Dodaj do ulubionych

Przepisy do II fazy

09.11.04, 19:12
proponuję wpisywać tu przepisy do 2fazy będzie łatwiej je znaleźć
i ułatwi to życie tym z nas, które często nie mają pomysłu na dobry i niebanalny obiadeksmile
Obserwuj wątek
    • laurka22 Klopsiki gryczane pieczone 09.11.04, 19:16
      Składniki
      20 dag palonej kaszy gryczanej, niepełne 2 szklanki wywaru z warzyw, łyżka maggi w płynie, nieduży brokuł (ok. 30 dag), cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, jajo, żółtko, 2 łyżeczki prażonych pestek słonecznika, pieprz, sól
      Sposób przyrządzania
      Kaszę wypłukać, wsypać do wrzącego wywaru z dodatkiem maggi i ugotować na półsypko. Brokuł, z łodygą przeciętą na krzyż, włożyć do osolonej wody i gotować 6-8 min, po czym odcedzić i posiekać. Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać brokuł i, mieszając, chwilę smażyć. Połączyć warzywa z przestudzoną kaszą i pestkami słonecznika, dodać jajo i żółtko, starannie wyrobić. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Uformować z masy owalne klopsiki i ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej olejem. Zapiekać 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
      Proponuję podać z sosem pomidorowym
    • laurka22 Naleśniki zielone 09.11.04, 19:25
      Składniki: 10 dag mąki razowej(ja zamiast mąki używam zmielonych płatków owsianych), szklanka mleka, 2 jaja, 10 dag szpinaku, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól.
      Mąkę, mleko, sól, gałkę ubić na jednolitą masę, odstawić na godzinę. jaja utrzeć ze zmiksowanym sparzonym szpinakiem(lub rozmrożonym ), połączyć z przygotowanym ciastem, dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki. Można w nie zawijać dowolny, ale pikantny farsz.
    • laurka22 Gjuwecz z cukinią (można w 1f) 09.11.04, 19:44
      Składniki: 800 g cukini, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka startej fety, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej natki koperku, sól

      Ścieramy cukinie na tarce o dużych oczkach i ją podsmażamy w 3 łyżkach oliwy. Gdy cukinia zmięknie, solimy ją i odstawiamy by wystygła. Dodajemy straty ser feta, roztrzepane jajka, mleko, posiekaną pietruszkę i koperek. Mieszamy wszystko i przerzucamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego resztką oleju. Pieczemy w umiarkowanie podgrzanej kuchence, do momentu aż danie z góry się zarumieni.
    • pinos Ciasteczka owsiane Cynamoon 12.11.04, 13:43
      Witam.
      Zainspirowana wątkami na forum Kuchnia i nieprzytomnie głodna czego
      papuśnego, wczoraj sprokurowałam.
      Uprzedzam - są wysoce uzależniające i wciągają. A Mój jak spróbował, to
      stwierdził: fajna ta dieta...

      1,5 szklanki płatków owsianych
      0,5 szklanki otrąb (owsianych lub pszennych)
      0,5 szklanki mąki pszennej razowej
      0,3 szklanki fruktozy
      0,3 szklanki oliwy z oliwek
      0,3 szklanki wody
      pół łyżeczki soli
      1 jajko
      cynamon (tak ze 4 łyżeczki :o)
      ziarenka (słonecznik, dynia) lub orzeszki - duuuużo. Ja dałam 100 g
      słonecznika, spokojnie mogłoby być więcej

      Wszystkie suche składniki mieszamy (dokładnie, żeby potem na fruktozę w
      gromadzie nie trafić). Dodajemy jajko, oliwę i wodę (wodę na koncy, masa ma
      być lepiąca - konsystencja błota na babki z pisaku :o)
      Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem - masa ma mieć grubośc 1 cm (trzeba
      trochę palcami powygładzać)
      Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach
      Kroimy jak ciepłe, czekamy (albo i nie) aż ostygnie

      Ładujemy w puszkę istawiamy daleko poza zasięgiem łapek...

      Made and ate by Pinos und Jovi
    • abra.cadabra potrawka abry.cadabry ;-) (faza I i kolejne) 12.11.04, 14:11
      hej smile
      na specjalne życzenie laurki (pozdrawiam ciepło przy okazji) smile wklejam ten
      przepis również tutaj.

      składniki:
      - 1 średnia cebula
      - 1 ząbek czosnku
      - 2 łyżeczki "warzywka" (lub innej podobnej przyprawy)
      - 2 łyżeczki oliwy z oliwek
      - puszka fasolki szparagowej (lub świeża - odpowiadająca puszce ilość)
      - tacka brukselki (no, wiecie, taka zafoliowana, z supermarketu...) smile
      - 1 mała cukinia
      - 1 podwójna pierś z kurczaczka
      - sól i pieprz do smaku (i co tam kto lubi...) smile

      no to do dzieła: w mniejszym garnuszku gotujemy mięsko (w całości) w lekko
      osolonej wodzie. w dużym rondlu na oliwie smażymy cebulę i czosnek aż do
      zrumienienia. dorzucamy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę
      cukinię, umytą i również pokrojoną brukselkę oraz odsączoną fasolkę. dolewamy
      bulionik powstały po ugotowaniu mięska (mięsko chwilowo odkładamy na bok). w
      razie potrzeby dolewamy też taką ilość zagotowanej wody, żeby przykryła
      zawartość rondla. wsypujemy "warzywko" i przyprawy. gotujemy to wszystko pod
      przykryciem do miękkości. w międzyczasie ugotowane mięsko troszkę już
      przestygnie, więc możemy przystąpić do jego rozdrobnienia - fajne wychodzą
      paseczki, kiedy się to robi zwyczajnie - paluszkami smile ale można tradycyjnie,
      pociachać nożykiem. no i teraz są dwa wyjścia. rozdrobnione mięsko można
      dodać do rondla i pogotować wszystko razem jeszcze z kwadrans. ale można
      zrobić z tego coś jakby zupę, miksując warzywa z rondla (a przynajmniej ich
      część) jeszcze przed dodaniem mięska. i to wszystko - paluszki lizać! smile co
      ja właśnie idę uczynić... smile

      ps. potrawkę można modyfikować na milion sposobów dodając do mięska różne
      zestawy warzyw, inne przyprawy (np. "chińską, 5 smaków" Kamisa), a nawet
      zamieniając mięsko, np. na ogony raków lub kalmara. no, ale tu już trochę
      wzrośnie cena.

