10.07.07, 10:29
Czy spotkaliście niewidomych ćwiczących jogę?
Obserwuj wątek
    • garg.krzysztof Re: Niewidomi 10.07.07, 16:35
      Ćwiczę wg metody Iyengara i uważam, że niewidomy z powodzeniem może wg tej
      metody jogę ćwiczyć. Musi to być, wg mnie, nieduża grupa aby nauczyciel miał
      możliwość bezpośrednio korygować ew. błędy ćwiczącego - metoda Iyengara
      przywiązuje ogromną wagę do szczegółów i do precyzji w asanie.
      • wcyrku1 Re: Niewidomi 10.07.07, 17:36
        garg.krzysztof napisał:

>
        > ... wg mnie, nieduża grupa aby nauczyciel miał
        > możliwość bezpośrednio korygować ew. błędy ćwiczącego ...
        >

masz rację , nawet mała grupa niewidomych

Wg mojej koncepcji joga powinna być również b.pomocna w chorobach np oczu
        -neurologiczne zwyrodnienia siatkówki, plamki, pręcików itd wzmocnienie mięśni
        akomodacyjnych wew.oka - czyli dla osób po 50-tce
        Mam na myśli pozycje w których stoicie na głowie - intensywne
        przekrwienie/dotlenienie

Nie wiem na ile masz ortodoksyjne podejście do swojej metody ale wg mnie w
        celach LECZNICZYCH stanie na głowie powinno być krótkie do 5min ale w seriach
        3-5 X. przedzielone do3-5 min głębokim rozlużnieniem i oddechem
        • garg.krzysztof Re: Niewidomi 10.07.07, 20:33
          Nie podejmę dyskusji, bo się na tym nie znam. Przypominam sobie tylko, że
          nauczyciele w mojej szkole jogi po zadysponowaniu pozycji odwróconej (stanie na
          głowie, stanie na przedramionach czy wiszenie na linie w pozycji odwróconej)
          przypominają, że pozycje te są zabronione przy odklejającej się siatkówce oka.
          Sięgnąłem teraz do "Światła jogi" B.K.S.Iyengara i cytuję:
          "Specjalne ostrzeżenie dla osób cierpiących z powodu ropnego zapalenia uszu
          lub odklejenia się siatkówki oka
          20. Osoby te nie powinny wykonywać odwróconych pozycji." (str.38)
          Podparłem się literaturą dla mnie źródłową i na tym kończy się moja wiedza.
          • wcyrku1 Re: Niewidomi 11.07.07, 15:39
            garg.krzysztof napisał:

> Nie podejmę dyskusji, bo się na tym nie znam. Przypominam sobie tylko, że
            > nauczyciele w mojej szkole jogi po zadysponowaniu pozycji odwróconej (stanie na
            > głowie, stanie na przedramionach czy wiszenie na linie w pozycji odwróconej)
            > przypominają, że pozycje te są zabronione przy odklejającej się siatkówce oka.
            >

Wiem o tym, a nie napisałem bo wymieniając jogę rozumiem jednoznacznie że należy
            się stosować do zaleceń i przeciwwskazań dotyczących określonych ćw. fiz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka