Dodaj do ulubionych

problem z akomodacja

25.11.12, 13:18
Mam pewien problem z oczami. Mianowicie jakiś czas temu zaczęłam zauważać, że w lewym oku obraz jak gdyby troche sie zamazuje. ponadto musze wkladac w patrzenie wiecej wysilku i czesto bola mnie oczy, ale o dziwo wszystko jestem w stanie przeczytac, z kazdej odleglosci (gorzej jest z elektronicznymi wyswietlaczami np. zegarek na piekarniku). bylam z tym problemem u dwoch okulistow. obaj stwoerdzili ze mam problem z akomodacja oka, natomiast zupelnie roznily sie ich zalecenia. jeden kazal mi nosic do pracy z bliska okulary +0,25, natomiast drugi absolutnie zabronil noszenia okularow. powiedzial ze musze odpoczywac bo od okularow tylko pogorszy sie wzrok. w badaniach wychodzily mi niewielkie wady, ale za kazdym razem inne. raz plusy, raz minusy. lekarze powiedzieli, ze to zwiazane jest wlasnie z akomodacja. jestem studentka, wiec praca z komputerem i czytanie sa w zasadzie czeste. co powinnam zrobic i kogo posluchac. ?
Obserwuj wątek
    • arleta.waszczykowska Re: problem z akomodacja 02.12.12, 20:24
      Witam,
      Objawy jakie Pani opisuje rzeczywiście są najprawdopodobniej przyczyną zaburzeń akomodacji. Trudno mi na podstawie Pani opisu odnieść się do zaleceń lekarzy ponieważ zaburzenia akomodacji mogą polegać między innymi na skurczu akomodacji, kiedy to pacjent normowzroczny lub nawet nadwzroczny przyjmuje korekcję minusową a w takim przypadku okulary takie rzeczywiście mogłyby dodatkowo nasilić problem.
      Z drugiej strony opisywane przez Panią dolegliwości mogą być przyczyną utajonej nadwzroczności kiedy to po wysiłku akomodacyjnym lub w stanach ogólnego przemęczenia Pani akomodacja nie kompensuje w pełni nadwzroczności i wtedy może mieć Pani zaburzenia widzenia, szczególnie do bliskich odległości. W takich przypadkach okulary, nawet z małą korekcją, są jak najbardziej wskazane.
      Podstawą jest dobrze wykonane badanie okulistyczne, przeprowadzone koniecznie po porażeniu akomodacji.
      Pozdrawiam.
      Arleta Waszczykowska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka