bluevelvet22 15.03.05, 20:13 Mój 12 letni wnuczek ma jaskrę.Czy są jakieś zioła,ktorymi można leczyć jaskrę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deczi Re: Jaskra 17.03.05, 11:47 Wspomagające działanie ma witamina C i antocyjanidyna - najlepsze źródło to jagody, porzeczki, aronia. Znalazłam też informację, że warto stosować gorące kompresy (podobno najlepiej przez 20 minut i co 3 godziny), propolis, okłady z kwiatu bławatka, nostrzyka, ziela świetlika. Najlepiej jednak wybrac się do dobrego naturopaty. Pozdrawiam, D. Odpowiedz Link
jagoda85 Re: Jaskra 19.06.05, 11:36 Obawiam się, że to może tylko wspomóc terapię, ale napewno nie wyleczy. Niestety jest to choroba prowadzaca do ślepoty. Jest ona dziedziczna. Ja sama stale muszę kontrolować ciśnienie w oczach, ponieważ moja mama miała jaskrę. Jej choroba ujawinła się około 60-go roku życia. Pod koniec życiajuż prawie nie widziała. Współczuję temu dziecku i całej rodzinie. Uważam, że powinien być pod stałą opieką okulisty i ściśle stosować leki jakie mu okulista zleci. Odpowiedz Link
asiabed Re: Jaskra 30.06.05, 22:06 witam, sluchajcie - nie chce niczego sugerowac, ale moja babcia chora na jaskre od 20 lat przeszla okolo 2 lata temu na diete kwasniewskiego (optymalna), a okolo rok temu odstawila leki, ktore od lata na jaskre brala. Poki co wizyty kontrolne nie ujawniaja jakichs nienormalnosci, a babcia widzi dobrze. generalnie dobrze sie czuje na tej diecie. No coz, ja osobiscie nie jestem zwolenniczka diety optymalnej, wrecz przeciwnie. Ale babci pomaga (moze tez autosugestia...). bluevelvet22 zachecam w razie czego do zapozniania sie blizej z zaleceniami dr kwasniewskiego (obok innych konsultacji). I tak jak mowie - nie namawiam do porzucenia terapii lekowej. Po prostu informuje, ze mozna tez tak sobie radzic z ta choroba. pozdrawiam Odpowiedz Link