oliwia_ma 21.11.06, 20:34 Rok temu miałam usuwane torbiele na jajniku (8cm, 3cm i mniejsze). Obecnie jestem w 22 tygodniu ciąży. Ostatnio pojawił się mięśniak na macicy... Na razie ma 3cm. Czy mam się czym martwić??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
la.sonrisa Re: mięśniak 08.12.06, 17:08 Witam, ja jestem w podobnej sytuacji, dopiero 15 tydzien ciąży, a mięśniak 3 cm. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20515&w=17691848&v=2&s=0 POd tym adreses znajdziesz wątek na ten temat. POzdrawiam! Odpowiedz Link
myszewa Re: mięśniak 08.12.06, 22:08 Wszystko zależy od umiejscowienia mięśniaka, ale tej wielkości mięśniak w 22 tc nie powinien powodować żadnych problemów. U mnie stwierdzono mięśniaka jakieś dwa lata temu, miał wtedy 3cm właśnie, śródscienny u ujscia jajowodów. Lekarze nie zalecali go usuwać, bo wiązało się to z ryzykiem, a takie umiejscowienie wg nich nie ma wpływu na donoszenie, a jedynie mógł utrudniać zajście gdyby jeszcze trochę urósł i zablokował ujście jajowodów. Na początku pierwszej ciąży mięśniak urósł dwukrotnie i był większy od dziecka, straciłam tamtą ciążę, ale to nie mięśniak był przyczyną. Po ciąży mięśniak wrócił do poprzednich rozmiarów, w tej nie mam z nim żadnych problemow, jestem w 24tc. Napewno trochę się zwiększył, bo sama macica też jest większa, ale wg. lekarza na tym etapie ciąży nie muszę zupełnie się tym przejmować i nawet go nie szuka na usg. A co mówił lekarz który Cię badał? pozdrawiam i nie martw się niepotrzebnie, 3 cm na tym etapie ciąży to naprawdę niewiele. Odpowiedz Link