. Co o niej myślicie?
Dieta paleo to dieta oparta na tym co jedli nasi przodkowie. Według pewnego eksperta nasi przodkowie dzięki temu jak się odżywiali nie mieli problemów z nadwagą, chorób serca, nadciśnienia itp. Jak my teraz borykamy się z takimi dolegliwościami.

A to co jedli to mięso które upolowali, ryby,owoce morza. A także wszystkie pochodne czyli jaja, orzechy itd. Najważniejsze czyli to, że nie tuczyli swoich zwierząt domowych, nie wiedzieli co to konserwanty. Dzięki takiemu odżywianiu się można schudnąć i świetnie się czuć.

Co Wy na to? Przeszlibyście na taką dietę paleo?
Obserwuj wątek
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Dieta Paleo 26.05.11, 11:52
      Jak najbardziej warto sięgać po produkty jak najmniej przetworzone, po żywność ekologiczną, pozbawioną sztucznych dodatków. Dzięki temu dostarczamy naszemu organizmowi tylko to co mu potrzebne, bez zbędnych dodatków chemicznych obciążających wątrobę. Co do porzucania nabiału czy roślin strączkowych do czego również dieta zachęca, nie jest to już dobry pomysł. Proszę pamiętać, iż artykuły te są źródłem ważny dla organizmu składników jak białko, wapń, witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy, fitozwiązki itp.

Ważne jest, aby pamiętać, iż żyjemy w innych czasach niż w epoce kamienia łupanego. Nasz styl życia jest zupełnie inny. Przede wszystkim, mamy mniejszą aktywność fizyczną. Jeśli więc chcemy zmieniać żywienie na wzór paleolitu, powinniśmy zmienić również cały styl życia.
      • cichalady76 Re: Dieta Paleo 31.05.11, 21:11
        Oczywiście, ale która dieta nie zachęca do aktywnego życia? Nie znajdziemy takiej diety przy której można leżeć i nic nie robić, ruch jest ważny nie tylko na diecie. Poza tym białko potrzebne naszego organizmowi znajdziemy także w innych produktach które można na diecie paleo jeść: jajka, ryby, jogurty naturalne.
        Zgadzam się, że nasze życie różni się od tego jakie prowadzili nasi przodkowie, mamy szkodliwe środowisko, produkty które zawierają chemię. Jednak dieta paleo właśnie zachęcia do tego, aby aktywnie nie biernie spędzać czas i zmienić swój styl życia na lepszy, gdzie zmniejszymy produkty zawierające najwięcej chemii.
      • Gość: Łukasz Re: Dieta Paleo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.13, 01:59
        Białko jest w mięsie, rybach oraz jajkach
        Błonnik pokarmowy mamy na przykład w jabłkach

Po przejściu na takie częściowe paleo (mleka na przykład nie mogę odstawić bo najzwyczajniej je lubę, bułka jakaś też czasem się zaplącze :) ) waga spadła mi z 96 na 89, a miałem niesamowity problem ze zrzuceniem

Tłumaczenie, że żyjemy w innych czasach to... tylko tłumaczenie. Na trochę ruchu zawsze znajdzie się czas - wystarczy odciąć sobie telewizję

Pozdrawiam
    • Gość: ki Re: Dieta Paleo IP: *.lublin.mm.pl 31.05.11, 23:15
      to kiedy idziesz na polowanie?
      • Gość: Calineczka Re: Dieta Paleo IP: *.unitymediagroup.de 01.06.11, 09:34
        No to kochane: maczugi w dlon i na kon! ... ups.... na mamuta mialo byc :)
        • cichalady76 Re: Dieta Paleo 07.06.11, 19:48
          Trzeba mieć trochę oleju w głowie:)
          Mięso nie musimy brać z lasu...nie musimy polować - wystarczy, że pomyślimy jak je przygotować aby nie zatuczyć siebie samego...Mięso możemy gotować, piec, smażyć ale bez tłuszczu. Przyprawiamy je ziołami, przyprawami - unikamy soli, która powoduje to, że przejadamy się, zatrzymuje wodę w organizmie.
    • Gość: Bubu Re: Dieta Paleo IP: *.wat.edu.pl 14.06.11, 16:19
      Dieta paleolityczna jest nietypowa, ponieważ nie jest ona tak naprawdę dietą odchudzającą lecz sposobem na życie. Tu nie wystarczy tylko odpowiednio się odżywiać, ale też ważne jest to byśmy uprawiali jakiś sport - koniecznie na świeżym powietrzu.

Jestem na tej diecie od miesiąca i przyznam, że cieszę się że zdecydowałam się "zaryzykować", mimo iż znajomi śmiali się głównie z nazwy i korzeni tego sposobu odżywiania. I już od razu mówię, że NIE, nie trzeba jeść SUROWEGO mięsa i dieta naszych przodków nie jest czymś strasznym. Jest urozmaicona, można dzięki niej poznać inną "kuchnię" i nie jest tak strasznie restrykcyjna.

Nie będę nikogo przekonywała by koniecznie przejść i wypróbować dietę paleolityczną, bo prawda jest taka, że do tego trzeba dorosnąć.
      • cichalady76 Re: Dieta Paleo 14.06.11, 22:21
        Świetnie, że jest tutaj ktoś kto dorośle podchodzi do takich rzeczy:) Zyjemy w takich czasach gdzie coś innego jest odrazu krytykowane. A dieta paleo mimo nazwy jest rewelacyjna i często kierujemy się stereotypami, niestety.

Dieta ta daje wiele możliwościw kuchni co jest niezwykle ważne, ponieważ możemy mieszać, szukać czegoś innego, aż trafimy w swój gust. A co do sportu - oczywiście, ruch jest bardzo ważny, każdy powinien się ruszać i to nie tylko na diecie.
        • Gość: madziara Re: Dieta Paleo IP: 213.77.105.* 26.06.11, 01:10
          Całkiem jak u mnie w pracy, też mi dokuczają i się podśmiewują ze mnie, że jestem na tej diecie, a zielonego pojęcia nie mają. Bo wybaczcie ale żeby coś krytykować to najpierw trzeba mieć jakąś wiedzę. Ja jestem bardzo zadowolona z tej diety. Czuje się o wile lepiej. Nie wiem czy rzeczywicie polepszyło sie moje zdrowie jak zapewniają dietetycy promujący tą dietę, ale samopoczucie mam na pewno lepsze. Straciłam juz kilka kilogramów i energii mam całe mnóstwo.
          • Gość: jssr Re: Dieta Paleo IP: *.aster.pl 02.08.11, 16:39
            Paleo to ciekawa koncepcja ale ma sporo słabości. Nie wiemy na przykład tak naprawdę co jadł i jak żył człowiek paleolitu. Stąd wiele różnych, sprzecznych opinii na temat diety paleo. Tutaj ciekawy artykuł na ten temat
            nowadebata.pl/2011/07/30/ile-paleo-w-paleo/
    • mika-20 Re: Dieta Paleo 28.10.13, 09:56
      dieta sama w sobie nie wydaje sie zla, ale ja jestem zwolenniczka diety w ktorej mozesz sobie pozwolic na wszystko ale w rozsadnych ilosciach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka