agusia79-dwa 03.01.08, 14:18 mam pytanko CZY SZCZEPIENIE PRZECIW GRUŹLICY JEST OBOWIĄZKOWE??? Córka ma 8 miesięcy i nie byłana toszczepiona Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
100ania Re: gruźlica 03.01.08, 14:21 jest obowiązkowe i dzieciaki szczepione są jeszcze w szpitalu, jeżeli stan zdrowia na to pozwala i waga dziecka wynosi min. 2kg Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: gruźlica 03.01.08, 17:04 tak jak napisała 100ania szczepienie to jest obowiązkowe. Ja szczepiłam Alexa na własną rękę (przy wypisie ze szpitala ważył 1850g) w przychodni. Odpowiedz Link
ania290679 Re: gruźlica 03.01.08, 17:29 jest obowiązkowe,ale nam w przychodni konsultacyjnej szczepień powiedzieli,że mają czas dopóki Madzia nie skończy roczku(a ma prawie 11 m-cy)-zwlekają dlatego że miałyśmy masę zaległości w szczepieniach a pozatym to żywa szczepionka,w przypadku dzieci,które były szczepione"normalnie"i na roczek czasu nie ma odpowiedniej średnicy blizny powtarza się te szczepienie-stąd to zwlekanie w naszym przypadku... pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
agusia79-dwa Re: gruźlica 03.01.08, 18:08 tak mi się wydawało, a babka u mnie w przychodni powiedziała, że to już nie jest obowiązkowe!!! mała waży już prawie 7kg. czy mogę ją sama zaszczepić. I czy szczepionka jest bezpłatna?? Odpowiedz Link
78goska Re: gruźlica 09.01.08, 00:12 u nas też planowali od razu infanrix w przychodni i mowy nie było o gruźlicy.Sama powiedziałam, że mała będzie mieć chrzestnego, który kiedyś brał jakieś leki p/gruźlicze, i trochę się obawiam.Po tym tekście pani zaszczepiła w pierwszej kolejności gruźlicę.Bezpłatnie. Odpowiedz Link