blackk_velvet 18.12.09, 13:30 Czesc od dzisiaj zaczynam brac lit, jak sie po nim czujecie?pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chin_chilla Re: lit lit lit 18.12.09, 13:41 Biorę to od samego początku leczenia. Czyli jakieś 5 lat więc nie umiem ci powiedzieć, jak się czuję bez tego Ale pamiętam, że na samym początku może być trochę irytujące trzęsienie się rąk. Z czasem przechodzi. Ja przez jakiś czas brałam propranolol na to trzęsienie, ale potem już nie był potrzebny. Rada praktyczna - popijaj to jakimś sokiem albo letnią, słodką herbatą. Lit ma niestety tak paskudny smak, że jak się go popija wodą to można zwymiotować. Odpowiedz Link
skwr2 Re: lit lit lit 18.12.09, 14:18 Mnie najłatwiej przełykać, popijając mlekiem. Na początku kuracji mogą wystąpić nudności. Ustąpią po niezbyt długim czasie. Odpowiedz Link
blackk_velvet Re: lit lit lit 18.12.09, 14:43 Bede brala 2x2 dziennie, ostatnio duzo czytam na temat tej choroby i dochodzi do mnie co ze mna sie dzialo, a myslalam ze jestem calkowicie zdrowa i ze tak ma byc.Nie wszyscy z mojej rodziny rozumieja moja chorobe oni mysleli ze mialam tylko depresje i ze juz powinnam z tego wyjsc a wcale tak nie jest. Odpowiedz Link
skwr2 Re: lit lit lit 18.12.09, 14:53 Z czasem nauczysz się rozpoznawać swoje chore zachowania. Daj rodzince do poczytania sensowną literaturę na temat Chadu, poproś, żeby lekarz z nimi porozmawiał. Zawsze można skorzystać z wsparcia forum. Wiedza o chorobie jest nie do przecenienia, żeby Tobie i bliskim żyło się łatwiej. Odpowiedz Link
blackk_velvet Re: lit lit lit 18.12.09, 15:33 czy biorac tabletki mania moze i tak wrocic?czy raczej nie wraca? Odpowiedz Link
skwr2 Re: lit lit lit 18.12.09, 15:54 Może się pojawić, ale wychylenie w górę powinno być mniejsze niż gdyby nie stosować leków. Podobnie z depresją. Odpowiedz Link
jasminka28 Re: lit lit lit 18.12.09, 16:54 Hej. Mnie lit niesłuzył i lekarz zmienił mi go na Tegretol.Bolała mnie głowa i jakos niespacjalnie sie z nim polubiłam. Okroponośc połykania i w ogóle jakos na NIe. Moze tobie bezdie z nim lepiej Pozdrawiam Odpowiedz Link
skwr2 Re: lit lit lit 18.12.09, 19:19 Nie zrażaj się. Potraktuj łykanie litu jak mycie zębów albo coś w tym rodzaju. Odpowiedz Link
chadodlat123 Re: lit lit lit 29.01.10, 18:27 proszę, nie popijajcie lekarstw mlekiem, sokiem, czy też kawą!!! Polecam popijać tylko wodą i nigdy na pusty żołądek! Przy przyjmowaniu regularnie lekarstw - musicie dbać o wątrobę, żołądek i nerki. KONTROLUJCIE TO PROSZĘ PRZYNAJMNIE RAZ W ROKU!!! ...może unikniecie tego co ma moj mąż powodzenia Odpowiedz Link
dr.zabba Re: lit lit lit 19.12.09, 00:08 Cześć, biorę lit dwa lata i tylko mi się łapki trzęsą, teraz już dużo mniej niż na początku. Trzeba uważać na tarczycę i czasem zbadać hormony. A przełykanie tego świństwa z czasem jest coraz łatwiejsze. Na początku to była masakra. Odpowiedz Link
drugikoniecswiata Re: lit lit lit 19.12.09, 05:07 o mamo, nie strasz. bo po naradzie jednego mądrego pana z drugim mądrym panem i moich przemyśleniach wychodzi na to, że i ja muszę się z nim w końcu zaprzyjaźnić. a z jogurtem albo serkiem nie idzie? to mój sposób na nospę i immovane. ale lit nie jest gorzki, tylko jakoś metalowo smakuje, tak? coś mi się kołacze, że mi ktoś tak opowiadał, ale może przeinaczyłam. w każdym razie na czym polega paskudność. i niech jeszcze tu parę osób napisze że im lit tarczycy nie rozwalił, pliiiz. Odpowiedz Link
majagor Re: lit lit lit 19.12.09, 09:33 Moja mama na licie jest od początku choroby, czyli od 1982-83 roku. Odstawiła go dwa lata temu sama, bez zgody i wiedzy lekarza. Lit ją stabilizował nie zawsze udanie. Dopiero połączenie litu z zastrzykami [Decadol chyba] poskromiło manię. Bez zastrzyków, mimo stosowania litu mamę co roku w pewnym okresie ogarniała mega mania. Tarczycy lit jej nie rozwalił ani trochę. Ma ją do teraz ok. Ale wątrobę jej zniszczył kompletnie.. Nie wiem jak początkowo wygladało u niej połykanie tego, ale z tego co ja pamiętam to połykała go bezproblemowo - pewnie kwestia przyzwyczajenia. Lekarz, który jej zapisuje lit mówi, że mama jest jedną z ostatnich pacjentek, które mają właśnie ten specyfik. Nowym pacjentom już tego nie zapisuje. Odpowiedz Link
blackk_velvet Re: lit lit lit 19.12.09, 15:47 popilam mlekiem i poszlo nie bylo tak zle koniec z depakine chrono a bralam ja od 13 roku zycia Odpowiedz Link
bonus1985 Re: lit lit lit 20.12.09, 14:30 Po licie trzęsły mi się ręce do tego stopnia, że nie moglem nimi zupy zjeść tylko musieli mnie karmić inni , a na koniec liciontko zafundowało mi zatrzymanie wody w organizmie i cza było *uja odstawić. Jednych to wspaniale stabilizuje, innych truje. Reguły nie ma. Odpowiedz Link
grotka14 Re: lit lit lit 28.01.10, 16:58 ja biore lit od diagnozy tzn. od 8 miesiecy.Na poczatku trzesly mi sie rece, ale szybko przeszlo. Ogolnie tutaj gdzie mieszkam lit jest uwazany za cos najsluteczniejszego na CHAD, i zawsze z tym sie probuje. Sa jednak przypadki,ze lit "sie nie przeyjmuje". Mi po tabletkach chce sie pic, z przelykaniem nie mam zadnego problemu.O czym nie mozemy zapominac to o przestrzeganiu badan litu we krwi. Odpowiedz Link
drugikoniecswiata Re: lit lit lit 29.01.10, 21:43 Łykam od 10 dni i już w drugim podejściu zrozumiałam, na czym polega paskudność. Jak go nie przemycę w jedzeniu, to pluję i rzygam dalej niż widzę niezależnie od tego, czy z wodą, sokiem, herbatą... No i czekam na efekty. Znowu nadzieja... PS nie rozumiem o co chodzi z paniką w kwestii popijania wyłącznie wodą? wiem, że żelaza nie powinno się popijać mlekiem, i że sok grejfrutowy nie jest neutralny, ale żeby od razu panikować globalnie? Odpowiedz Link
skwr2 Re: lit lit lit 30.01.10, 19:57 drugikoniecswiata napisała: > Jak go nie przemycę w jedzeniu, to pluję i rzygam dalej niż widzę niezależnie o > d > tego, czy z wodą, sokiem, herbatą... Spróbuj popijania mlekiem, dość sporą ilością. Odpowiedz Link