      pozdrawiam Was serdecznie i życzę smacznego smile

      abra.cadabra
      • justynam3 Piernik 12.11.04, 14:51
        Witam! Dzis rano upieklam piernik.

        4 szklanki maki razowej
        400 g maslanki lub chudego mleka
        1/2 opakowania przyprawy do piernika ( 15 g)
        proszek do pieczenia
        jablko pokrojone w kawalki


        Wszystko razem zmiksowac dodac jablka i do piekarnika nagrzanego do temperatury
        160 stopni na 1 i 1/2 godziny

        Ja nie moge sie oprzec. Jem z dzemem
        Pozdrawiam!
    • justynam3 racuszki selerowo- jablkowe 12.11.04, 22:38
      Oto co zjadlam dzis na kolacje. Bylo pyszniutkie. Chociaz zamiast uformowanych
      plackow, wyszla papka smile. Nie zastosowalam sie do proporcji. Jesli komus uda
      sie usmazyc idealne nie rozpadajace sie placki prosze o informacje.
      Oto skladniki
      jablko starte
      1/2 bulwy selera, obranej i startej ( ciezkie bylo to tarcie smile)
      1/2 cebuli, posiekanej
      zabek czonsku, posiekany
      2 jajka, roztrzepane
      natka pietruszki
      sol i pieprz ( ja dodalam tez pieprz cayenne)
      oliwa do smazenia

      Wszystko poloczyc i usmazyc

      Polalam to sosiekiem: jogurt naturalny z sola i ziolami. Mniam mniam....
    • laurka22 gulasz(I faza) 16.11.04, 11:48
      Na oliwie smażymy cebulę, wyciskamy czosnek, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso np. indyka lub kurczaka, doprawiamy (ja dodaję curry, pieprz, sos sojowy, przyprawę do gyrosa) dusimy na małym ogniu podlewamy wodą. Dodajemy łyżkę sezamu, fasolę z puszki (lub świeżą ugotowaną)albo soczewicę, na koniec koncentrat pomidorowy lub świerze pomidorki, bazylię, oregano
      pycha! w pierwszej fazie jadłam ten gulasz z sałatą a w drugiej można podać z ryżem
      Smacznegosmile
    • laurka22 Kotlety z fasoli 16.11.04, 12:06
      40 dag białej fasoli
      cebula
      2 jaja
      3 łyżki oliwy z oliwek
      łyżka drobno posiekanego szczypiorku
      sól pieprz
      (jeśli ktoś chce zrobić panierkę to proponuję otręby)

      fasole umyć na sicie,zalać na noc gorącą wodą. Odcedzić, zalać wrzątkiem, ugotować(solimy na 10 min przed końcem got.)Odcedzić zemleć
      Drobno posiekaną cebulę podsmażyć
      Fasole połączyć z cebulą, tłuszczem jajami i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem, formować kotleciki obtaczać w otrębach smażyć na złoty kolor
      Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym
    • ilonka123 Re: Przepisy do II fazy 16.11.04, 18:22
      Czesc smile

      Bardzo podobają mi się Wasze przepisy. Czy nie zechciałybyście dołączyć ich do
      vortalu? Jeśli tak, to bardzo prosze o maila z nimi do mnie: ilonek@gmail.com
      albo o pozwolenie, a sama je wkleję [oczywiście w Waszym imieniu] smile

      southbeach.zapto.org
        • ilonka123 Re: Przepisy do II fazy 17.11.04, 14:01
          w takim razie juz od jutra każda nowo zalogowana osoba będzie mogła dodawać
          swoje przepisy do naszej wspólnej bazy smile oczywiście ukażą się one dopiero po
          zatwierdzeniu przez admina, zeby nie było np. marchewki w przepisach pierwszej
          fazy smile

          bardzo serdecznie zapraszam do współpracy smile
    • bakalandia Racuszki jabłkowe 21.11.04, 22:31
      dziewczyny po prostu niebo w gębie... juz nie moge sie doczekać kiedy je zjem big_grin

      Składniki: 1 mały kefir (najlepiej jakiś odtłuszczony ale jak nie ma no to nic
      też sie nie stanie..), 1 jajko, 2/3 szkl. mąki razowej, 1/2 łyżeczki proszku do
      pieczzenia, 1 duże jabłko (kwaśne -najlepiej antonówka), ewentualnie polewa
      czekoladowa (tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w miseczce nad gotującą
      się wodą i troszke zmielonych orzechów czy migdałów) ale bez też są pycha big_grin

      Sposób przyrządzenia:
      kroimy jabłko w małą, płaską kosteczkę; do miski wlewamy kefir, wsypujemy mąkę,
      proszek do pieczenia, wbijamy jajko i dokładnie roztrzepujemy (mieszamy na
      jednolitą masę), do tego dodajemy jablka i mieszamy. Smażymy na gorącej oliwie
      z obu stron. Pałaszujemy póki jeszcze są ciepłe big_grin same lub z polewą, albo
      możemy posypać je jeszcze cynamonem jak ktoś lubi :]

      Smacznego!!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka