Dodaj do ulubionych

Skup butelek

25.10.10, 11:43
Skupy butelek finansowały w poważny sposób moje dzieciństwo. Butelki po wódce, bez tzw obrączki, butelki z piwa i wina obowiązkowo wymyte. Bywało, że nawet w skupie butelek kolejki się ustawiały.
Pamiętacie skupy opakowań szklanych?
23.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Skup butelek 25.10.10, 14:50
      Pewnie, że pamiętam. W większych sklepach samoobsługowych bywały punkty skupu butelek, co było o tyle zabawne, że panie przy kasie przyjmowały takie same butelki tylko "na wymianę" lub z karteczką potwierdzającą wpłatę kaucji.

Opakowania szklane skupowano również w tych samych miejscach, co makulaturę i złom.
      • ewa9717 Re: Skup butelek 25.10.10, 15:17
        Z wczesnego dzieciństwa pamiętam cierpliwe obłupywanie laku wokół szyjek butelek ;)
        • asdaa Re: Skup butelek 25.10.10, 17:09
          też to robiłam + odklejanie etykiet + mycie i suszenie butelek; u nas mokrych nie przyjmowałi. \Wówczas za jedną sztukę płacono 1 zł. No i te wyprawy po okolicznych laskach i rowach w poszukiwaniu łupu....
          • lustroo Re: Skup butelek 25.10.10, 19:25
            Fajna sprawa i czysto było, i pieniądze na drobne przyjemności :) A teraz pełno szkła się wala po lasach i parkach, ech...
          • jaqbek2 Re: Skup butelek 08.11.10, 10:50
            Ehh, piękne to były czasy. Przypomniały mi się 2 historie:

1) Gorzów Wlkp. Osiedle Staszica. SAM "Orion" - pierwszy ogromny pawilon handlowy na środku blokowiska. I obowiązkowo punkt skupu butelek, do którego zawsze ustawiały się gigantyczne kolejki. Któregoś dnia zapakowałem wózek i wszystkie możliwe torby i z siostrą poszliśmy oddać butelki. I ZONK - przyjmują tylko bez naklejek. No to do domu, woda do wanny i moczymy. Wybrałem się ponownie po jakichś 2 - 3 dniach. Tym razem zastaliśmy tabliczkę, że ... przyjmują wyłącznie Z NAKLEJKAMI. Butelki wylądowały w śmietniku.

2) Ojciec zrobił "interes życia". Kupił jakiś Bułgarski przecier z czereśni w butelkach. W skupie pusta butelka kosztowała więcej, niż w sklepie pełna.
        • horpyna4 Re: Skup butelek 25.10.10, 19:49
          I często etykietki trzeba było zmywać, bo nie po wszystkim przyjmowano. A że kształt butelek był identyczny...
    • fettinia Re: Skup butelek 26.10.10, 09:09
      Pamietam:)U nas byl skup opakowan szklanych polaczony z punktem napelniania syfonow:)
      • m_finka Re: Skup butelek 26.10.10, 12:47
        Piękne czasy! A jakie ekologiczne! :D Na moim osiedlu był skup butelek... Mama pomstowała, bo w okresie przetwórczym nie miała do czego soków wlewać :D
        A clou tego jest fakt, że za 3 butelki (3 zł za sztukę) plus złotówka (najczęściej od rodziców)miało się na bilet do kina. Teraz za 3 butelki + złotówka nie ma się nawet biletu na autobus...
      • ikar1 Re: Skup butelek 08.11.10, 16:47
        hehhh.... u nas - nowe osiedle w rozbudowie (wiadomo ile czasu trwaly budowy za komuny) wielki kawal przestrzeni z betonowymi kolkami (do studzienek kanalizacyjnych) w ktorych budowlancy spozywali zakupione w pobliskim SUPERSAMIE napoje alkoholowe i....
        skup SUROWCÓW WTÓRNYCH tuz obok budki z AUTOMATAMI DO GRY...

stare czasu ;-)
    • pompompom Re: Skup butelek 27.10.10, 20:23
      Ja jeszcze ze dwa lata temu widziałam taki punkt (w Realu) w Niemczech. Oddawałam tam nawet flaszkę po coli, bo szklana była i dostałam zwrot kaucji.
      • zdzisiek66 Re: Skup butelek 08.11.10, 11:22
        W cywilizowanych krajach są automaty. Wrzucasz butelkę i odbierasz bilon. A w Polsce? Nie dość, że większość napojów w plastiku, to nawet butelki piwa w większości bezzwrotne.
        To jeden z bardzo niewielu tematów, które w PRLu funkcjonowały lepiej, niż teraz.
      • kolonistka Re: Skup butelek 08.11.10, 14:29

W Niemczech wiekszosc butelek (tych plastikowych tez) jest zwrotna. Mozna je oddawac w sklepach albo w takich wspomnianych przez Ciebie automatach.
    • trevistas Re: Skup butelek 02.11.10, 00:16
      Skupowano tez sloiki, ale byly one tansze w skupie; po 30 i 50 gr / chyba /.
    • zwiatrem Re: Skup butelek 08.11.10, 11:22
      Teraz tez mozna sprzedac butelki, ale tylko po piwie, czyli bedac zulem albo poszukujac w miejscach "meliniarskich", czy nie leza sobie zostawione w trawie.

Moje kieszonkowe zasilaly tylko butelki po mleku i smietanie.
      Obecni moj syn chcial sie podobnie zasilac makulatura oddana na skup, ale musialby oddac pol tony, zeby miec konkretny grosz.

Za 1 kg makulatury dostawca może otrzymac od 13 gr za gazety i książki do 15 gr za kartony ;
      • jolunia01 Re: Skup butelek 08.11.10, 12:24
        zwiatrem napisała:

> Teraz tez mozna sprzedac butelki, ale tylko po piwie, ...

Bardzo rzadko - sklepy najczęściej żądaja paragomu, a poza tym znaczna część butelek po piwie jest bezzwrotna.
        • czekolada72 Re: Skup butelek 27.01.11, 12:32
          jolunia01 napisała:

> zwiatrem napisała:
          >
          > > Teraz tez mozna sprzedac butelki, ale tylko po piwie, ...
          >
          > Bardzo rzadko - sklepy najczęściej żądaja paragomu, a poza tym znaczna część bu
          > telek po piwie jest bezzwrotna.

sa tez obecnie w niektorych marketach automaty do zwrotu butelek po piwie, ale tylko wybranych - potem paragonem mozna zaplacic w kasie.
    • rusis1 Nie tylko 08.11.10, 12:21
      skupów butelek mi brakuje. Niestety wraz z likwidacją okolicznych punktów skupu zlikwidowano jednocześnie skupy papieru. Dużo pieniędzy z niego nie było nigdy ale żal mi trochę każdego miesiąca wyrzucać parę kilogramów gazet do kontenera, zamiast oddawać do skupu - i tu nie tyle żal mi pieniędzy, bo to byłyby grosze, co marnowania surowców wtórnych. A niestety nie mam siły i czasu jeździć po mieście szukając takich punktów. Kiedyś w promieniu 200 metrów od mieszkania miałem 2, kilka kolejnych w trochę większej odległości. Teraz nie ma żadnego. Jeśli jakieś pozostały to tylko zajmujące się skupem metali.
      • kontik_71 Re: Nie tylko 04.02.11, 15:42
        A moze sie dowiedz czy zaklady komunalne nie zbieraja plastku, papieru itp.. moje szkodniki maja w planie dyzurow tygodniowych (naprzemienne dyzury oczywiscie) wlasnie pakowanie surowcow wtornych do workow i wystawianie ich w dniu odbioru.
    • fakej Re: Skup butelek 08.11.10, 13:14
      W oparciu o podobne sentymenty Czesi zrobili nawet film www.filmweb.pl/Butelki.Zwrotne

Ja akurat używałem skupów butelek do czego innego - zgarniałem stamtąd nakrętki po wódce, którym usuwało się tekturowe denko, napełniało saletrą z cukrem, zamykało się nakrętkę zagniatając jej brzegi na ponownie włożonym tekturowym denku. Potem cyrklem robiło się dwie symetryczne dziury w kapslu i powstawał tzw. "szczurek", który następnie leciał w kosmos.

Ale mimo wszystko uważam, że teraz jest lepiej. Żeby zarobić na denaturat nie trzeba się wałęsać pod płotem w poszukiwaniu butelek - wystarczy odpiłować kawałek szyny albo kabel od semafora i spylić na szrocie.
      • yanca1 Re: Skup butelek 08.11.10, 14:06
        Będąc młoda dzieciną chadzałam, z innymi równymi mi wiekiem, na butelki - każdy ze swoją siatką. Zbieraliśmy bardzo uczciwie w systemie: twoja, moja, jej, jego itp. Zwykle na osobe było mało, ale zawsze weselej w grupie. Potem w domu zabierało się butelki mleczne i śmietanowe i znowu "grupowo" do skupu. I tu napiszę, coś co dziś zdziwi - za siatkę butelek kupowałam sobie książkę! Co prawda niezbyt grubą i w miękkiej oprawie, ale właśnei na tyle zwykle mi starczało.
        Na "cywilizowanym zachodzie" kaucja jest wyższa od ceny wody (25c i 19c) więc oczywiście tam zawsze butelkę -plastikową nawet - warto oddać. A my co? Bogaci i nie musimy?
        • fettinia Re: Skup butelek 09.11.10, 16:30
          To fakt-25c butelka a woda 19c:)Ale tez dopiero od niedawna.Moze po jakims czasie i do Polski to dojdzie?
          Puszki po piwie czy innych napojach tez sa na kaucje.
      • tymon99 Re: Skup butelek 03.02.11, 19:50
        a próbowałeś kiedyś piłowania szyny?
    • przeciwcialo Re: Skup butelek 01.02.11, 19:20
      Za talony ze skupu mozna było nabyć rzeczy typu magnetofon kasetowy.
      • luccio1 Re: Skup butelek 01.02.11, 22:14
        Również papier toaletowy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka