Dodaj do ulubionych

żwawy Prius

17.05.12, 19:47
dziś ruszam sobie spokojnie spod świateł, obok mnie Prius. Mój pas za jakieś 100 metrów się skończy, więc ruszam zdecydowanie. Prius nie odpuszcza i musiałem wdepnąć do końca, żeby wyjść przed niego.

Zupełnie nieźle jak na ekowynalazek. Katalogowo Prius ma 10,4 s do setki, ale w niższym zakresie prędkości (na końcu pasa miałem ok 90 km/h) radzi sobie lepiej niż można się było spodziewać. Dobra, miałem na pokładzie całą rodzinę i na dokładkę 2 rowery na dachu, a kierowca Priusa był sam, ale i tak duże brawa. Jak się połączy 98 KM silnika spalinowego i 80 KM silników elektrycznych, to wychodzi nie wiedzieć dlaczego 134 KM, a auto waży 1380 km.

Nie mam żadnych komercyjnych związków z Toyotą, po prostu pozytywnie mnie dziś zaskoczyli.
Obserwuj wątek
    • qqbek Żwawy Prius ;) 17.05.12, 20:21
      Czyli trzech panów z BBC i ich pomysły.
      Filmik (od trzeciej minuty)
      Żwawy Prius jest bardziej paliwożerny niż ciotowato prowadzone BMW M3 E90... "ciotowato" w tym wypadku oznacza z prędkością "żwawego" Priusa, z dokładną prędkością.
      • do.ki Re: Żwawy Prius ;) 17.05.12, 21:29
        > Żwawy Prius jest bardziej paliwożerny niż ciotowato prowadzone BMW M3 E90...

Po pierwsze, Clarckson jechal priusem poprzedniej generacji. On tam mowi o silniku 1,5. Obecny Prius ma 1,8.

Po drugie, to jasne, ze hybryda nie sprawdza sie w warunkach ciaglego deptania, a takie bylo zalozenie.

Po trzecie, BMW jechalo za Priusem, wiec z gory mialo latwiej.

Co nie zmienia faktu, ze faktycznie dla uzytkownika pozytek z hybryd bierze sie z korzystnego opodatkowania, nie z obnizonego zuzycia paliwa. Jak bedziesz mial za duzo wolnego czasu, zapoznaj sie z drakonskimi podatkami, jakie weszly w zycie tu u mnie, to zrozumiesz dlaczego w ogole ludzie patrza na hybrydy.

Nie chodzilo mi jednak w tym watku o to co jest bardziej ekonomiczne. To mnie malo interesuje. Chodzilo mi o to jak zaskakujaco dobrze moze przyspieszac auto z czesciowo elektrycznym napedem.
      • toyota_polska Re: Żwawy Prius ;) 25.07.12, 10:17
        Niestety, takie rozumowanie jest obciążone błędem. Osiągi aut można porównywać w obiektywnych warunkach, i to zawsze biorąc pod uwagę różnice klas oraz ich przystosowanie konstrukcyjne do konkretnych zadań.
    • jackk3 Jednym slowem torpeda! 17.05.12, 22:01
      To chyba jakies jaja....
      • do.ki Re: Jednym slowem torpeda! 18.05.12, 06:48
        jackk3 napisał:

> To chyba jakies jaja....

Jaki jest stereotypowy obraz kierowcy Priusa? Gostek przed 40-tka, ktory uwaza, ze wlasnie dzieki jezdzeniu Priusem codziennie ratuje bialego niedzwiedzia przed utonieciem, nosi odziez wylacznie z wlokien naturalnych, nie kupuje importowanych produktow, uwaza, ze swiatem rzadza chciwe korporacje, no lapiesz, nie? Za kierownica Priusa takie cos zmienia sie w boga ecodrivingu, utrzymujacego predkosci i przyspieszenia na mozliwie niskim poziomie: rusza slamazarnie, a potem wlecze sie 10 km/h ponizej limitu, nawet w strefie 30. Rowerzysci dzwonia na niego, wyprzedzajac.
        Tymczasem Prius ma tez tryb Power i wczoraj spotkalem kogos, kto zen korzysta. To dobry znak.
    • grzek Re: żwawy Prius 18.05.12, 09:10
      W hybrydach, być może nie we wszystkich, w momencie zmiany biegów, silnik lub silniki elektryczne cały czas napędzają koła i samochód przyspiesza. Jest płynność jazdy bez większych szarpnięć.W zakresie od 0 do 70 km/h może to w praktyce dawać dobry efekt.
      • miszasty Re: żwawy Prius 18.05.12, 09:26
        Kolego - poczytaj o skrzyniach cvt i tych planetarnych: tam nie ma "momentu zmiany biegów". Auto ciągnie bezustannie jak w skuterze. Przestaje ciągnąć tylko wtedy jak puścisz gaz - i tyle.
        A co do przyśpieszania Priusa, to potwierdzam: rakieta to nie jest jakaś sportowa, ale przyśpieszenie niczego sobie i nawet na autostradzie wywołuje zdziwienie posiadaczy pancer- i innych -wagenów ;)
        Z kumplem zawsze się śmiejemy, że "o! niemożliwe! tramwaj na lewym pasie wyprzedza"; ))
        • trypel Re: żwawy Prius 18.05.12, 12:44
          własnie za to kochałem multitronika. Przy dynamicznym ruszaniu silnik stawał na ok 3000 obr a auto ciągnęło bez żadnej zadyszki w górę. Mimo dychawicznych 143KM zawsze w czołówce
          • miszasty Re: żwawy Prius 18.05.12, 17:41
            W zależności od stopnia wciśnięcia pedału gazu, to może być i 3000 obr., a do dechy, to nawet ponad 6000 obr. :) Wtedy ciągnie dopiero :)) No, ale jak wiadomo 6000 obr. to trochę głośniej niż 3000 a i spalanie inne.
            Ale - coś za coś.
            Osobiście Priusem udało mi się osiągnąć pewien chyba osobliwy rekord spalania w mieście, do dechy od świateł do świateł - ponad 8 l na setkę. Potem już nawet wentyl chłodzący aku chodził non-stop ;)
    • maciekqbn Re: żwawy Prius 18.05.12, 12:03
      Jeśli silnik elektryczny działa przy ruszaniu to nic dziwnego. Kiedyś, gdy w Gdyni jeździły jeszcze starego typu trolejbusy, bez ogranicznika przyspieszenia, to przy ruszaniu, gdy ktoś stał, można było zęby zgubić. A w siedzenie wbijało jak w wyścigówce. Później się wlekły zawalidrogi ale ruszanie rewelacja. Żaden silnik spalinowy nie będzie miał tak dużego momentu obrotowego praktycznie od startu jak silnik elektryczny.
      • qqbek OT: Trajtki 18.05.12, 12:40
        > Kiedyś, gdy w Gd
        > yni jeździły jeszcze starego typu trolejbusy, bez ogranicznika przyspieszenia,
        > to przy ruszaniu, gdy ktoś stał, można było zęby zgubić.

U nas w Lublinie też ciepło wspominamy stare, radzieckie ZIU-tki.
        Jechało toto 40km/h po rozpędzeniu się z górki... ale ruszało, tak że ludzie czasami na poręczach wisieli :)
        A teraz Jelcze, Solarisy, napędy asynchroniczne... pierdu, pierdu... a atmosfery ZIU żaden nie ma :)
        • maciekqbn Re: OT: Trajtki 18.05.12, 19:51
          Ano, czasem odnosiłem wrażenie, że taki trajtek rozpędzał się do swojej maksymalnej szybkości w ciągu 2-3 sekund. To były takie trzy ostre szarpnięcia i tylko było słychać jak styczniki przełączają zasilanie silnika.
      • smokpz Bo silnik spalinowy nie ma startu. Startuje go 22.05.12, 19:14
        silnik elektryczny :)
    • smokpz Ja wiem czemu, te moce się nie sumują bo dotyczą 22.05.12, 19:08
      różnych zakresów obrotów
      • rysiekk111 Nie. To przez przekładnie obiegową 22.05.12, 19:37
        która nie przekazuje całości mocy spalinówki na wyjscie czyli koło wieńcowe.
        Przy okazji : to rozwiązanie mogłoby przynieść wielkie oszczędności, gdyby moc spalinowki była dostosowana do kilku(nasto)kW zapotrzebowania przy ecodrivingu
        ..a nie jest bo prius jest kolejnym przykładem że motoprzemysł dokonuje zgniłych kompromisów między oszczędnością a "potrzebami" ścigantów
        • krystianret Re: Nie. To przez przekładnie obiegową 05.12.14, 18:07
          Ja się podepnę pod temat. Co sądzicie o przekładniach Apex Dynamics? Tutaj znalazłem jakieś info o nich przekladnie-planetarne.com.pl/przekladnie-planetarne-apex-dynamics/przekladnia-planetarna-apex-dynamics-seria-ab/ Myślicie, że warto w nie zainwestować?
          • crannmer Re: Nie. To przez przekładnie obiegową 05.12.14, 18:26
            krystianret napisał(a):
            > Ja się podepnę pod temat. Co sądzicie o

Sadzimy, ze jestes zalosnym spamerem.

> Myślicie, że warto w nie zainwestować?

Myslimy, ze nie warto inwestowac w firme spamujaca na forach.
          • xvqqvx Nie polecam przekladnie-planetarne.com.pl - dno 05.12.14, 18:34
            Nie polecam przekladnie-planetarne.com.pl - dno spamujące na forach.
          • analny_wybawca Re: Nie. To przez przekładnie obiegową 05.12.14, 19:54
            chuj ci w dupę nygusie
    • tiges_wiz Re: żwawy Prius 22.05.12, 19:44
      przyspiesznie = moc / (masa*predkosc)

z rodzina miales jakies 250 kg wiecej.
      co wiec cie dziwi? nubira 2.0 by cie zjadla na sniadanie.

wy nie macie dychawiczne konie, tylko ciezkie landary :P
      ja lubilem sierre 2.0 DOHC. 125 KM i byly wersje wazace tone (XR4i)
      • do.ki Re: żwawy Prius 22.05.12, 20:59
        Nie przesadzaj. Prius ma 134 KM przy masie własnej 1300 kg, moja landara wprawdzie waży prawie 2 tony, ale katalogowo ma 185 KM, a jeszcze została z lekka chipnięta na jakieś 215. Więc tak całkiem bez szans nie byłem.
        • tiges_wiz Re: żwawy Prius 23.05.12, 08:51
          z nubira 2.0 byles bez szans :> (sam sie zdziwilem, jak zobaczylem ze to ma 9 do setki)
          136 KM/1200 kg

a najbardziej mnie zdziwil seicento.. nie wiem na ile podkrecony, ale odjechal mi w sina dal .. mial spokojnie 6.5-7 do 100 km/h
          • nazimno Stosunek masy do mocy. 23.05.12, 10:22
            Wszystko da sie troche "poprawic".
            Tym bardziej w Polsce, gdzie przerobki sa na porzadku dziennym.
            Nic nie powinno Cie zaskakiwac, to jest calkowicie normalne.
    • crannmer firmowy Prius - antyreklama firmy Domeniarnia 25.07.12, 12:25
      Ja z kolei mialem w sobote bliskie spotkanie z dynamicznym prowadzacym hybrydowa Toyota.

Zapierdzielal jak porąbany wariat firmowym samochodem (biała Toyota Hybrid z dużym banerem "Domeniarnia" w dolnych częściach drzwi, sobota 21.07.12, ok. godziny 17:00, obwodnica Opola od autostrady w kierunku na Czestochowe), wymuszal i wciskal się na rympal w nieistniejące luki o długości mniejszej, niż długość samochodu, w widocznych miejscach wychodzil na czołowe podczas wyprzedzania. W niewidocznych wyprzedzal w ciemno.

Pal sześc, jeśli ten cymbał zaliczy czołowe z ciężarówką. Gorzej, jak zaliczy czołowe z Matizem z matka i dziećmi na pokładzie.

Sugerowałbym poważną rozmowę z tym pracownikiem. Oraz ewentualnie jako receptę miesiąc chodzenia pieszo.

BTW argument o czasie jazdy jako straconym czasie pracy nie działa. Na odcinku od wjazdu na obwodnice przy stacji benzynowej do zjazdu tej Toyoty na ostatnim ruchu okrężnym przed końcem obwodnicy można się było za nią utrzymać bez specjalnego łamania kodeksu drogowego.

Acz odejscie z lotnego startu podczas wyprzedzania mial takie, ze urlopowo zaladowanym Accordem nawet na bardzo niskich biegach nie mialbym takiego przyspieszenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka