wegielek 01.12.08, 14:25 ne wystarcza mnie na prowadzenie forum. nie mam pomyslow. brak mi inicjatywy... wybaczcie, przeliczylam sie chyba sama ze soba. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bonga_dax1 Re: chyba zamykamy, co? 02.12.08, 10:13 Jeśli mogę zabrać głos jako "podczytująca" forum, to proszę - nie zamykajcie. Myślę, że pomysły na nowe wątki się pojawią. Jako mama dopiero planująca trzecie dziecko mam pytanie do wszystkich trójkowych mam. - Może będzie to zaczątek jakiejś dyskusji... Jakie widzicie korzyści dla waszych dzieci z posiadania dwójki rodzeństwa? Moje dzieci są na razie dość małe (3,5 i 1,5 roku) i choć zaczynają się już ze sobą bawić, to widzę, że najbardziej potrzebują kontaktu ze mną. Posiadając trójkę dzieci miałabym jeszcze mniej czasu dla każdego z osobna niż w tej chwili. Nadmieniam, że pracuję, więc mamy dla siebie tylko kilka godzin popołudniami. Czy więc patrząc możliwie obiektywnie korzyści z punktu widzenia dzieci przeważają nad kosztami (mniej czasu i uwagi mamy) posiadania dwójki rodzeństwa. Wiem, że bardzo kochacie swoje dzieci i nie zamieniłybyście obecnej sytuacji na inną (ja też nie wyobrażam sobie życia bez któregoś z mojej dwójki), ale gdybyście spróbowały się zdystansować od swoich uczuć i napisały, jak to wygląda z punktu widzenia dzieci... Odpowiedz Link
mamaaniiasia No to ja się wypowiem:) 02.12.08, 23:21 Moje maluchy mają odpowiednio Ania 5lat, Adaś 3,5 i Agatka 9miesięcy. Obecnie nie pracuję od urodzenia Agatki i planuję zostać z nimi ok.3lat, potem zobaczymy. Starszaki są zakochane w Maleńkiej, każde z nich kocha Ją na swój sposób, ale bawią sie wspaniale. Dla Adasia jest młodszą siostrzyczką, księżniczką a On jest wreszcie Starszym Bratem, a dla Ani dziewczynką towarzyszką dziewczęcych zabaw (oczywiście na razie w marzeniach). Ania i Adaś też już tak ze sobą nie walczą. Od kiedy jest Trójka więcej czasu bawią się razem. Myślę, że zazdrość o Mamę zawsze będzie, ale czas poświęcany każdemu liczy się na jakość a nie ilość Polecam Trójeczkę Gosia mama Ani'03,Adasia'05,Aniołka'07 i Agatki'08 Odpowiedz Link
bonga_dax1 Re: No to ja się wypowiem:) 03.12.08, 11:45 hmmm, też mi się marzy podobna różnica wieku, o ile się zdecyduję na trzecie. Chciałam tylko usłyszeć, że nie jestem "samolubna" w stosunku do mojej dwójki myśląc o trzecim Odpowiedz Link
asia889 do bonga_dax1 04.12.08, 16:50 Kiedy byłam dzieckiem i urodził się mój brat (trzecie dziecko) to była dla mnie przede wszystkim atrakcja. Ja miałam wtedy 5 lat i wszystko związane z opieką nad maluszkiem bardzo mnie interesowało. A jak podrósł i stanął na własne nogi koniecznie chciałam mu matkować . Dla moich dzieci trzecie było fajne do momentu, gdy nie zaczęło zabierać zabawek i walić starszaków po głowie. Starsze już nauczone, że pewnych rzeczy się nie robi i niestety cierpiały. Teraz gdy mała podrosła (3 lata) jest dobrym kompanem do zabawy i chętnie bawi się ze starszą siostrą w dziewczyńskie zabawy, na które syn nie ma ochoty. A teraz gdy urodził się synek (czwarte dziecię) starszy syn bardzo się cieszy (najwyraźniej brakuje mu męskiego towarzystwa z męskimi zainteresowaniami he,he). Teoria mówi, że dzieci do lat trzech przede wszystkim potrzebują matki. Dopiero trzylatki zaczynają się bawić z innymi dziećmi. I wtedy można usłyszeć "mamo nie przeszkadzaj". Myślę, że jeszcze maksymalnie rok a będziesz im zupełnie zbędna. Moja dwulatka całkiem nieźle już bawiła się z rodzeństwem. Odpowiedz Link
asia889 Re: chyba zamykamy, co? 04.12.08, 13:16 Nie zamykamy. Nie jesteś tu sama . Fajnie, że jest miejsce, gdzie można się z kimś spotkać bez wychodzenia z domu. Odpowiedz Link
wegielek Re: chyba zamykamy, co? 07.12.08, 15:53 to nie zamykamy ciesze sie, ze jestescie )))) Odpowiedz Link