Dodaj do ulubionych

kwasica metaboliczna

13.09.06, 17:21
Dziewczyny Kochane , czy wiecie coś na temat tej choroby? Jak to się leczy ,
jakie są rokowania? Może są tutaj mamy których dziecko choruje na kwasicę?
Obserwuj wątek
    • ali_mama Re: kwasica metaboliczna 14.09.06, 00:35
      witaj -
      bywajac w CZD mialam kontakt z mamami dzieci chorych na kwasice
      metaboliczne.... wiem ze jest to ciezka i niestety zazwyczaj postepujaca
      choroba...chociaz wiele zalezy od prowadzenia dziecka i rodzaju kwasicy ( a
      ponoc jest ich sporo)
      czy macie juz diagnoze?? i skad??
      • mamajedrusia Re: kwasica metaboliczna 14.09.06, 08:38
        jesteśmy z Wrocławia i własnie jesteśmy w trakcie diagnozowania jaki to rodzaj
        kwasicy i badan biochemicznych. Ponoć cięzko zdiagnozować rodzaj kwasicy , jest
        to dość żmudne. Krew do badania jest wysyłana do CZD bo tylko tam je wykonują.
        Dziecko ma też kardiomiopatię(przerost lewej komory) i teraz nie wiadomo co
        jest wynikiem czego. Czy metabolizm źle pracuje od urodzenia i stąd ta
        kardiomiopatia czy na odwrót. Sama nie wiem co o tym myśleć. Chodzi o synka
        mojego brata.
        • 22pp Re: kwasica metaboliczna 14.09.06, 09:28
          Witam, jestem mamą już Aniołka, który miał kardiomiopatię przerostową lewej
          komory, występowała również w stanach załamania kwasica, synek żył
          10 ,miesięcy, byliśmy bez skutku diagnozowani w czd w warszawie. Niestety w
          pażdzierniku minie rok od śmierci synka i nadal nic nie wiemy. Podejrzenie
          cytopatia mitochondrialna, lub kardiomiopatia mitochondrialna. Jeżeli macie
          Państwo jakieś pytania proszę o kontakt, moje gg 7395236 od 8-16. Bardzo ważne
          jest aby nie dopuszczać do infekcji, bo właśnie mój synek nie przeyrzymał
          infekcji moczowej i trzydniowej gorączki, serduszko nie wytrzymało,
          kardiomiopatia niestety narastała. Dużo by tu pisać, więć jeśli tylko chcecie
          proszę o kontakt na gg. Niedawno dostałam wyniki z Warszawy, czekałam prawie
          rok, też nie wiedzą skąd wzięła się kardiomiopatia i czy te złe wyniki z
          biopsji mięsnia( pewnie to Państwu zaproponują),są spowodowane chorym
          serduszkiem czy też chorobę metaboliczną.Oprócz tego synek rozwijał się
          prawidłowo.Pozdrawiam. mamawiktorrka.

Wiktor- mój skarb.
          www.republikadzieci.org/problemyiniepokoje/strata/pamiec313.htm
          • mamajedrusia do 22pp 14.09.06, 18:51
            właśnie , tak diagnozują w naszym kraju. Bardzo mi przykro. Nasz chłopczyk jest
            większy , ma prawie 12 lat. Całą diagnozę i badania rozpoczeto niedawno.
            Dziecko od urodzenia było "inne" lecz nikt na to nie zwracał uwagi...twierdzono
            że taka jego uroda...dopiero teraz. On jest słaby , nadpobudliwy , bardzo się
            męczy , bolą go mięsnie. Ma kardiomiopatie przerostową lewej komory i
            kwasicę...jest w trakcie badań. Do tego straszne skrzywienie kręgosłupa i
            przesunięcie miednicy. Dziękuję za informację...będę się kontaktować na gg.
            pozdrawiam
          • kasia19812 Re:22pp 14.09.06, 20:46
            chciałam na inny temat coś powiedziec a mianowidzie 22pp masz ślicznego synka
            Aniłka, nie raz go widziałam i myślałam sobie jaki śliczny chłopczyk, mam
            nadzieje że nie uraziłam. Dla Wiktorka (**)
          • kaskazuza Re: kwasica metaboliczna 14.09.06, 20:54
            Przez jakis czas zajmowałam sie diagnostyką molekularna kilku chorób, w których
            jednym z objawów jest kwasica. Z mojego doświadczenia niestety wynika, że w
            bardzo wielu przypadkach nie udaje sie okreslic przyczyny, bo takie same objawy
            daje b. wiele różnych mutacji zarówno mitochondrialnych jak i jądrowych. Badania
            nad mitochondrialnym DNA są dziedziną stosunkowo młodą, w Polsce takie badania
            wykonuje się od niecałych 10 lat, nie mówiąc już o tym jak wielu genów
            jądrowych, w których mutacje powodują objawy cytopatii mitochochondrialnych
            jeszcze nie znamy.
            Jedyne co mogę napisać, to to, że znając zespół zajmujący się tymi chorobami w
            CZD, mogę zapewnić, że pamiętaja o Twoim synku i gdy tylko pojawi się taka
            możliwość (np. pojawi się w literaturze nowa mutacja powodująca takie
            schorzenie) to z pewnością spróbują ustalić przyczynę. Ja wiem, że to kiepskie
            pocieszenie takie kiedys, może...
            • 22pp Re: kwasica metaboliczna 15.09.06, 08:42
              Dziękuję, tracę już nadzieję, że dowiem się coś więcej i usłyszę diagnozę.
              Ale cuda się zdarzają i trzeba mieć tę nadzieję. Podobno próbki miały być
              przekazane do pracowni molekularnej w CZD do dalszych badań. Pozdrawiam
              Wszystkich. mamawiktorka.

Moje słoneczko
              www.republikadzieci.org/problemyiniepokoje/strata/pamiec313.htm
    • 22pp Re: do mamyjedrusia 15.09.06, 10:02
      Czy to jest ich jedyne dziecko?
      • mamajedrusia Re: do mamyjedrusia 15.09.06, 12:23
        nie...mają jeszcze 18 letnią zdrową córkę. Mały zawsze był syneczkiem mamusie,
        odkąd sięgam pamięcią zawsze skakała koło niego jak kwoka...a to pić a to
        jeść.A chorobę przeoczyła choć każdy zwracał jej na to uwagę.
        • 22pp Re: do mamyjedrusia 15.09.06, 13:02
          Ja też mam zdrową 13-letnią córkę ale z pierwszego małżeństwa, widzę że więcej
          chłopców jest obciążonych tymi chorobami. Strasznie się boję o następne
          dziecko, a nikt nie da mi gwarancji że urodzi się zdrowe. Koszmar ze
          szpitalnych sal i cierpienia synka chodzi za mną jak cień.
          • joanna9920 Re: do mamyjedrusia 16.09.06, 09:16
            o kwasicy pisała na tym forum Ewa,niestety nie mam teraz z nią kontaktu.spróbuj
            wrzucić w wyszukiwarkę,może znajdziesz wątek.u mojego synka nadal jest
            niewykluczona miopatia mitochondrialna.Ewa diagnozowała w kierunku
            cytopatii,spróbuję poszukać jej wątek.
            • joanna9920 Re: do mamyjedrusia 16.09.06, 09:19
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16556&w=41274401&a=41274401
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka