Dodaj do ulubionych

Dieta warzywna

IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.11, 21:17
Witam!
Znalazłam ciekawą propozycję - 5 dniowa dieta bezmięsna, zamiast mięsa - warzywa. Jako że od długiego czasu walczę z upartymi kilogramami skusiłam się, dziś 2 dzień i ... no właśnie. Przybył mniej więcej 1kg. Wiem, że to początek, ale to chyba nie tak powinno być... Bardzo proszę o opinię, radę...
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ala [...] IP: 83.218.113.* 03.08.11, 12:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • krzysztofsf Re: Dieta warzywna 04.08.11, 01:11
      Wage zapisuj rano a nie wieczorem.
      Uwazasz, ze bialko jest przyczyna zbyt duzej wagi?
    • krzysztofsf Re: Dieta warzywna 04.08.11, 01:13
      Jeszcze jedno - cala "dieta" trwa 5 dni????
      Przez ten czas to porzadnie przeczyscisz jelita i odwodnisz tkanki, a nie utracisz tluszcz.
      Takie cos, zeby wbic sie w przyciasny kostium kapielowy?
      • Gość: ellie Re: Dieta warzywna IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 09:29
        Cóż, nie wiem jak z tym białkiem... I tak jem białe serki, więc go dostarczam.

Ta dieta to po prostu rozpaczliwa próba złapania się czegokolwiek, co wreszcie pomoże. "Nadmiar mięsa nie pozwala schudnąć" - mniej więcej tak ją przedstawiał nagłówek. A mięso jadłam codziennie, choć nie smażone, bez sosów.
        Dodatkowym problemem jest niedoczynność tarczycy, którą leczę od ok. 2 lat.
        Postanowiłam od dziś zrezygnować z tego "cuda". Zamiast coś zgubić otrzymałam dodatkowy kilogram.
        • krzysztofsf Re: Dieta warzywna 04.08.11, 10:42
          trzymaj sie systematycznego wazenia rano - wypocona, "wysiusiana". Zapisuj w kalendarzu, z uwagami odnosnie diety i wysilkow. Zauwazylem, ze efekt +/- nastepuje na 2-3 dzien od np. zjedzenia pizzy czy bardzo restrykcyjnego dietowo dnia.
          Mi osobiscie ruszyla zastoj rezygnacja z posilkow po 18-ej. Spada mi 2-3 kilo miesiecznie, czasem z zastojami i okolo 10 dni - ale w skali miesiaca "plan" sie wyrabia.

Duzo pij - polecam herbaty Pu Erh i zielona, oolongi - naturalnie tego sie nie slodzi.

Minimum jeden codzienny godzinny marsz - okolo 6 km. Przy powolnym wysilku spala sie tluszcz a nie glikogen miesniowy. Okolo 2-3 tygodnie moze byc zastoj, bo odtwarzaja sie miesnie, ciezsze od tluszczu - szczuplejesz ale waga nie spada.

Odstawilem weglowodany.
          Jem miesa, wedliny, twarogi, nabial, ryby warzywa. Owoce w malych ilosciach co 2-3 dni.
          male ale czeste posilki - co 2-3 godziny od rana.

Nie mozna przesadzic zbyt glodowkowo - moze sie uruchomic metabolizm glodowy i nasili odkladanie w tluszcz trawionych pokarmow. Lepiej jesc czesto ale malo kalorycznych przegryzek - polecam marchewki i pomidory - tak, aby uklad pokarmowy byl zapelniony.
          • Gość: ellie Re: Dieta warzywna IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 15:38
            Nie jem po 19, ale chodzę spać dopiero o 23. Czasem o 20 wpadnie łyżka serka wiejskiego.

Staram się pić, choć przyznam, że przez ostatni tydzień piłam bardzo mało. Zamiast tego jadłam arbuzy (czytałam na ich temat bardzo wiele dobrego, w kontekście odchudzania).
            Piję wodę, herbaty nigdy nie słodzę.

Najgorzej z ruchem. Staram się przynajmniej "pobiegać z miotłą" po domu. Lubię spacery, zaczęłam jeździć na rowerze.

Twarogi, serek wiejski, homogenizowany to niemal podstawa mojej codziennej diety. Mięso też jest, warzywa, ryby mniej. Wędlin zupełnie nie jadam. Z owoców jedynie arbuzy.
            Ciemne pieczywo - lubię je - ale jem w niewielkich ilościach.

Metabolizm mam z pewnością spowolniony, wcześniej mocno ograniczałam, teraz staram się go poprawić, dlatego tyle białka. Jem częściej, mniejsze porcje.
    • energoland Re: Dieta warzywna 04.08.11, 09:29
      Pięć dni na pozbycie się tłuszczu to stanowczo za mało :)
      • Gość: ellie Re: Dieta warzywna IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 09:31
        Wiem...
        Przyznam, że po prostu skusiła mnie pozorna prostota i łatwy sposób zgubienia wagi. I co z tego mam...
    • emilia.gnybek-ciosek Re: Dieta warzywna 24.08.11, 09:29
      Nie ma drug na skróty. Nasz organizm funkcjonuje tak jak go żywimy. Dlatego jeśli tyjemy czy nie mamy energii, bardzo ważne jest, aby przyjrzeć się swojemu dotychczasowemu sposobowi żywienia. Następnie wyeliminować należy błędy i wprowadzić prawidłowe nawyki na trwałe. Pozwoli to zmniejszyć masę ciała, ale też poprawić kondycję zdrowotną organizmu.

Proszę pamiętać, iż ustrój do prawidłowego działania potrzebuje szeregu składników odżywczych. Stąd prawidłowa dieta powinna być różnorodna i zawierać zarówno warzywa, jak też owoce, pełnoziarniste produkty, chude mięso, ryby, orzechy, nasiona, oleje. Zamiast więc przechodzić na krótkie diety oferujące cuda, proszę postarać się zmienić trwale swoje postępowanie żywieniowe na prawidłowe. Proponuję lekturę poniższego artykułu.

Małe modyfikacje - duże zmiany
      • beibichek Re: Dieta warzywna 07.09.11, 00:33
        no wie Pani? drug?!?!? są drogi przecież...
    • tharna Re: Dieta warzywna 24.08.11, 09:55
      Samo mięso absolutnie nie przyczynia się do tycia. Dopiero nadmiar tłuszczu powiązany z węglowodanami powoduje przyrost tkanki tłuszczowej. Są diety oparte na jedzeniu samego mięsa i ludzie po tym ładnie chudną, czy zdrowe - to już inna rzecz, ale są.
      Ja kiedy byłam na diecie - robiłam sobie sałatki (ryż, warzywa, pierś z kurczaka) ogólnie mało tłuszczu a efekt był bardzo fajny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka