tebacha 23.05.08, 17:39 Jestem ciekawa ile z Was odkryło na stole operacyjnym, że to właśnie ma i w jaki sposób pomagał Wam anestezjolog? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gawliki Re: Zespół żyły dolnej głównej 25.05.08, 18:48 a co to???????? kliknij na LAURA mój suwaczek Odpowiedz Link
polpotworek Re: Zespół żyły dolnej głównej 01.06.08, 01:59 Wiedzialam juz wczesniej i panicznie sie balam ciecia, puki moglam lezalam przecghylona ale pozniej polozyli mnie na plasko i zaczelam tracic przytomnosc... wygladalo to strasznie( a lekarze byli niezle spanikowani bo mialm cesarke ze wzgledu na niedotlenienie dziecka. anestezjolog z tego co pamietam podala mi efedryne która zadzaialala gdy juz prawie odplynelam(hiperwentylacja i piszczenie tych maszyn do których bylam podlaczona)... wtedy dotarlo do mnie ze w pospiechu wyszarupuja mi dziecko z brzucha i gdy tylko wyciagneli malego poczulam ogromna ulge. Ale wszystko skonczylo sie dobrze Odpowiedz Link
magkow14 Re: Zespół żyły dolnej głównej 01.06.08, 23:13 Zespół żyły dolnej głównej wywołuje ucisk powiększonej macicy na żyłę główną dolną, zwłaszcza podczas leżenia w pozycji "na plecach", powoduje to zmniejszenia przepływu żylnego, dalej niedoboru objętości krwi i pojawiają się objawy takie jak przy wstrząsie. Odpowiedz Link
gawliki Re: Zespół żyły dolnej głównej 02.06.08, 09:46 ja to mam bez ciazy!!!!!!!zawsze lezac na plasko wydaje mi sie,ze sie dusze,ze tchawica sie zapadaaz badalam tarczyce,ale jest ok w ciazy tez mi to przeszkadza.......ale mialam 4lata temu cesarke i jakos nie bylo problemu lezac,chyba myslalam o czym innym,w pewnym momencie jakos tylko wydawalo mi sie ze dusi mnie na klatce ale jak anestezjolog powiedziala,ze tak to sie czuje to juz bez paniki,i nic sie nie zdazylo odpukac Odpowiedz Link